Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Приватний підприємець уклав з адміністрацією ринку договір на оренду торговель-ного місця на ринку. Сума плати включає всі послуги, що надаються ринком. Хто в цьому випадку повинен сплачувати ринковий збір до бюджету: підприємець чи адміністрація ринку?

Приватний підприємець уклав з адміністрацією ринку договір на оренду торговель-ного місця на ринку. Сума плати включає всі послуги, що надаються ринком. Хто в цьому випадку повинен сплачувати ринковий збір до бюджету: підприємець чи адміністрація ринку?


Згідно з ст.4 Декрету КМ України від 20.05.93 № 56-93 ”Про місцеві податки і збори”(із змінами і доповненнями, далі - Декрет № 56-93 ) ринковий збір — це плата за торгові місця на ринках і в павільйонах, на критих та відкритих столах, майданчиках для торгівлі з автомашин, візків, мотоциклів, ручних візків, що справляється з юридичних осіб і громадян, які реалізують сільськогосподарську і промислову продукцію та інші товари.
Ринковий збір справляється за кожний день торгівлі. Його граничний розмір не повинен перевищувати 20% мінімальної заробітної плати — для громадян і трьох мінімальних заробітних плат — для юридичних осіб залежно від ринку, його територіального розміщення та виду продукції (товару). Ринковий збір справляється працівниками ринку до початку реалізації продукції.
Указом Президента України від 28.06.99 № 761/99 „Про впорядкування механізму сплати ринкового збору” ( далі – Указ № 761/99) встановлено, що ринковий збір — це плата за право займання місця для торгівлі на ринках усіх форм власності, в тому числі у павільйонах, на критих та відкритих столах, майданчиках (включаючи орендовані), з автомобілів, візків, мотоциклів, ручних візків тощо. Платниками ринкового збору є юридичні особи всіх форм власності, їх філії, відділення, представництва та інші відокремлені підрозділи, а також фізичні особи. Відповідно до ст. 3 цього Указу ринковий збір сплачується до початку торгівлі через касовий апарат адміністрації ринку.
Адміністрація ринку при наданні продавцям торговельних місць на визначений термін укладає з ними письмову угоду, в якій рекомендується зазначати термін дії угоди, асортимент (вид) товарів, що реалізуються, розташування торговельного місця, умови оренди торговельного місця, розмір та порядок оплати за оренду майна, перелік послуг, які надає ринок, та їх вартість (п. 20 Правил торгівлі на ринках).
Ринковий збір є обов’язковим для встановлення органами місцевого самоврядування, справляється за кожний день торгівлі і сплачується до початку торгівлі через касовий апарат адміністрації ринку.
Статтею 19 Декрету № 56-93 встановлено, що місцеві податки і збори перераховуються до бюджетів місцевого самоврядування в порядку, визначеному радами народних депутатів, якими вони встановлюються. Стягнення не внесених в установлений термін місцевих податків і зборів здійснюється згідно з чинним законодавством.
Згідно з Указом № 761/99 до місцевого бюджету зараховується 100% ринкового збору.
Враховуючи зазначене, торговці повинні сплачувати ринковий збір адміністраціям ринків (у даному випадку, якщо це визначено договором оренди торговельного місця, у складі орендної плати), які, в свою чергу, зобов’язані в терміни, встановлені органами місцевого самоврядування, в повному обсязі перераховувати ринковий збір до місцевих бюджетів.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям