Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно начисления ЕСВ с сумм вознаграждений за услуги, предоставленные предпринимателем-единщиком

Относительно начисления ЕСВ с сумм вознаграждений за услуги, предоставленные предпринимателем-единщиком



   

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 12.01.2012 р. N 788/03-20
   
   Щодо нарахування ЄСВ із сум винагород за послуги, надані підприємцем-єдинником


   
   Пенсійний фонд України розглянув лист щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування з сум винагород за надані послуги фізичною особою - підприємцем, який знаходиться на спрощеній системі оподаткування, згідно цивільно-правового договору, і в межах своєї компетенції повідомляє.
   
   Відповідно до частини першої статті 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (у редакції Закону України від 07.04.2011 р. N 3205-VI, який набрав чинності з 06.05.2011 р.) (далі - Закон) платниками єдиного внеску є підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту), чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців).
   
   За період до 06.05.2011 р. цим Законом передбачалося, що підтвердженням виду діяльності підприємця було свідоцтво про державну реєстрацію його як підприємця.
   
   Оскільки у свідоцтві про державну реєстрацію підприємця види діяльності не зазначаються, то для підтвердження виду діяльності підприємця за зазначений період роботодавець може використовувати інформацію, надану державним реєстратором, де зазначаються види діяльності підприємця відповідно до КВЕД, або довідка, надана органами статистики. Якщо підприємець, який виконує роботи (надає послуги) згідно договору цивільно-правового характеру, є платником єдиного податку, то підтвердженням може також бути свідоцтво про сплату єдиного податку, де зазначається його вид діяльності за відповідний період. Юридичні особи сплачують єдиний внесок за фізичних осіб - підприємців, які працюють у них за цивільно-правовими договорами, якщо виконувані ними роботи (надавані послуги) не відповідають видам діяльності, за якими здійснено державну реєстрацію їх як підприємців, та/або немає вищезазначеного документального підтвердження його видів діяльності.
   
   Згідно з частиною дев'ятою статті 9 Закону обчислення і сплата єдиного внеску за осіб, які виконують роботи (надають послуги) згідно цивільно-правових договорів, здійснюються роботодавцями за рахунок сум, на які внесок нарахований.
   
   При цьому для осіб, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами, строк виконання яких перевищує календарний місяць, єдиний внесок нараховується на суму, що визначається шляхом ділення заробітної плати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована (частина друга статті 7 Закону).
   
   Платники-роботодавці формують та подають до органів Пенсійного фонду звіт відповідно до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. N 22-2 (далі - Порядок), згідно з додатком 4 таблиці 6 до зазначеного Порядку.
   
   Враховуючи зазначене, сума заробітної плати (доходу) за виконану роботу (надані послуги) повинна бути рознесена відповідно по місяцях. У реквізиті 11 таблиці 6 додатка 4 обов'язково повинно бути відображено місяці, за які проведено нарахування.
   
   У реквізиті 9 таблиці 6 "Код категорії застрахованої особи" зазначається код відповідно до Таблиці відповідності кодів категорії застрахованої особи та кодів бази нарахування і розмірів ставок єдиного внеску (додаток 2 до Порядку). Вибраний з цієї таблиці код категорії застрахованої особи має відповідати фактичному статусу застрахованої особи у відносинах із страхувальником. Для застрахованої особи, яка виконує роботи (надає послуги) за цивільно-правовими договорами, вноситься значення коду, що дорівнює 26.
   
   Директор департаменту
   надходження доходів
   
   В. Литвиненко

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям