Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Разъяснение относительно зачисления на счета резидентов в уполномоченных банках средств в гривнах от продажи товаров по договорам с контрагентами из Автономной Республики Крым и г. Севастополь

Разъяснение относительно зачисления на счета резидентов в уполномоченных банках средств в гривнах от продажи товаров по договорам с контрагентами из Автономной Республики Крым и г. Севастополь



   
НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
   
   ЕЛЕКТРОННЕ ПОВІДОМЛЕННЯ
   
   від 15.09.2014 р. N 29-213/51623
   
   
Генеральний департамент грошово-кредитної політики
   
   Територіальним управлінням, Департаменту аудиту, Операційному управлінню
   Національного банку України, банкам України та їх філіям, Асоціації
   українських банків, Асоціації "Незалежна асоціація банків України", Асоціації
   "Український кредитно-банківський союз", Фонду гарантування вкладів фізичних осіб
   
   
Роз'яснення щодо зарахування на рахунки резидентів в уповноважених банках коштів в гривнях від продажу товарів за договорами з контрагентами з Автономної Республіки Крим та м. Севастополь
   
   Національний банк України у зв'язку із багаточисельними запитами уповноважених банків щодо можливості зарахування на користь резидента коштів у гривнях, що перераховані його контрагентом з Автономної Республіки Крим та м. Севастополь (далі - АР Крим) для завершення розрахунків за продукцію, роботи, послуги на підставі відповідних договорів через кореспондентські рахунки іноземних банків в гривнях, відкриті в уповноважених банках, і повідомляє.
   
   Відповідно до статті 1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" дія Конституції та законів України поширюється на тимчасово окуповану територію АР Крим.
   
   Статтею 99 Конституції України визначено, що грошовою одиницею України є гривня. Згідно зі статтею 3 Декрету Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" (далі - Декрет) валюта України є єдиним законним засобом платежу на території України, який приймається без обмежень для оплати будь-яких вимог та зобов'язань, якщо інше не передбачено цим Декретом або іншими актами валютного законодавства.
   
   Валютне законодавство України не визначає особливостей проведення резидентами розрахунків за продукцію, роботи, послуги на підставі договорів з контрагентами з АР Крим.
   
   З урахуванням статті 7 Декрету законодавство України дозволяє використовувати гривню за розрахунками резидентів за продукцію, роботи, послуги за договорами з резидентами та нерезидентами.
   
   Відповідно до пункту 4.4 розділу 4 Положення про відкриття та функціонування в уповноважених банках України рахунків банків-кореспондентів в іноземній валюті та в гривнях1 режим кореспондентського рахунку банку-нерезидента в гривнях дозволяє здійснення операцій в гривнях, зокрема "в інших випадках, передбачених законодавством України".
   
   ____________
   1 Затверджене постановою Правління Національного банку України від 26.03.98 N 118.
   
   Керуючись вищезазначеним, а також враховуючи припинення діяльності українських банківських установ та їх відокремлених підрозділів на території АР Крим2, з метою забезпечення в умовах тимчасової окупації території АР Крим отримання резидентами належних їм коштів за продукцію, роботи, послуги за договорами з контрагентами з АР Крим, уповноважений банк має право зарахувати на рахунок резидента-отримувача кошти в гривнях, що надійшли через кореспондентські рахунки іноземних банків (крім банків, що розташовані та/або здійснюють свою діяльність на території АР Крим) в гривнях, відкриті в уповноважених банках, за продукцію, роботи, послуги на підставі відповідних договорів з контрагентами з АР Крим. Уповноважений банк зобов'язаний перевіряти правомірність надходження коштів в гривнях на користь резидента від контрагента з АР Крим на підставі відповідного договору аналогічно до порядку, встановленого пунктом 4.2 та розділом 7 Положення про відкриття та функціонування в уповноважених банках України рахунків банків-кореспондентів в іноземній валюті та в гривнях3.
   
   ____________
   2 Згідно з постановою Правління Національного банку України від 06.05.2014 N 260 "Про відкликання та анулювання банківських ліцензій та генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій окремих банків і закриття банками відокремлених підрозділів, що розташовані на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь".
   
   3 Затверджене постановою Правління Національного банку України від 26.03.98 N 118.
   
   
   Перший заступник Голови
   Національного банку України

   О. В. Писарук

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям