Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


Тема семинара:
ДОГОВІРНІ ВІДНОСИНИ в 2018 р. Складання, розірвання, виконання господарських договорів. Нові процесуальні кодекси та їх вплив на укладання та виконання договорів. Судова практика.
Время проведения:
24.06.2018 - 28.06.2018
Город:
Киев, Каменец-Подольский
Место проведения:
отель Reikartz 4*
Стоимость:
от 3 450 грн.
  • Организаторы
Название организации:
Консалтинговая компания Кортекс
Контактные телефоны:
(044) 451-88-12; (050) 312-34-73; (067) 403-45-46
E-mail:
info@desyatka.com.ua
Веб сайт:
desyatka.com.ua
  • Описание семинара

Программа семинара:

АКТУАЛЬНІ ЗМІНИ в ДОГОВІРНОМУ ПРАВІ ЗА НОВИМИ КОДЕКСАМИ. ГОСПОДАРСЬКІ СПОРИ ЗА НОВИМ ГПК.

  • - Право суду відмовитись застосовувати норми чинного законодавства (включаючи ЦК І ГК) в судових спорах.

  • - Нові джерела правового регулювання договірних відносин. Значення і вплив на рішення суду судових прецедентів.

  • - Підвідомчість справ господарським судам. Підсудність.

  • - Нові ролі суддів господарських судів. Мирова угода або врегулювання спору за участю судді? Яку процедуру обрати? Суддя – арбітр ( ст. 14 ГПК). Забезпечення принципу змагальності. Відповідальність за «процесуальні» зловживання. Санкції. Нові види господарських проваджень. В яких випадках доцільно використовувати той чи інший вид.

  • - Хто може бути представником юридичної особи в суді. Перевірка довіреностей в умовах скасування печаток, хто тепер має право видавати довіреність. Монополія адвокатів щодо представництва в господарських судах. Чи може бути адвокат в штаті підприємства?

  • - Новий вид доказів у господарському судочинстві – допит свідків. Що це змінює у договірній практиці ?

  • - Збільшення суми стягнутого судом боргу в разі невиконання судового рішення (пеня, проценти). Хто має проводити остаточний розрахунок на момент фактичного стягнення?

  • - Нові можливості щодо стягнення заборгованості за спрощеними процедурами розгляду нескладних справ.

  • - Позасудові експертизи та їх можливості – новели ГПК.

  • - Медіація - встановлення процедури досудового врегулювання спорів в самому договорі.

  • - Новий механізм забезпечення доказів та позову.

ДОКАЗУВАННЯ В ГОСПОДАРСЬКИХ СПОРАХ згідно нового ГПК. Коментар судді. Нові види доказів. Які документи тепер необхідно подавати до суду в процесі доказування. Електронний доказ. Подання, витребування та дослідження доказів. Етапи формування доказової бази. Формування нової доказової бази на етапі складання та укладання договорів з метою уникнення майбутніх проблем.

УКЛАДАННЯ, ЗМІНА УМОВ ТА РОЗІРВАННЯ ГОСПОДАРСЬКИХ ДОГОВОРІВ.

  • - Визнання через суд відсутності прав. Припинення через суд зловживання правом.

  • - Можливість у договорі відступати від законодавства та регулювати відносини на власний розсуд. Чи може договір суперечити законодавству? Аналіз судової практики. Застосування аналогії (ст. 8 ЦКУ). Застосування судом типових договорів, якщо сторони не передбачили це у договорі.

  • - Зміст договору. Практичне та юридичне значення змісту договору відповідно до актуальної судової практики. Вплив на оподаткування. Важливе в оформленні реквізитів договору (оформлення преамбули, проблеми датування контракту, банківські реквізити. Як правильно ставити печатку, хто відповідає за її використання). Істотні умови договору. Поширені помилки. Звичайні та випадкові умови. Можливості заздалегідь встановити недійсність договору та їх наслідки. Умисне створення майбутніх проблем.

  • - Аналіз помилок при укладенні договорів та їх вплив на виконання. Пропозиція та згода (оферта та акцепт). Узгодження спорів при укладенні. Протокол розбіжностей. Момент набрання чинності договору. Реєстрація. Порушення при укладенні. Протидія зловживанням. Стягнення завданої шкоди при веденні переговорів.

  • - Захист договору від фальсифікацій - деякі технології протидії шахрайським діям контрагентів (необхідні оговорки, особливості розміщення тексту, зшивання тощо) ноу-хау - парафування та відношення до цього судової практики.

  • - Нечіткі формулювання умов договору. Новели судової практики. Використання для односторонньої зміни умов. Тлумачення договору через суд. Використання іноземної термінології, поіменовані та не поіменовані договори (що відсутні в Кодексах). Виконання рішень міжнародних судів

  • - Форма договору: письмова, усна, електронна, нотаріальна. Нюанси укладання та наслідки недотримання. Вимоги до письмової форми. Використання факсимільного підпису. Чи потрібна печатка і нумерація договорів. Укладення договору через: ділову переписку, факс, е-mail, рахунок-фактуру, оформлення накладних, прийняття замовлення до виконання, конклюдентні дії, використання специфікацій. Використання таких договорів в суді. Уснаформа договору - позиція ВГСУ, типові помилки. Виконання договору як окрема угода.

  • - Встановлення договірних відносин при відсутності договору (листи, рахунки, тощо). Відношення до цього судів та податківців.

  • - Електронна комерція. Електронні документи. Договірні відносини та листування в електронній формі. Електронні докази як новий засіб доказування. Дослідження та оцінка. Форма подачі. Нові тенденції у судових спорах з використанням електронних документів, як доказів. Як підписувати електронні документи, у т.ч. договори. Докази отримання контрагентом електронного документа – заперечення факту отримання. Практика застосування сканів.

  • - Укладання, підписання договорів. Хто має право укладати, підписувати та приймати договори до виконання?. Позиція судів. Зміна відношення до виписок з реєстру, укладання договорів по пошті. Відміна печаток!Зміни у законодавстві, що стосуються застосування печаток: очікувані і реальні. Остаточне визначення статусу печатки для підприємств і установ, листування з державними органами. Підписання договору фізичною та юридичною особою без печатки - можливості для шахрайства. Способи протидії. Підроблені підписи, печатки у судовій практиці. Відмова визнати підпис, експертиза.  Використання методів кримінального судочинства. Використання "в.о.". Факсимільний підпис. Нові вимоги НБУ. Судова практика.

  • - Як перевірити повноваження особи, що підписує договір? Сучасна практика і методика перевірки підписів і повноважень підписантів. Особливості і нюанси для договорів, у т.ч. за відсутності печатки. Особливості і нюанси для актів прийому-передачі, накладних, довіреностей тощо. Ситуації, коли перевірка повноважень підписанта, підпису і печатки не має сенсу.

  • - Укладання договору з порушенням повноважень – нова судова практика ВГСУ.

  • - Схвалення договорів укладених з перевищенням повноважень - нова судова практика ВГСУ.

  • - Підписання договорів між українськими підприємствами та при ЗЕД. Помилки, судова практика.

  • - Доручення та довіреність. Підписання договорів без доручення: хто може підписувати і на підставі яких документів. Як правильно скласти довіреність? Помилки при оформленні й застосуванні. Наслідки.

  • - Договори від імені філій і представництв. Правовий статус. Відповідальність філії (судова практика). Інші можливості для проведення діяльності за межами міста, де підприємство зареєстроване. Субсидіарна відповідальність. Нова Судова практика у спорах за участю філій і представництв. Підсудність – на кого позиватись до суду. Договори з філіями банків – хто має відповідати.

  • - Строки й терміни в договорах. Строк дії договору та строк дії зобов'язання: різниця і наслідки. Нюанси ЦКУ, ГКУ. Закінчення строку дії договоруЩо робити, якщо боржник не виконав зобов'язання? Нюанси для окремих договорів та грошових зобов'язань. Наслідки. Судова практика. Наслідки у випадку невиконання судових рішень про стягнення. Нарахування відсотків, штрафних санкцій після закінчення строку невиконаного договору. Поради.

  • - Зміна умов договору (в т.ч. одностороння). Наслідки зміни умов при виконанні договору. Укладення додаткових договорів. Валюта контракту.

  • - Особливості визначення ціни та якості в договорі. Можливість визначення ціни в договорі в у.о. Валюта при визначенні в договорі ціни в у.о. Комерційне кредитування за ЦКУ (відтермінування платежу, аванси...). Судова практика.

  • - Розірвання договору. Дострокове розірвання. Можливості зміни умов або розірвання договору в односторонньому порядку. Істотна зміна обставин - підстава для одностороннього розірвання. Відмова від договору та розірвання договору без згоди іншої сторони: підстави, різниця, наслідки. Одностороння відмова як оперативно-господарська санкція: огляд судової практики.

  • - Правова позиція судів при вирішенні спорів про визнання договорів та їх частин недійсними в судовому порядку. Податкові аспекти. Хто має право пред'явити позов про визнання недійсним (сторони договору, треті особи, податківці). Можливості для віндикації. Строк позовної давності для визнання.

  • - Визнання договору недійсним: нова судова практика. Наслідки визнання недійсними рішення загальних зборів учасників (акціонерів, засновників), що схвалили спірний договір. Реституція і витребування майна у добросовісного набувача тощо. Борги як збіг тяжких обставин і можливість визнати договір недійсним.

  • - Визнання договорів неукладеними як спосіб ухилення від повернення боргу. Відокремлення від визнання договорів недійсними (за підставами, наслідками). Що робити, якщо за таким договором вже передано майно. Нова судова практика. Поради щодо формулювання позовних заяв про визнання договору неукладеним.

  • - Визнання недійсними документів, що не є договорами (акти прийому-передачі, накладні, довіреності, накази про призначення директором...).

  • - Відповідальність сторін у договорі. Як ефективно використати та передбачити в договорі  штрафні санкції (пеню, штрафи), оперативно-господарські санкції.

ВИКОНАННЯ ДОГОВОРУ. НОВА СУДОВА ПРАКТИКА ВИКОНАННЯ ГОСПОДАРСЬКИХ ДОГОВОРІВ.

  • - Зміни у законодавстві і нові вимоги до виконання договорів.

  • - Податкові аспекти. Спрощення - без яких документів тепер можна обійтись, позиція податківців. Чи потрібні тепер акти прийому-передачі. Новий статус рахунку-фактури. Яким чином нові зміни вплинуть на податкові перевірки, на бухгалтерський і податковий облік.

  • - Виконання договору. "Реальне і належне виконання". Невиконання зобов'язань: типові помилки кредитора. Як боржник може скористатись колізіями ЦКУ, ГКУ, спеціальних та інших законів. Правила їх спільного застосування. Залік (зарахування зустрічних вимог): типові помилки, судова практика. Виконання взаємних зобов'язань - можливості боржника для відмови. Передбачуване невиконання договору.

  • - Що змінює попередження боржником кредитора про неможливість виконати договір – неможливість стягнення на користь кредитора заподіяної шкоди, виникнення вини кредитора.

  • - Приймання – виконання. Нові зміни щодо оформлення приймання – виконання.

  • - Нова судова практика по використанню актів звірки. Використання актів звірки в якості доказу певної суми боргу. Складності при їх застосуванні у суді.

  • - Треті сторони у зобов'язаннях. Виконання договору за боржника третьою особою. Відмінність від поступки права вимоги й переводу боргу. Позиція ВГСУ. Чи потрібна згода кредитора? Як правильно оформити виконання договору третьою особою.

  • - Штрафні санкції. Чи можна збільшувати штрафні санкції обмежені законом? Зменшення судом штрафних санкцій - нові підходи ВГСУ. Вина. Розмір пені: перевищення 2-ої облікової ставки НБУ. Пеня за негрошові зобов'язання на прикладі розірвання договору оренди. Строки стягнення пені, пеня після закінчення терміну дії договору, після рішення суду. Застосування відсотків, проценти (ст. 536, ст. 625 ЦКУ). Проценти як частина боргу, як санкція. Чи проценти обов'язкові? Комерційний кредит.

  • - Перевірені практикою способи збільшення або зменшення відповідальності контрагентів. Відсотки за „користування чужими коштами"- нове в практиці.  Відсотки за товарним кредитом. Стягнення відсотка інфляції

  • - Нарахування неустойки. Співвідношення збитків і неустойки (штрафних санкцій). Відокремлення господарсько-правової неустойки від штрафу, пені – новели ВГСУ.  Обґрунтування вимог, якщо договір не визначає вид і розмір відповідальності. Чи завжди позивач повинен готувати для суду розрахунок штрафних санкцій? Можливості звільнення від відповідальності.

  • - Неустойка. Проблемні питання стягнення неустойки. Застосування судами принципу справедливості та зменшення неустойки. Можливості переуступки права на стягнення неустойки.

  • - Забезпечення виконання зобов'язань. Ефективні способи забезпечення зобов’язань. Застава. Завдаток. Притримання майна.

  • - Відшкодування шкоди - нове у регулюванні. Визначення розміру з урахуванням  прострочення платежу. Договірний розмір шкоди та його наслідки для судового розгляду спору. Практика, в т.ч. судова стягнення не отриманого доходу (втрачена вигода). Нюанси для випадків відключення електроенергії, знеструмлення приміщень. Нові можливості стягнення відшкодування збитків (обґрунтування вимог) за невиконання зобов'язань:  штрафні, оперативно-господарські санкції: підстави, порядок застосування. Відступне при відмові від договору.

  • - Відповідальність за порушення грошового зобов'язання (ст. 625 ЦКУ) та (ст.231, ст. 232 та ст. 343 за ГКУ). Нюанси.

  • - Фіктивні, безтоварні угоди. Реальність угод та фіктивні контрагенти. Податкові аспекти. Договірні оговорки та перевірка контрагентів. Виконання договору і виявлена податківцями відсутність необхідних для цього умов (робочої сили, обладнання, необізнаність директора тощо) – нова судова практика.

  • - Підстави звільнення від відповідальності. Оцінка з погляду суду. Як правильно сформулювати форс-мажор.Особливості судового розгляду справ за участю об’єктів, розташованих на проблемних територіях. Використання фінансової та економічної кризи, валютні ризики.

ПОЗОВНА ДАВНІСТЬ.

  • - Доказова база та її оцінка. Коментар судді. Застосування спеціальної позовної давності – судова практика. Поширені помилки. Коментар судді. Визначення моменту, з якого починається перебіг позовної давності. Зупинення перебігу позовної давності. Судова практика. Як визначити позовну давність при наявності законодавчих колізій.

ГОСПОДАРСЬКІ ВІДНОСИНИ З ПРОБЛЕМНИМИ ТЕРИТОРІЯМИ. Крим, Зона АТО,                Східний форс-мажор.

  • - Форс-мажор, його підтвердження – спірні питання, типові помилки і наслідки.

  • - Як судитись з суб’єктами з Криму, зони АТО, виконання судових рішень, оскарження рішення за умови відсутності тексту самого рішення. 

  • - Відновлення втраченого або знищеного провадження.

ЗНАЧЕННЯ ДОГОВОРУ ДЛЯ ОПОДАТКУВАННЯ. Перегляд засад адміністративного судочинства та стандарту доказування в адміністративних спорах.

ОФОРМЛЕННЯ КОНКРЕТНИХ ВИДІВ ДОГОВОРІВ.

  • - Купівля-продаж (поставка). Особливості укладання. Перехід права власності (в т.ч. за договором міни). Договір (протокол, меморандум) про наміри і попередній договір – типові помилки і наслідки. Нюанси передплати. Судова практика. Придбання авто – купив не те, що хотів, хто має відповідати. Судова практика.

  • - ЗЕД – контракти: нове в регулюванні. Оформлення, розрахунки, валютний контроль, переклад документа.

  • - Договір найму (оренди), в т.ч. нерухомості, транспортних засобів, землі. Особливості здачі в оренду нерухомості, що належить нерезиденту. Ризики, помилки. Вимоги. Обов'язкові умови. Індексація плати. Одностороння відмова від оренди. Визнання договору оренди неукладеним, недійсним.

  • - Договір оренди земельної ділянки. Форма договору. Пролонгація / переукладення договору оренди землі, нерухомості: різниця, наслідки. Використання переважного права орендаря. Орендна плата. Поради як примусити боржника платити.

  • - Лізинг. Судова практика щодо визначення ціни в іноземній валюті за договором лізингу.

  • - Оренда державного і комунального майна. Особливості набуття чинності договору оренди державного та кому-нального майна. Особливості застосування відповідальності, визначеної ст. 785 ЦКУ.

  • - Договір доручення, комісії. Агентський договір.

  • - Комерційне посередництво. Комерційний представник. Порівняння договору комісії та агентського.

  • - Договір управління майном: форма, істотні умови, строк. Рекомендації.

  • - Договір позики. Укладення, форма, розписка, можливість нарахування процентів (%), оспорювання договору позики. Трансформація (заміна) боргу, що виник з договору купівлі-продажу, позиковим зобов'язанням. Позика від засновника.

  • - Договір поруки. Новели. Припинення поруки. Проблемні питання.

  • - Відступлення права вимоги та перевід боргу. Відступлення права вимоги за нотаріально посвідченими договорами – як оформити, збереження застави. Вимоги, що не можуть передаватись. Можливості для відступлення права вимоги на стадії виконання судового рішення. Відмінності від факторингу, від купівлі-продажу боргових зобов'язань. Судова практика.

  • - Проблемні питання відступлення права вимоги (обсяг і склад відступлених прав, пеня і проценти, відступлення прав, що виникнуть в майбутньому). Відповідальність кредитора у випадку відступлення права вимоги.

  • - Банківські договори. Кредитний договір. Спірні питання сплати відсотків за кредитними договорами.

  • - Укладання договорів, яких немає в кодексах. Мерчандайзинг, дилерські, консигнація... Помилки за матеріалами судової практики.

  • - Змішані договірні конструкції (декілька договорів в одному). Типові помилки за матеріалами судової практики. Яким законодавством керуватись при виникненні спору? Доцільність використання та аналіз типових схем відносин,що вимагають застосування тих чи інших договірних конструкцій.

МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ НАУКОВО-ПРАВОВИХ ЕКСПЕРТИЗ ПРИ ВИРІШЕННІ 

ГОСПОДАРСЬКИХ СПОРІВ.

Детали участия и программа семинара 7-8 июня в г. Киеве тут >>>

Детали участия и программа семинара 24-28 июня в г. Каменец-Подольский тут >>>

Приятного Вам отдыха!

Если у Вас есть вопросы по семинару, звоните: (044) 451-88-12 (067) 403-45-46

Мы ответим на любой Ваш вопрос.