Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Приватний підприємець, займається роздрібною торгівлею в магазині, який знаходиться на території ринку. Чи повинен він сплачувати ринковий збір?

Приватний підприємець, займається роздрібною торгівлею в магазині, який знаходиться на території ринку. Чи повинен він сплачувати ринковий збір?


Відповідно до ст. 4 Декрету КМ України від 20.05.93 №56-93 „Про місцеві податки і збори” зі змінами та доповненнями (далі – Декрет №56-93) ринковий збір - це плата за торгові місця на ринках і в павільйонах, на критих та відкритих столах, майданчиках для торгівлі з автомашин, візків, мотоциклів, ручних візків, що справляється з юридичних осіб і громадян, які реалізують сільськогосподарську і промислову продукцію та інші товари.
Але ст. 4 Указу Президента України від 28.06.99 №761/99 „Про впорядкування механізму сплати ринкового збору” (далі – Указ) визначено, що не справляється ринковий збір із підприємств торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування, які розташовані у стаціонарних приміщеннях (магазинах, кіосках, палатках) на території ринку, та з власних торговельно–закупівельних підрозділів ринку незалежно від займаного місця. В свою чергу слід зазначити, що дія ст. 4 Указу не поширюється на фізичних осіб згідно із постановою КМ України від 14.06.2000 №962 „Про роз’яснення статті 4 Указу Президента України від 28 червня 1999 року №761”.
Тобто, приватні підприємці, що здійснюють роздрібну торгівлю в магазині, який знаходиться на території ринку, повинні на загальних підставах сплачувати ринковий збір.
Водночас ст. 18 Декрету №56-93 визначено, що органи місцевого самоврядування в межах своєї компетенції мають право запроваджувати пільгові податкові ставки, повністю відміняти окремі місцеві податки і збори або звільняти від їх сплати певні категорії платників.
Враховуючи зазначене, приватні підприємці, що здійснюють роздрібну торгівлю в магазині, який знаходиться на території ринку, можуть звільнятися від сплати ринкового збору лише за рішенням відповідного органу місцевого самоврядування.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям