Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Підприємство орендує будівлю. Згідно договору оренди орендодавець надає кожного місяця рахунок для сплати орендної плати. В такому рахунку окремим рядком виділено земельний податок. Чи має право орендар будівлі перераховувати орендодавцеві земельний податок за земельну ділянку, на якій знаходиться орендована будівля, чи самостійно сплачувати земе

Підприємство орендує будівлю. Згідно договору оренди орендодавець надає кожного місяця рахунок для сплати орендної плати. В такому рахунку окремим рядком виділено земельний податок. Чи має право орендар будівлі перераховувати орендодавцеві земельний податок за земельну ділянку, на якій знаходиться орендована будівля, чи самостійно сплачувати земе


Відповідно до ст. 5 Закону України від 03.07.92 № 2535-XII "Про плату за землю” із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2535-ХІІ) об’єктом плати за землю є земельна ділянка, яка перебуває у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, а суб’єктами плати за землю (платниками) – власники землі та землекористувачі, у тому числі орендарі. Тобто безпосередньо ті суб’єкти господарювання, яким земельні ділянки передані у власність або надані в користування, в тому числі на умовах оренди.
Підставою для нарахування земельного податку, як визначено ст. 13 Закону № 2535-ХІІ, є дані державного земельного кадастру.
Згідно із ст. 796 Цивільного кодексу України одночасно з правом найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) наймачеві надається право користування земельною ділянкою, на якій вони знаходяться, а також право користування земельною ділянкою, яка прилягає до будівлі або споруди, у розмірі, необхідному для досягнення мети найму. У договорі найму сторони можуть визначити розмір земельної ділянки, яка передається наймачеві. Якщо розмір земельної ділянки у договорі не визначений, наймачеві надається право користування усією земельною ділянкою, якою володів наймодавець.
При цьому ст. 797 зазначеного Кодексу визначено, що плата, яка справляється з наймача будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), складається з плати за користування нею і плати за користування земельною ділянкою.
Таким чином, під час укладання договору оренди будівлі за домовленістю сторін до складу орендної плати може бути віднесено плату за користування земельною ділянкою.
Щодо сплати земельного податку до бюджету, то платником є виключно власник земельної ділянки або землекористувач (орендодавець будівлі) на підставі даних державного земельного кадастру.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям