Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Як визначається база оподаткування при отриманні послуг від нерезидента у разі авансової оплати зазначених послуг?

Як визначається база оподаткування при отриманні послуг від нерезидента у разі авансової оплати зазначених послуг?


Відповідно до п. 4.3 ст. 4 Закону України від 03.04.97 № 168/97-ВР „Про податок на додану вартість” (далі – Закон) для послуг, які поставляються нерезидентами з місцем їх надання на митній території України, базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість таких робіт (послуг) з урахуванням акцизного збору, а також інших податків, зборів (обов’язкових платежів), за винятком ПДВ, що включаються в ціну поставки робіт (послуг) згідно із законами України з питань оподаткування. Визначена вартість перераховується в українські гривні за валютним (обмінним) курсом Нацбанку України, який діяв на кінець операційного дня, що передує дню, в якому було складено акт, що засвідчує факт отримання послуг.
Датою виникнення податкових зобов’язань при імпортуванні робіт (послуг) є дата списання коштів з розрахункового рахунку платника податку в оплату робіт (послуг) або дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) нерезидентом залежно від того, яка з подій відбулася першою (пп. 7.3.6 п. 7.3 ст. 7 Закону).
Отже, у разі попередньої оплати послуг податкові зобов’язання у платника ПДВ виникають на день списання зазначених коштів. Остаточне визначення суми податкових зобов’язань проводиться з урахуванням курсу Нацбанку України на день, що передує дню, в якому було складено акт, що засвідчує факт отримання послуг.
Оскільки дата визначення податкових зобов’язань і дата, на яку визначається валютний (обмінний) курс Нацбанку України для перерахунку бази оподаткування, можуть не збігатися, то на дату отримання акта (друга подія в даному випадку) необхідно провести перерахунок. У податковій декларації з ПДВ дані перерахунку відображаються в рядку 8 (+, —) залежно від зміни курсу валюти.
Роз’яснення щодо визначення бази оподаткування для послуг, які поставляються нерезидентами, надано листом ДПА України від 27.05.2005 № 4804/6/15-2315.

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям