Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Чи є орган місцевого самоврядування, який повністю утримується за рахунок бюджету та надає в оренду будівлі бюджетній установі, платником земельного податку?

Чи є орган місцевого самоврядування, який повністю утримується за рахунок бюджету та надає в оренду будівлі бюджетній установі, платником земельного податку?


Статтею 5 Закону України від 03.07.92 № 2535-ХII “Про плату за землю” (зі змінами та доповненнями, далі Закон № 2535-ХII) встановлено, що об’єктом плати за землю є земельна ділянка, яка перебуває у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, а суб’єктами плати за землю (платниками) – власники землі та землекористувачі, у тому числі орендарі. Тобто безпосередньо ті суб’єкти господарювання, яким земельні ділянки передані у власність або надані в користування, в тому числі на умовах оренди.
Згідно із п. 3 частини першої ст. 12 Закону № 2535-ХII від сплати земельного податку звільнені, зокрема, органи місцевого самоврядування, які утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.
Якщо підприємства, установи та організації, що користуються пільгами щодо сплати земельного податку, мають у підпорядкуванні госпрозрахункові підприємства або здають у тимчасове користування (оренду) земельні ділянки, окремі будівлі або їх частини, податок за земельні ділянки, зайняті цими госпрозрахунковими підприємствами або будівлями (їх частинами), переданими в тимчасове користування, сплачується у встановлених розмірах на загальних підставах (остання частина ст. 12 Закону № 2535-ХІІ).
При цьому відповідно до ст. 797 Цивільного кодексу України плата, яка справляється з наймача будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини ), складається з плати за користування нею і плати за користування земельною ділянкою.
Таким чином, орган місцевого самоврядування сплачує земельний податок за земельну ділянку, зайняту будівлею, переданою в оренду.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям