Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно уплаты ЕСВ предпринимателями на общей и упрощенной системе

Относительно уплаты ЕСВ предпринимателями на общей и упрощенной системе



   

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 05.03.2013 р. № 5835/03-30
   
   Щодо сплати ЄСВ підприємцями на загальній та спрощеній системі


   
   Пенсійний фонд України розглянув лист щодо подання фізичними особами – підприємцями, які перебувають на загальній системі оподаткування і повідомляє.
   
   Відповідно до пункту 4 частини першої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон) фізичні особи – підприємці визначені платниками єдиного внеску.
   
   Згідно з пунктом 2 частини першої статті 7 та частини одинадцятої статті 8 Закону для фізичних осіб – підприємців (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування) єдиний внесок встановлюється у розмірі 34,7 відсотка суми доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).
   
   Таким чином, єдиний внесок в сумі не менше мінімального страхового внеску сплачується підприємцями, які перебувають на загальній системі оподаткування, за підсумками року лише за ті місяці, в яких вони мали дохід (прибуток).
   
   Зазначені особи самі за себе формують та подають до органів Пенсійного фонду до 10 лютого року, наступного за звітним, Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (таблиця 1 додатка 5 до Порядку формування та подання звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.10 р. №22-2 (із змінами), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 01.11.10 р. за № 1014/18309 (далі – Порядок).
   
   У графі 2 таблиці 1 додатка 5 до Порядку «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи – підприємця» платники відображають фактичну суму чистого доходу за відповідний місяць за себе.
   
   При цьому слід зазначити, що у графі 3 таблиці 1 додатка 5 «Сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, з урахуванням максимальної величини» зазначені особи самостійно визначають суму доходу у розрізі кожного місяця відповідного звітного оку в межах максимальної величини, на яку нараховується єдиний внесок.
   
   
   Директор департаменту
   надходження доходів
В. Литвиненко

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям