Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо сплати податків через каси сільських рад (лист НБУ від 17.02.2017 р. № 50-0006/12899)

Щодо сплати податків через каси сільських рад (лист НБУ від 17.02.2017 р. № 50-0006/12899)

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 17.02.2017 р. № 50-0006/12899


Щодо сплати податків через каси сільських рад

Національний банк України розглянув лист <...> щодо надання роз'яснення стосовно документального оформлення внесення податків готівкою фізичними особами у сільській місцевості через каси сільських рад <...> і повідомляє таке.

Згідно зі статтею 33 Закону України "Про Національний банк України" до повноважень Національного банку України відноситься визначення порядку ведення касових операцій для банків, інших фінансових установ, підприємств і організацій. Цей порядок врегульовано Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (далі - Положення), затвердженим постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 N 637 <...>. Зазначений нормативно-правовий акт регулює питання готівкового обігу в національній валюті України та поширюється, зокрема, і на органи місцевого самоврядування.

Відповідно до пункту 3.1 глави 3 Положення касові операції оформляються касовими ордерами, видатковими відомостями, розрахунковими документами, документами за операціями із застосуванням платіжних карток, іншими касовими документами, які згідно із законодавством України підтверджували б факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) готівкових коштів.

Згідно з вимогами пункту 3.3 глави 3 Положення приймання готівки в каси проводиться за прибутковими касовими ордерами, підписаними головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником підприємства. Про приймання підприємствами готівки в касу за прибутковими касовими ордерами видається засвідчена відбитком печатки цього підприємства квитанція (що є відривною частиною прибуткового касового ордера) за підписами головного бухгалтера або працівника підприємства, який на це уповноважений керівником.

Слід також зазначити, що згідно з пунктом 1 статті 9 Закону України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення.

Отже, ураховуючи вимоги Закону України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" та пункту 3.10 глави 3 Положення, каси сільських рад мають право оформляти операції надходження готівки одним прибутковим касовим ордером на загальну суму проведених прибуткових операцій за робочий день.

Крім того, зазначаємо, що розрахунки між податковими органами та фізичними особами можуть проводитися шляхом переказу готівки для сплати відповідних платежів (пункт 2.3 глави 2 Положення), тобто надходити на рахунки таких закладів у безготівковому порядку.

 
 

Перший заступник голови
Національного банку України                                                                                                                   Я. Смолій

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям