Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно уплаты ЕСВ предпринимателями-пенсионерами и инвалидами

Относительно уплаты ЕСВ предпринимателями-пенсионерами и инвалидами



   

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 10.01.2013 р. N 28478/Д-4
   
   Щодо сплати ЄСВ підприємцями-пенсіонерами та інвалідами


   
   Пенсійний фонд України розглянув звернення, що надійшло з Міністерства соціальної політики України, щодо сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичними особами - підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, і повідомляє.
   
   Відповідно до частини четвертої статті 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (у редакції Закону України від 07.07.2011 р. N 3609-VI) фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.
   
   Згідно із Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" пенсіонер - це особа, яка відповідно до цього Закону отримує пенсію, довічну пенсію, або члени її сім'ї, які отримують пенсію в разі смерті цієї особи у випадках, передбачених цим Законом.
   
   Зазначеним Законом передбачені такі види пенсійних виплат, як пенсія за віком, пенсія у зв’язку з втратою годувальника та пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства).
   
   Умови призначення пенсії за віком визначені статтею 26 цього Закону.
   
   Враховуючи вищезазначене, фізичні особи - підприємці, які отримують пенсію за вислугу років відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", не звільняються від сплати єдиного внеску.
   
   Директор департаменту
   надходження доходів
   
   В. Литвиненко

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям