Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо продовження санкційного режиму РБ ООН щодо Корейської Народно-Демократичної Республіки (лист НБУ від 09.11.2017 р. № 25-0008/76552)

Щодо продовження санкційного режиму РБ ООН щодо Корейської Народно-Демократичної Республіки (лист НБУ від 09.11.2017 р. № 25-0008/76552)

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 09.11.2017 р. № 25-0008/76552

Департамент фінансового моніторингу

Банкам України
Незалежній асоціації банків України
Асоціації українських банків

 

Щодо продовження санкційного режиму РБ ООН щодо Корейської Народно-Демократичної Республіки

Національний банк України (далі - Національний банк) відповідно до пункту 2 частини другої статті 14 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (далі - Закон) повідомляє таке.

11 вересня 2017 року, у відповідь на проведення КНДР шостого ядерного випробування (3 вересня 2017 р.), Рада Безпеки ООН одноголосно схвалила Резолюцію 2375 (2017).

Зазначена Резолюція посилила вже існуючий санкційний режим проти КНДР.

Серед ключових нововведень Резолюції 2375 (2017) слід виокремити наступні:

- повна заборона передачі з/до КНДР конденсатів та газоконденсатних рідин;

- заборону передачі, постачання, продажу КНДР текстилю;

- посилено обмеження щодо працевлаштування північнокорейських працівників за кордоном;

- надано дозвіл на інспектування підозрілих суден у відкритому морі;

- схвалено рішення про розширення контрольних списків товарів і технологій;

- замороження активів низки підрозділів робітничої партії КНДР та північнокорейського Департаменту пропаганди і агітації.

У документі закріплена готовність Ради Безпеки ООН вжити додаткових "суттєвих" заходів у разі наступних ядерних чи ракетних випробувань КНДР.

Крім того, додатково зауважуємо, що на виконання резолюцій Ради Безпеки ООН щодо КНДР банки повинні вжити заходів щодо блокування грошових коштів, інших фінансових активів і економічних ресурсів, наявних на території України, і які прямо або опосередковано перебувають у власності або під контролем фізичних/юридичних осіб, які, як встановлено Комітетом Ради Безпеки ООН, заснованим Резолюцією 1718 (2006), або Радою Безпеки, є учасниками чи забезпечують підтримку, в тому числі іншими незаконними шляхами (методами), програм КНДР, пов'язаних із ядерною зброєю, іншими видами зброї масового ураження і балістичними ракетами, або діють від їх імені чи за їх дорученням фізичних/юридичних осіб, і забезпечити, щоб грошові кошти, фінансові активи та економічні ресурси не надавалися таким юридичним/фізичним особам або в їх інтересах.

Водночас зазначаємо, що Державною службою фінансового моніторингу України (далі - Держфінмоніторинг) формується Перелік осіб, пов'язаних з провадженням терористичної діяльності, або щодо яких застосовуються міжнародні санкції, який містить інформацію, отриману від Служби безпеки України, Міністерства закордонних справ України, а також інформацію з офіційного веб-сайту ООН (резолюції Ради Безпеки ООН), про включення (виключення) організацій, юридичних та фізичних осіб, які пов'язані з терористичними організаціями або терористами, а також про осіб, щодо яких застосовано (скасовано) міжнародні санкції.

Перелік осіб, пов'язаних з провадженням терористичної діяльності, або щодо яких застосовуються міжнародні санкції, та зміни до нього розміщено на офіційному веб-сайті Держфінмоніторингу - http://www.sdfm.gov.ua/, у розділі "Протидія тероризму", які є відкритими і можуть бути використані для виконання покладених на банки як суб'єктів первинного фінансового моніторингу обов'язків та реалізації положень резолюцій Ради Безпеки ООН, в тому числі КНДР.

Національний банк з метою інформування про відповідні ризики, а також з метою належного виконання банками вимог Закону, вважає за необхідне рекомендувати банкам України ознайомитись з текстом Резолюції 2375 (2017)1 з метою аналізу та встановлення можливих змін рівня ризику використання послуг банку для легалізації кримінальних доходів/фінансування тероризму.

____________
1 http://www.un.org/en/ga/search/view_doc.asp?symbol=S/RES/2375(2017)

 

Директор Департаменту
фінансового моніторингу
Національного банку України

І. В. Береза

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям