Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Разъяснение по вопросам ареста средств

Разъяснение по вопросам ареста средств



   

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 15.07.2013 р. № 25-110/8432
   
   Роз'яснення з питань арешту коштів


   
   Національний банк України повідомляє, що 20 листопада 2012 року набрав чинності Кримінальний процесуальний кодекс України (далі - Кодекс), глава 17 якого врегульовує питання арешту майна.
   
   Так, згідно зі статтею 170 та 173 Кодексу слідчий суддя під час досудового розслідування або суд під час судового провадження накладають арешт на майно, у тому числі і гроші у будь-якій валюті у безготівковому вигляді, про що постановляє ухвалу, яка, зокрема, має зазначати порядок її виконання.
   
   Порядок скасування арешту майна визначений у статті 174 Кодексу і передбачає, що арешт може бути скасований ухвалою слідчого судді чи суду, постановою прокурора.
   
   При цьому, пунктом 9 розділу XI "Перехідні положення" Кодексу встановлено, що запобіжні заходи, арешт майна, відсторонення від посади, застосовані під час дізнання та досудового слідства до дня набрання чинності цим Кодексом, продовжують свою дію до моменту їх зміни, скасування чи припинення у порядку, що діяв до набрання чинності цим Кодексом.
   
   Враховуючи викладене, та оскільки відповідно до статті 56 Закону України "Про Національний банк України" нормативно-правові акти Національного банку не можуть суперечити законам України, до внесення змін до глави 10 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті 1, банки при вирішенні питання арешту коштів на рахунках клієнтів, який застосовується у процесі кримінального провадження, мають керуватися главою 17 та пунктом 9 розділу XI "Перехідні положення" Кодексу.
   
   ____________
   
   1 Затверджена постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 № 22 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 29.03.2004 за № 377/8976 (зі змінами).
   
   
Заступник Голови

   
В. П. Прохоренко

   

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям