Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Чи нараховуються страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України на суму виплаченої працівникам підприємства заробітної плати за першу половину місяця (авансу)?

Чи нараховуються страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України на суму виплаченої працівникам підприємства заробітної плати за першу половину місяця (авансу)?

Згідно з частиною третьою статті 47 Закону України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” розміри страхових внесків страхувальників обчислюються: для роботодавців – у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, на інші заохочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України „Про оплату праці”, які підлягають обкладенню прибутковим податком з громадян.
Відповідно до частини першої статті 24 Закону України „Про оплату праці” заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні в строки, встановлені у колективному договорі, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів.
Виходячи з норм пункту 4.12 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 20.04.2001 року N 12 та погодженої з Мінфіном та Національним банком України, страхові внески сплачуються страхувальниками - роботодавцями в день одержання коштів на оплату праці в установах банків. Підприємства, які здійснюють виплату заробітної плати на поточні рахунки фізичних осіб в установах банків, сплачують страхові внески до Фонду в день перерахування коштів на особові рахунки. У разі виплати заробітної плати за першу половину місяця страхувальник одночасно з одержанням зазначених сум сплачує страхові внески, нараховані на суму цих виплат.
Отже, на суму виплаченої працівникам підприємства заробітної плати за першу половину місяця (авансу) нараховуються страхові внески до Фонду.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям