Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О праве на апелляционное или кассационное обжалование судебных решений, принятых по результатам рассмотрения обращений органов государственной налоговой службы

О праве на апелляционное или кассационное обжалование судебных решений, принятых по результатам рассмотрения обращений органов государственной налоговой службы



   
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 27.10.2011 р. N 1901/11/13-11

   
   
Головам апеляційних адміністративних судів України

   
   У зв’язку з виникненням у судовій практиці питань, пов’язаних із правом на апеляційне або касаційне оскарження судових рішень, ухвалених за результатами розгляду звернень органів державної податкової служби, поданих згідно зі статтею 1833 Кодексу адміністративного судочинства України, на підставі пункту 4 частини першої статті 32 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” Вищий адміністративний суд України вважає за необхідне повідомити таке.
   
   Провадження у справах, що здійснюється на підставі подань податкових органів, поданих на підставі статті 1833 Кодексу адміністративного судочинства України, є окремим видом судового провадження, відмінним від загального (позовного). При цьому загальні норми Кодексу адміністративного судочинства України, що регулюють процедуру позовного провадження, до провадження на підставі подання податкового органу, підлягають застосуванню в частині, що не суперечить спеціальним нормам статті 1833 цього Кодексу.
   
   Зазначене стосується також права на апеляційне та/або касаційне оскарження судових рішень, ухвалених за результатами розгляду подання органів державної податкової служби, поданого на підставі статті 1833 Кодексу адміністративного судочинства України.
   
   Відповідно, за винятком випадків, коли статтею 1833 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено інше, право учасників справи на апеляційне або касаційне оскарження ухвалених на підставі цієї норми судових рішень визначається за загальними правилами Кодексу адміністративного судочинства України.
   
   З урахуванням викладеного при вирішенні питання щодо можливості апеляційного та/або касаційного оскарження судових рішень, ухвалених у порядку статті 1833 Кодексу адміністративного судочинства України, суди повинні виходити з такого.
   
   Відповідно до частини другої статті 185 Кодексу адміністративного судочинства України ухвали суду першої інстанції можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від постанови суду повністю або частково у випадках, встановлених цим Кодексом. Заперечення на інші ухвали можуть бути викладені в апеляційній скарзі на постанову суду першої інстанції.
   
   Таким чином, за загальним правилом ухвали суду першої інстанції підлягають апеляційному оскарженню лише в разі, якщо така процесуальна можливість прямо передбачена Кодексом адміністративного судочинства України.
   
   Статтею 1833 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що апеляційному перегляду підлягає ухвала про відмову у прийнятті подання податкового органу. Така ухвала може бути оскаржена протягом 24 годин з моменту її винесення згідно з частиною шостою статті 1833 Кодексу адміністративного судочинства України.
   
   Крім ухвал, безпосередньо передбачених статтею 1833 Кодексу адміністративного судочинства України, у процесі розгляду подання податкового органу можуть бути постановлені також інші ухвали, зокрема ухвала про залишення подання без розгляду, про закриття провадження у справі (докладніше відповідні питання розглянуті в пункті 7 листа Вищого адміністративного суду України від 2 лютого 2011 року N 149/11/13-11 та пункті 5 листа Вищого адміністративного суду України від 22 квітня 2011 року N 571/11/13-11).
   
   Питання про можливість апеляційного перегляду вказаних ухвал повинно вирішуватися з урахуванням загальних норм Кодексу адміністративного судочинства України, які регулюють право на оскарження відповідних судових рішень.
   
   Так, ухвала про залишення подання без розгляду може бути оскаржена відповідно до частини другої статті 155 Кодексу адміністративного судочинства України.
   
   Право на оскарження ухвали про закриття провадження у справі передбачено частиною третьою статті 157 Кодексу адміністративного судочинства України.
   
   Право на оскарження ухвали про залишення подання без руху або про повернення подання встановлено частиною п’ятою статті 108 Кодексу адміністративного судочинства України.
   
   Ураховуючи викладене, апеляційні суди не повинні відмовляти у відкритті апеляційного провадження у разі оскарження ухвал про закриття провадження у справі за поданням податкового органу, залишення подання без розгляду або без руху чи про повернення такого подання.
   
   Постанова суду першої інстанції, прийнята за результатами розгляду подання по суті, підлягає апеляційному оскарженню в загальному порядку відповідно до частини дев’ятої статті 1833 Кодексу адміністративного судочинства України.
   
   Щодо касаційного перегляду судових рішень, ухвалених за результатами розгляду подання податкового органу, судам варто враховувати таке.
   
   Частиною дев’ятою статті 1833 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що постанова суду апеляційної інстанції може бути оскаржена в касаційному порядку за загальною процедурою. Зазначена норма не регулює оскарження ухвал суду апеляційної інстанції, постановлених за результатами розгляду подання податкового органу.
   
   Водночас згідно з частиною другою статті 211 Кодексу адміністративного судочинства України ухвали суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також ухвали суду апеляційної інстанції можуть бути оскаржені в касаційному порядку, якщо вони перешкоджають подальшому провадженню у справі.
   
   Наведене правило є загальною нормою Кодексу адміністративного судочинства України і кореспондується з приписами пункту 8 частини другої статті 129 Конституції України, якими гарантовано право на забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.
   
   Виходячи з викладеного, касаційному оскарженню підлягають усі ухвали суду першої інстанції, переглянуті в апеляційному порядку, а також ухвали суду апеляційної інстанції, крім тих, щодо яких Кодексом адміністративного судочинства України встановлено неможливість касаційного перегляду. Наприклад, є остаточними і не підлягають касаційному оскарженню ухвали суду апеляційної інстанції щодо перегляду постанови, прийнятої у скороченому провадженні.
   
   Водночас стаття 1833 Кодексу адміністративного судочинства України не встановлює випадків, коли ухвала суду першої інстанції, переглянута в апеляційному порядку, або ухвала суду апеляційної інстанції є остаточною і не підлягає касаційному оскарженню.
   
   Таким чином, з урахуванням частини другої статті 211 Кодексу адміністративного судочинства України будь-які ухвали суду апеляційної інстанції, а також ухвали суду першої інстанції після їх апеляційного перегляду повинні переглядатися в касаційному порядку в тому разі, якщо вони перешкоджають подальшому провадженню у справі.
   
   Відповідно апеляційні адміністративні суди не повинні зазначати про те, що постановлені ними ухвали, які перешкоджають подальшому провадженню у справі, є остаточними і не підлягають оскарженню.
   
   Цей лист пропонуємо довести до відома суддів окружних та апеляційних адміністративних судів для врахування при здійсненні правосуддя.
   
   Голова суду
   
О. Пасенюк

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям