Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Чи повинна юридична особа, яка придбала у власність квартиру в багатоквартирному жилому будинку, сплачувати земельний податок до бюджету?

Чи повинна юридична особа, яка придбала у власність квартиру в багатоквартирному жилому будинку, сплачувати земельний податок до бюджету?


Ні, не повинна.
Відповідно до ст. 126 Земельного кодексу України (далі – Кодекс) право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами, а право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону.
Статтею 42 Кодексу встановлено, що земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території державної або комунальної власності, надаються в постійне користування підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками.
У разі приватизації громадянами багатоквартирного жилого будинку відповідна земельна ділянка може передаватися безоплатно у власність або надаватись у користування об’єднанню власників.
Порядок використання земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначається співвласниками.
Справляння земельного податку здійснюється відповідно до Закону України від 03.07.92 № 2535-ХII “Про плату за землю” зі змінами та доповненнями (далі - Закон № 2535-ХII), ст. 2 якого визначено, що використання землі в Україні є платним.
Об’єктом плати за землю є земельна ділянка, а також земельна частка (пай), яка перебуває у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, а платниками - власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, в тому числі орендарі (ст. 5 Закону № 2535-ХІІ), тобто безпосередньо ті суб’єкти господарювання, яким земельні ділянки передані у власність або надані в користування, в тому числі на умовах оренди.
Власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, крім орендарів, сплачують земельний податок. За земельні ділянки, надані в оренду, справляється орендна плата.
Таким чином, платниками земельного податку до бюджету за земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, є власники земельних ділянок та землекористувачі – підприємства, установи і організації, яким надані в постійне користування такі земельні ділянки або об’єднання власників зазначених будинків.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям