Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


1565 Печатать

Група 53 Інші рослинні текстильні волокна; пряжа з паперу і тканини з паперової пряжі

Додаткова примітка:

1. (А) Беручи до уваги винятки, передбачені у примітці 1 (B), у товарних підкатегоріях 5306 10 90 00, 5306 20 90 00 та 5308 20 90 00 термін “розфасована для роздрібної торгівлі” означає пряжу (однониткову, однокручену або багатокручену), розфасовану:

(а) у клубках або на пластинках з картону, котушках, патронах чи подібних носіях масою (включаючи масу носія) не більш як 200 г;

(b) у пасмах або мотках масою не більш як 125 г;

(c) у пасмах або мотках, які складаються з кількох менших пасом або мотків, розділених нитками, що роблять пасма та мотки незалежними один від одного, причому масою кожного з цих менших пасом чи мотків не більш як 125 г.

(B) Винятки:

(а) пряжа, однокручена або багатокручена, невибілена (сурова), у пасмах чи мотках;

(b) пряжа однокручена або багатокручена, розфасована:

(1) у пасмах або мотках перехресного намотування; або

(2) намотана на носії або іншим способом, що свідчить про її використання у текстильній промисловості (наприк­лад на крутильних патронах, у починках, у конічних бобінах або на веретенах або у вигляді кокона для вишивальних машин).

 

Загальні положення

 

Загальні положення до розділу XI слід брати до уваги під час читання положень до цієї групи.

 

Загалом, за невеликими винятками, зазначеними в поясненнях до товарної позиції 5305, до цієї групи включаються рослинні текстильні матеріали (крім бавовни) на різних стадіях оброблення – від сировини до її перетворення в тканини.

 

До неї також включаються паперова пряжа і тканини з неї та вироби зі змішаних текстильних матеріалів, прирівняні до виробів цієї групи з врахуванням положень Примітки 2 до розділу XI.

 

Пояснення до товарної позиції 5301:

 

5301

Волокно лляне, оброблене чи необроблене, але непрядене; пачоси та вiдходи льону (включаючи прядильнi вiдходи та обтіпану сировину):

5301 10 00 00

- волокно лляне, необроблене або вимочений льон

 

- волокно лляне м’яте, тiпане, чесане або оброблене iншим способом, але непрядене:

5301 21 00 00

- - м’яте або тiпане

5301 29 00 00

- - інше

5301 30 00

- пачоси та вiдходи льону:

5301 30 00 10

- - пачоси

5301 30 00 90

- - вiдходи льону

 

Існує багато різновидів льону, найбільш відомий серед них – Linum usitatissimum. Лляне волокно являє собою компактні жмути лубу, утримувані разом пектиновими речовинами. Для використання в текстильній промисловості волокна повинні бути відділені одне від одного, а також від залишків рослини, зокрема, від внутрішньої деревної частини.

 

До цієї товарної позиції включаються: льон необроблений (льон-сирець), вимочений льон (льон-моченець), льон тіпаний, чесаний чи оброблений іншим способом, але непрядений.

 

(А) Льон необроблений (лляна солома).

 

Це – льон після збирання, обчесаний (тобто з вилученими листками та насінням) або необчесаний.

 

(В) Вимочений льон.

Мочення вилучає велику частину пектинових речовин, які оточують волокна, або за допомогою ферментації (дією бактерій чи пліснявих грибів), або хімічним шляхом. Мочення переважно здійснюється такими способами:

 

(1) розстелянням рослин на полі під росу чи вологу;

 

(2) зануренням рослин у струмок, ріку чи в стоячу воду в ямах або басейнах;

 

(3) зануренням у теплу воду у великих ємностях; або

 

(4) обробкою парою, мікроорганізмами чи хімічними речовинами.

 

Вимочений льон потім сушиться на відкритому повітрі або механічно. Потім волокна відокремлюються від внутрішньої деревної частини рослини та одне від одного шляхом м’яття і тіпання.

 

(С) Тіпаний льон.

 

Льон спочатку мнуть для розламу деревних частин на шматочки. Потім його тріпають вручну чи механічно, в результаті чого деревні частки вилучаються, а волокна льону залишаються. Під час цього процесу утворюється деяка кількість пачосів і відходів.

 

(D) Котонізований льон.

 

Необроблений льон (льон-сирець) відварюється в розчині гідроксиду натрію, потім просочується карбонатом натрію; далі він обробляється розведеною кислотою, у результаті чого стебла розділяються на складові частини, виділяючи діоксид вуглецю і звільняючи волокна льону. Льон, оброблений таким чином, не потребує мочення або тіпання. Котонізований льон звичайно відбілюється.

 

(E) Чесаний (гребенечесаний) льон.

 

Чесання розщеплює льоноволокно та укладає волокна паралельно, видаляючи залишки будь-яких сторонніх домішок, а також короткі чи розірвані волокна (машинна кудель). Як правило, після оброблення на льоночесальних машинах льон являє собою жмути волокон, що потім проходять крізь розкладкову машину і виходять у вигляді неперервної стрічки. Ці стрічки піддаються ряду складань і видовжень і трансформуються в рівницю. Стрічки та рівниця включаються до цієї товарної позиції за умови, що вони ще не перероблені в пряжу. На кінцевій стадії обробки рівниця може бути витягнута приблизно до товщини однониткової пряжі з невеликим крученням. Цей товар включається до цієї товарної позиції, на відміну від однониткової пряжі, розглянутої в товарній позиції 5306.

 

(F) Лляні кудель і відходи (включаючи відходи від прядіння і обтіпану (відновлену) сировину).

 

Кудель складається переважно з лляних відходів різної якості, придатних для прядіння; вона, як правило, являє собою короткі, вузлуваті, розірвані чи поплутані волокна, одержані на різних стадіях оброблення, таких як тіпання, чесання (гребенечесання) і прядіння.

 

До цієї товарної позиції включаються також відходи від прядіння, одержувані в процесах прядіння, перемотування або ткацтва, та відпадкові волокна, одержувані під час розщеплювання відходів тканини або під час перероблення тканин на складові волокна. Вони звичайно призначаються для перероблення в пряжу.

 

Призначені для перероблення кудель та інші відходи, з огляду на коротку довжину складових їх волокон, звичайно прочісують на кардочесальних, а не на льоночесальних (гребенечесальних) машинах. Стрічка і рівниця, одержувані після чесання, також включаються до цієї товарної позиції.

 

До цієї товарної позиції включаються відходи, не придатні для переробки в пряжу, одержувані переважно у процесі тіпання або чесання і використовувані для прокладок, набивань, як наповнювач в будівельних розчинах або як вихідний матеріал у виробництві окремих видів паперу.

 

Продукція, розглянута вище, включається до цієї товарної позиції незалежно від того, вибілена вона чи не вибілена, пофарбована чи не пофарбована.

 

До цієї товарної позиції не включаються:

 

(а) роздроблені деревні шматочки (костра), що виникають під час тіпання (товарна позиція 4401);

 

(b) деякі волокнисті рослинні матеріали, які іноді називають льоном, наприклад, такі як індійський льон (Abroma augusta) (товарна позиція 5303) і новозеландські коноплі, чи льон (Phormium tenax) (товарна позиція 5305).

 

 

Пояснення до товарної підпозиції :

 

5301 21

До цієї товарної підпозиції включається тіпаний льон, одержуваний з куделі.

 

Пояснення до товарної позиції 5302:

 

5302

Волокно конопляне (Сannabis sativa L.), необроблене або оброблене, але непрядене; пачоси та вiдходи конопель (включаючи прядильнi вiдходи та обтiпану сировину):

5302 10 00 00

- волокно конопляне необроблене або вимочене

5302 90 00 00

- iнше

 

До цієї товарної позиції включається лише волокно конопляне (Cannabis sativa L.), рослина, що росте в дуже різноманітних кліматичних зонах і на різних ґрунтах. Волокна знаходяться в лубі рослини і відокремлюються за допомогою ряду операцій, подібних до тих, які застосовуються у випадку обробки льону (див. пояснення до товарної позиції 5301).

 

До цієї товарної позиції включаються:

 

1. Волокно конопляне необроблене після збирання незалежно від наявності листків і насіння.

 

2. Волокно конопляне вимочене, в якому волокна ще прикріплені до деревної частини рослини, але відокремлюються в процесі мочення.

 

3. Волокно конопляне тіпане, яке являє собою окремі волокна, іноді довжиною 2 м і більше, відділені від рослини в процесі тіпання.

 

4. Волокно конопляне, піддане гребенечесанню, або оброблене іншим способом конопляне волокно, придатне для прядіння, переважно у формі стрічки чи рівниці.

 

5. Пачоси та відходи конопель. Вони включають відходи, одержані в процесі тіпання або гребенечесання, відходи від прядіння одержані в процесах прядіння, ткацтва та ін. операцій і розскубане (відновлене) волокно, одержане під час перероблення ганчір’я, відходів мотузок чи шнурів і т.д. Пачоси та відходи включаються до цієї товарної позиції незалежно від їхньої придатності для перероблення в пряжу (у формі стрічки, рівниці або ні) або лише для використання як матеріал для конопачення, як підкладки і набивання,  для виготовлення паперу і т.д.

 

Котонізація (аналогічна до тієї, яка іноді застосовується для льону), відбілювання або фарбування не впливають на класифікацію продукції в цій товарній позиції.

 

До цієї товарної позиції не включаються:

 

(а) Інші волокнисті рослинні матеріали, які іноді називають конопляним волокном, наприклад:

 

1) Мексиканські коноплі “тампіко” (істль) (іспанське тверде луб’яне волокно) (товарна позиція 1404 або 5305).

 

2) Гамбо, чи коноплі амбарі (Hibiscus cannabinus) (кенаф), коноплі розела (Hibiscus sabdariffa), канатник Теофраста, чи китайський джут (Abutilon avicennae), індійська, бенгальська, мадраська, калькутська, бомбейська чи бенареська коноплі (Crotalaria juncea) і квіслендські коноплі (Sida) (товарна позиція 5303).

 

3) Коноплі гаїті (Agave foetida), манільські коноплі (абака), маврикійськ коноплі (Furcraea gigantea) та новозеландські коноплі, чи льон (Phormium tenax) (товарна позиція 5305).

 

(b) Тверді деревні частки рослини, вилучені в процесі тіпання (товарна позиція 4401).

 

(c) Пряжа з конопель (товарна позиція 5308).

 

(d)  Ганчір’я або відходи мотузок чи шнурів (група 63).

 

Пояснення до товарної позиції 5303:

 

5303

Волокно джутове та інші луб’янi текстильнi волокна (за винятком волокон льону, коноплi та рами) необробленi або обробленi, але непряденi; пачоси та вiдходи таких волокон (включаючи прядильнi вiдходи та обтiпану сировину):

5303 10 00 00

- волокно джутове та інші луб’янi текстильнi волокна, необробленi або вимоченi

5303 90 00 00

- iнше

 

До цієї товарної позиції включаються всі текстильні волокна, одержувані зі стебел дводольних рослин, крім льону (товарна позиція 5301), коноплі (товарна позиція 5302) і волокна рами (товарна позиція 5305).

 

Текстильні луб’яні волокна, що включаються до цієї товарної позиції, є м’якшими на дотик, ніж більшість рослинних волокон товарної позиції 5305, і тоншими.

 

Волокна цієї товарної позиції включають:

 

1. Джут, два основних види якого відомі як Corchorus capsularis, або білий джут і Corchorus olitorius, або червоний джут, відомий також як “Tossa”.

 

2. Hibiscus cannabinus, відомий у торгівлі як коноплі гібіскус, коноплі гамбо, сіамський джут, кенаф, бімліпатам, чи бімлі-джут, коноплі амбарі, папоула Сан-Франциско, Dah, Meshta тощо.

 

3. Hibiscus sabdariffa, відомий у торгівлі як розела, чи коноплі розели, сіамський джут, кенаф, яванський джут і т.д.

 

4. Канатник Теофраста (Abutilon avicennae), також відомий як абутилонські коноплі, китайський джут, тієн-цин, чинг-ма, кінг-ма і т.д.

 

5. Волокна рокитника з лубу іспанського дрока (Spartium junceum) чи рокитника (Cytisus scoparius).

 

6. Урена (Urena lobata і U. sinuata), яка відома під різними назвами залежно від країни походження: конголезький джут, мадагаскарський джут, чи пака, рожа бланка, чи кадильо (Куба), гуаксима, араміна, чи рожа рокса (Бразилія), Цезаря тютюн (Флорида).

 

7. Кроталярія ситникова (Crotalaria juncea), відома як індійські, бенгальські, мадраські, калькутські, бомбейські чи бенареські коноплі чи як джалбурпурський джут.

 

8. Сіда (Sida), переважно відома як ескобіла, мальваіско, сида ромболисткова, квінслендські коноплі чи кубинський джут.

 

9. Теспезія (Thespesia), відома як поломпон (В’єтнам).

 

10. Аброма прядильна (Abroma augusta), відома як “диявольська” бавовна, чи індійський льон.

 

11. Клапертонія (Clappertonia ficifolia), відома як пунга (Конго), чи гуаксима (Бразилія).

 

12. Тріумфета (Triumfetta), відома як пунга (Конго), чи карапіхо (Бразилія).

 

13. Кропива.

 

До цієї товарної позиції включаються:

 

I.  Необроблені (сирі) волокнисті матеріали (у стеблах, ще не вимочені чи не тіпані); вимочені волокна; тіпані волокна (видалені в процесі оброблення на машинах), тобто волокна іноді довжиною 2 м чи більше, отримані з рослини шляхом мочення і тіпання; “обрізки” (товсті кінці волокон, що обрізаються і реалізуються на ринку окремо). Проте рослинні матеріали, які у необробленому чи іншому вигляді включаються до групи 14 (наприклад, стебла рокитника), включаються до цієї товарної позиції лише за умови, що вони піддавалися обробці, яка вказує на можливість їх використання як текстильного матеріалу (наприклад, якщо вони роздавлені, піддані кардо- чи гребенечесанню з метою підготування для прядіння).

 

II. Волокно, піддане кардо- чи гребенечесанню чи підготовлене для прядіння іншим способом, подане переважно у формі стрічки.

 

III. Волокнисті пачоси та відходи, одержувані переважно у процесах кардо- чи гребенечесання луб’яних волокон; відходи від прядіння луб’яних волокон, одержувані в процесах прядіння, ткацтва і т.д., і відновлене волокно (обтіпана сировина), одержуване в процесі перероблення ганчір’я, відходів мотузок чи шнурів. Пачоси та відходи включаються до цієї товарної позиції незалежно від їхньої придатності для перероблення в пряжу (у формі стрічки чи ні) або лише для використання як матеріал для конопачення, як підкладки і набивання, виготовлення повсті або фетру, паперу і т.д.

 

Відбілювання або фарбування не впливає на класифікацію продукції, яка включається до цієї товарної позиції.

 

До цієї товарної позиції також не включаються:

 

(а) стебла рокитника (товарна позиція 1404);

 

(b) пачоси, просочені чи покриті фармацевтичними речовинами і розфасовані в упакування для роздрібної торгівлі для медичних чи хірургічних цілей (товарна позиція 3005);

 

(c) пряжа з джуту чи інших текстильних луб’яних волокон цієї товарної позиції (товарна позиція 5307);

 

(d) ганчір’я або відходи мотузок, канатів та тросів (група 63).

 

[5304]

 

Пояснення до товарної позиції 5305:

 

5305 00 00 00

Волокна кокосовi, абаки (манiльської коноплі або Musa textilis Nee), рами та інші рослиннi текстильнi волокна, в іншому місці не зазначені, необробленi або обробленi, але непряденi; пачоси та вiдходи цих волокон (включаючи прядильнi вiдходи та обтiпану сировину)

 

До цієї товарної позиції включаються рослинні текстильні волокна, одержувані з листків або плодів певних однодольних рослин (наприклад, кокосові волокна, абаки або сизалю)  чи у випадку рамі – зі стебел дводольних рослин родини Urticaceae, не включені до інших товарних позицій.

 

Здебільшого ці волокна грубіші та товстіші, ніж луб’яні текстильні волокна товарної позиції 5303.

Звичайно вони включаються до цієї товарної позиції незалежно від того, в якому стані знаходяться: необроблені, підготовлені для прядіння (наприклад, піддані кардо- чи гребенечесанню і перетворені в стрічку) або у вигляді пачосів чи волокнистих відходів (одержаних переважно у процесі гребенечесання), прядильних відходів (одержаних переважно у процесах прядіння або ткацтва) чи відновленого волокна (обтіпаної сировини) (одержаного в процесі перероблення ганчір’я або відходів мотузок, шнурів і т.д.).

 

Проте волокна, одержувані з рослинних матеріалів, які в необробленому чи іншому вигляді включаються до групи 14 (зокрема, капок), класифікуються в цій товарній позиції лише в тому випадку, якщо вони піддавалися обробленню, яке вказує на можливість їх використання як текстильний матеріал, наприклад, якщо вони роздроблені, піддані кардо- чи гребенечесанню з метою підготування для прядіння.

 

До рослинних текстильних волокон цієї товарної позиції включаються:

 

Волокно кокосового горіха (волокно кокосове). Це волокно одержують із зовнішньої оболонки кокосового горіха. Воно грубе, крихке та коричневого кольору і включається до цієї товарної позиції як у вигляді маси, так і в пучках.

 

Абака, чи манільські коноплі. Це волокно одержують з листкових піхв бананового дерева певного типу (Musa textilis Nee), який культивують переважно на Філіппінських островах. Волокно, одержуване шляхом шкрябання неволокнистих частин вручну ножами чи механізованим способом, включається до цієї товарної позиції незалежно від того, піддане воно гребенечесанню чи приготовлене іншим способом для прядіння чи ні (наприклад, у вигляді стрічки чи рівниці).

 

Волокно манільської коноплі дуже стійке до впливу погодних умов і морської води, внаслідок чого воно використовується переважно для виготовлення корабельних канатів або рибальських сітей. Воно також переробляється в пряжу для виробництва грубих тканин або виготовлення тасьми для капелюхів.

 

Рамі. Волокно рамі одержують з лубу різних рослин, переважно з Boehmeria tenacissima (китайська кропива, зелене рами) і Boehmeria nivea (китайська трава, біле рами), які культивують переважно на Далекому Сході.

 

Стебла цих рослин зрізують на рівні землі. Потім іноді після первинного сушіння їх піддають декортикації вручну чи механізованим способом для вилучення лубу стебел і проминання і вилучення внутрішньої деревної частини, причому волокно одержують у вигляді довгих стрічок. Декортикація супроводжується процесом вилучення клеїльних пектинових речовин (звичайно кип’ятіння в лузі), які зв’язують волокна. Одержуване волокно потім віджимають і сушать, і в результаті воно стає перлово-білим.

 

Альфа, чи еспарто. Це волокно одержують з листків рослин. Еспарто включається до цієї товарної позиції лише в тому випадку, якщо воно прокатане, пром’яте, гребенечесане чи інакше оброблене, що вказує на можливість його використання для текстильних цілей. Необроблені листки до цієї товарної позиції не включаються (група 14).

 

Волокно алое.

 

Гаїтянські коноплі (Agave foetida).

 

Юкатанські коноплі (Agave fourcroydes).

 

Істль, чи ікстль (тампіко, чи мексиканські коноплі). Ці волокна видобуваються з рослини Agave funkiana чи Agave lechugilla, використовуються переважно для виготовлення щіток. Звичайно ці волокна включаються до товарної позиції 1404, але в тому випадку, коли вони обробляються способами, що вказують на їхнє використання для текстильних цілей, включаються до цієї товарної позиції.

 

Магвей, чи кантала. Ці волокна одержують з Agave сantala (Філіппіни або Індонезія) чи Agave tequilana (Мексика).

 

Алоєві коноплі (Furcraea gigantea), відомі також як пітеїра (Бразилія).

 

Новозеландські коноплі, чи льон (Phormium tenax).

 

Торф’яне волокно (відоме також як берандин чи бераундин-торф). Це волокно одержують з деревного торфу. Воно включається до цієї товарної позиції лише в тому випадку, якщо оброблене способом, що вказує на можливість його використання для текстильних цілей; у всіх інших випадках воно не включається до цієї товарної позиції (товарна позиція 2703).

 

Ананасове волокно, відоме також як курана (Амазонка), піна (Мексика), чи шовкова трава, одержують з листків рослин ананасу родини Bromeliaceae. До ананасового волокна відносяться також волокна піти флойя (Bromelia, чи Ananas magdalenae), або колумбійської піти, або арган, кароа (Бразилія), карат і т.д.

 

Піта (Agave americana).

 

Сансевієрія, відома також як тетивна конопля, чи африканська конопля “айф”.

 

Сизаль (Agave sisalana).

 

Тифа. Це волокно одержують з листя тифа чи рослини катейя. Його не слід плутати з короткими насіннєвими волосками цієї ж рослини, які використовують як матеріал для набивання рятувальних поясів, іграшок і т.д. і не включають до цієї товарної позиції (товарна позиція 1404).

 

Юкка.

Відбілювання або фарбування не впливає на класифікацію цієї продукції в цій товарній позиції.

 

Пояснення до товарної позиції 5306:

 

5306

Пряжа лляна:

5306 10

- однониткова:

 

- - не розфасована для роздрiбної торгiвлi:

5306 10 10 00

- - - з лiнiйною щiльнiстю 833,3 децитекса або бiльше (але не вище 12 метричного номера)

5306 10 30 00

- - - з лiнiйною щiльнiстю менш як 833,3, але не менш як 277,8 децитекса (вище 12, але не вище 36 метричного номера)

5306 10 50 00

- - - з лiнiйною щiльнiстю менш як 277,8 децитекса (вище 36 метричного номера)

5306 10 90 00

- - розфасована для роздрiбної торгiвлi

5306 20

- однокручена або багатокручена:

5306 20 10 00

- - не розфасована для роздрiбної торгiвлi

5306 20 90 00

- - розфасована для роздрiбної торгiвлi

 

До цієї товарної позиції включаються однониткова пряжа, одержувана в процесі прядіння рівниці з лляних волокон товарної позиції 5301, однокручена чи багатокручена (кручена) пряжа, виготовлена різними комбінаціями однониткової пряжі.

 

Проте вона не включається до цієї товарної позиції, якщо підпадає під визначення мотузок, тросів і т.д. (товарна позиція 5607) (див. пункт I В (2) Загальних положень до розділу XI).

 

Пряжа включається до цієї товарної позиції незалежно від того, розфасована вона чи не розфасована для роздрібної торгівлі або перероблена чи не перероблена, як зазначено в пункті I В(1) Загальних положень до розділу XI.

 

Металізована нитка, включаючи лляну пряжу, комбіновану з металевою ниткою в будь-якій пропорції, до цієї товарної позиції не включається (товарна позиція 5605).

 

Пояснення до товарної позиції 5307:

 

5307

Пряжа з джутового або iнших текстильних луб’яних волокон товарної позицiї 5303:

5307 10 00

- однониткова:

5307 10 00 10

- - з джутового волокна з лiнiйною щiльнiстю 1000 децитексів або менше (10 метричний номер або вище)

5307 10 00 20

- - інша з джутового волокна

5307 10 00 90

- - з iнших текстильних луб’яних волокон

5307 20 00 00

- однокручена або багатокручена

 

До цієї товарної позиції включається пряжа однониткова чи багатокручена (кручена), одержувана прядінням стрічки з джутових або інших текстильних луб’яних волокон товарної позиції 5303.

 

Проте, якщо пряжа попадає під визначення шпагатів, шнурів, тросів або канатів (див. пункт I В (2) Загальних положень до розділу XI), то до цієї товарної позиції вона не включається (товарна позиція 5607).

 

Пряжа включається до цієї товарної позиції незалежно від того, розфасована вона чи не розфасована для роздрібної торгівлі або перероблена чи не перероблена, як зазначено в пункті I В (1) Загальних положень до розділу XI.

 

Пояснення до товарної позиції 5308:

 

5308

Пряжа з iнших рослинних текстильних волокон; пряжа паперова:

5308 10 00 00

- пряжа з кокосових волокон

5308 20

- пряжа з волокон коноплі (Сannabis sativa L.):

5308 20 10 00

- - не розфасована для роздрiбної торгiвлi

5308 20 90 00

- - розфасована для роздрiбної торгiвлi

5308 90

- iнша:

 

- - пряжа з волокон рами:

5308 90 12 00

- - - з лiнiйною щiльнiстю 277,8 децитекса або бiльше (не вище 36 метричного номера)

5308 90 19 00

- - - з лiнiйною щiльнiстю менш як 277,8 децитекса (вище 36 метричного номера)

5308 90 50 00

- - пряжа паперова

5308 90 90 00

- - iнша

 

(А) Пряжа з інших рослинних текстильних волокон.

 

До цієї товарної позиції включається пряжа, однониткова чи багатокручена (кручена), одержувана прядінням волокна конопель товарної позиції 5302,  рослинних текстильних волокон товарної позиції 5305 чи з рослинних волокон, які не класифікуються у розділі XI (зокрема, волокон групи 14, наприклад, капок або істль).

 

Проте, якщо пряжа попадає під визначення шпагатів, тросів, мотузок або канатів (див. пункт I В (2) Загальних положень до розділу XI), то включається до товарної позиції 5607.

 

Пряжа з конопель використовується для виготовлення швейних ниток (наприклад, у виробництві взуття і шкіряних товарів) або в ткацтві.

 

Пряжа включається до цієї товарної позиції незалежно від того, розфасована вона чи не розфасована для роздрібної торгівлі або перероблена чи не перероблена, як зазначено в пункті I В (1) Загальних положень до розділу XI.

 

Металізована пряжа, включаючи пряжу цієї групи, комбіновану з металевою ниткою в будь-якій пропорції, до цієї товарної позиції не включається (товарна позиція 5605).

 

(В) Паперова пряжа.

 

До цієї товарної позиції включається пряжа, однониткова чи багатокручена (кручена) з паперу. Вона включається до цієї товарної позиції незалежно від того, розфасована вона чи не розфасована для роздрібної торгівлі, і незалежно від того, попадає чи не попадає пряжа під визначення шпагатів, шнурів, мотузок або канатів, крім плетених шнурів, мотузок і канатів.

 

Пряжа включається до цієї товарної позиції незалежно від того, піддавалася вона чи не піддавалася переробці, зазначеній в пункті I В (1) Загальних положень до розділу XI.

 

Однониткову пряжу одержують шляхом скручування або скочування довгих вузьких смуг вологого паперу (іноді з покриттям); багатокручену (кручену) пряжу одержують шляхом складання двох або більше одиночних ниток у процесі прядіння.

 

До цієї товарної позиції не включаються:

 

(а) папір, складений один раз або більше за довжиною (група 48);

 

(b) паперова пряжа з металевою ниткою або покрита металом будь-яким способом (металізована нитка) (товарна позиція 5605);

 

(c) паперова пряжа, армована металом, та плетені троси, мотузки і канати з паперової пряжі (товарна позиція 5607).

 

Додаткові пояснення до товарної категорії:

 

5308 10 00

 

У цій товарній категорії класифікується лише пряжа з кокосових волокон в одне або два згорнення. Пряжа з кокосових волокон в три та більше згорнення класифікується в товарній позиції 5607 відповідно до Примітки 3(А) (d) до цього розділу.

 

Пояснення до товарної позиції 5309:

                                                                               

5309

Тканини з льону:

 

- з вмiстом 85 мас.% або бiльше волокон льону:

5309 11

- - невибiленi (суровi) або вибiленi:

5309 11 10 00

- - - невибiленi (сурові)

5309 11 90 00

- - - вибiленi

5309 19 00 00

- - iншi

 

- з вмiстом менш як 85 мас.% волокон льону:

5309 21 00

- - невибiленi (суровi) або вибiленi:

5309 21 00 10

- - - невибiленi (сурові)

5309 21 00 90

- - - вибiленi

5309 29 00 00

- - iншi

 

До цієї товарної позиції включаються тканини (як визначено в пункті І С Загальних положень до розділу XI), виготовлені з лляної пряжі.

 

До цих тканин включаються тонкі полотняні та платтяні тканини, тканини для простирадл, скатертин і т.д. Лляні тканини також використовуються для виготовлення чохлів для матраців, мішків, брезентових покриттів, вітрил і т.д.

 

Перев’язувальний матеріал, просочений чи покритий фармацевтичними речовинами або розфасований для роздрібної торгівлі, до цієї товарної позиції не включається (товарна позиція 3005).

 

Пояснення до товарної позиції 5310:

 

5310

Тканини з джутових або iнших текстильних луб’яних волокон товарної позицiї 5303:

5310 10

- невибiленi (сурові):

5310 10 10 00

- - завширшки не бiльш як 150 см

5310 10 90 00

- - завширшки понад 150 см

5310 90 00 00

- iншi

 

До цієї товарної позиції включаються тканини (як визначено в пункті І С Загальних положень до розділу XI), виготовлені з джутової пряжі чи пряжі інших текстильних луб’яних волокон товарної позиції 5303.

 

Джутові тканини використовуються для мішків або упаковки, як основа у виробництві лінолеуму, для внутрішньої оббивки меблів і т.д.

 

Пояснення до товарної позиції 5311:

 

5311 00

Тканини з iнших рослинних текстильних волокон; тканини з паперової пряжi:

5311 00 10 00

- з волокон рами

5311 00 90 00

- iншi

 

До цієї товарної позиції включаються тканини (як визначено в пункті I С Загальних положень до розділу XI), виготовлені з пряжі, зазначеної в товарній позиції 5308.

 

Ці тканини використовуються переважно для упакування, для вітрил, для виготовлення непромокальних брезентів, мішків, скатертин, циновок, як основа для лінолеуму і т.д.

 

До цієї товарної позиції не включаються тканини, виготовлені шляхом переплетення паперових смуг (товарна позиція 4601).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям