Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • У дворі багатоповерхового будинку збудовано підземні гаражі, зверху яких знаходиться дитяча площадка. Кожен гараж є власністю фізичної особи, а комплекс обслуговується гаражно-будівельним кооперативом. Хто має бути платником плати за землю?

У дворі багатоповерхового будинку збудовано підземні гаражі, зверху яких знаходиться дитяча площадка. Кожен гараж є власністю фізичної особи, а комплекс обслуговується гаражно-будівельним кооперативом. Хто має бути платником плати за землю?


Основним документом, що регулює земельні відносини в Україні є Земельний кодекс України від 25.10.01 №2768-ІІІ, ст.78 якого визначено, що право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками.
Земельна ділянка - це частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, з визначеними щодо неї правами. Право власності на земельну ділянку розповсюджується на простір, що знаходиться над та під поверхнею ділянки на висоту і на глибину, необхідні для зведення житлових, виробничих та інших будівель і споруд (ст. 79 Земельного кодексу), тобто право власності на земельну ділянку поширюється в її межах, як на поверхневий (ґрунтовий) шар, так і на земельну ділянку, що знаходиться під поверхнею ділянки. Оскільки земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні житлові будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території державної або комунальної власності, надаються в постійне користування підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками, то для визначення суб’єкта при оподаткуванні об’єктів, які знаходяться під поверхнею ділянки, слід зазначити таке.
Відповідно до ст. 2 Закону України від 03.07.92 № 2535-ХII “Про плату за землю” (у редакції Закону України від 19.09.96 № 378/96-ВР зі змінами та доповненнями, далі - Закон № 2535-ХII), використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати, що визначається залежно від грошової оцінки земель. Розміри податку за земельні ділянки, грошову оцінку яких не встановлено, визначаються до її встановлення в порядку, визначеному Законом № 2535-ХII.
Власники землі та землекористувачі, крім орендарів, сплачують земельний податок. За земельні ділянки, надані в оренду, справляється орендна плата.
Пунктом 5 ст. 7 Закону № 2535-ХII визначено, що податок за земельні ділянки, зайняті гаражно-будівельними кооперативами справляється у розмірі 3 % суми земельного податку, обчисленого відповідно до частин першої та другої ст. 7 Закону № 2535-ХII.
Оскільки земельну ділянку надано в користування гаражно-будівельному кооперативу, а не кожному члену кооперативу окремо, то кооператив, як землекористувач, повинен сплачувати земельний податок за всю виділену площу землі.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям