Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Громадянин отримав від органу державної податкової служби до 15 липня поточного року платіжне повідомлення про нарахування земельного податку, але порушив терміни сплати (15 серпня і 15 листопада). Яку відповідальність понесе громадянин за порушення термінів сплати.

Громадянин отримав від органу державної податкової служби до 15 липня поточного року платіжне повідомлення про нарахування земельного податку, але порушив терміни сплати (15 серпня і 15 листопада). Яку відповідальність понесе громадянин за порушення термінів сплати.


Відповідно до ст.14 Закону України від 03.07.92 №2535-ХІІ «Про плату за землю», із змінами і доповненнями, (далі – Закон №2535), нарахування громадянам сум земельного податку проводиться органами державної податкової служби, які видають платникові до 15 липня поточного року платіжне повідомлення про внесення платежу. Земельний податок громадянами сплачується рівними частками до 15 серпня і 15 листопада (ст.17 Закону №2535).
За прострочення встановлених строків сплати справляється пеня у розмірах, визначених законом (ст.25 Закону №2535). За порушення Закону України «Про плату за землю» платники несуть відповідальність, передбачену Земельним Кодексом України та законами України (ст.26 Закону №2535).
Згідно з підпунктом «г» пп. 4.2.2 п.4.2 ст.4 Закону України від 21.12.2000 №2181-ІІІ “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”, із змінами і доповненнями, (далі – Закон №2181-ІІІ) контролюючий орган зобов'язаний самостійно визначити суму податкового зобов'язання платника податків у разі якщо згідно з законами з питань оподаткування особою, відповідальною за нарахування окремого податку, є контролюючий орган.
Пунктом 6.1 ст.6 Закону №2181-ІІІ встановлено, що у разі коли сума податкового зобов'язання розраховується контролюючим органом відповідно до ст.4 цього Закону, такий контролюючий орган надсилає платнику податків податкове повідомлення, в якому зазначаються підстава для такого нарахування, посилання на норму податкового закону, відповідно до якої був зроблений розрахунок податкових зобов'язань, сума податку, належного до сплати, граничні строки їх погашення, а також попередження про наслідки їх несплати в установлений строк.
Податкове зобов'язання платника податків, нараховане контролюючим органом відповідно до пунктів 4.2 та 4.3 ст. 4 цього Закону, вважається узгодженим у день отримання платником податків податкового повідомлення (пп.5.2.1 п.5.2 ст.5 Закону №2181-ІІІ).
Згідно з абз.2 пп. 5.3.1 п.5.3 ст.5 Закону №2181-ІІІ у разі коли відповідно до закону контролюючий орган самостійно визначає податкове зобов'язання платника податків за причинами, не пов'язаними із порушенням податкового законодавства, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму податкового зобов'язання у строки, визначені у законі з відповідного податку.
Узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у строки, визначені ст. 5 Закону №2181-ІІІ, визнається сумою податкового боргу платника податків (пп.5.4.1 п.5.4 ст.5 Закону №2181-ІІІ).
Згідно з пп.17.1.7 п.17.1 ст.17 Закону №2181-ІІІ у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання протягом граничних строків, визначених цим Законом, такий платник податку зобов'язаний сплатити штраф у таких розмірах:
• при затримці до 30 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати, - у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу;
• при затримці від 31 до 90 календарних днів включно, наступних за останнім днем граничного строку сплати, - у розмірі 20% погашеної суми податкового боргу;
• при затримці, що є більшою 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати, - у розмірі 50% погашеної суми податкового боргу.
Відповідно до пп.16.4.1 п.16.4 ст.16 Закону №2181-ІІІ після закінчення встановлених строків сплати нараховується пеня на суму податкового боргу із розрахунку 120% річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям