Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


6791 Печатать

Група 70 Скло та вироби із скла

Примітки:

 

1. До цієї групи не включаються:

 

(а) товари товарної позиції 3207 (наприклад, склоподібні емалі та глазурі, скляна фрита, інше скло у вигляді порошку, гранул або пластівців);

 

(b) вироби групи 71 (наприклад, біжутерія);

 

(c) волоконно-оптичні кабелі товарної позиції 8544, електричні ізолятори (товарна позиція 8546) або арматура з ізоляційних матеріалів товарної позиції 8547;

 

(d) волокна оптичні, оптично оброблені оптичні елементи, шприци для підшкірних ін'єкцій, штучні очі, термометри, барометри, гідрометри або інші вироби групи 90;

 

(e) лампи (світильники) або освітлювальні прилади, світлові вивіски, світлові табло або аналогічні вироби, які мають постійне джерело світла, або їх частини товарної позиції 9405;

 

(f) ігри, іграшки та ялинкові прикраси, спортивний інвентар або інші товари групи 95 (за винятком скляних очей для ляльок без механізмів та інших виробів групи 95); або

 

(g) ґудзики, вакуумні посудини в зібраному вигляді, розпилювачі або аналогічні предмети групи 96.

 

2. У товарних позиціях 7003, 7004 і 7005:

 

(а) скло не вважається „обробленим”, яким би процесам воно не піддавалося до відпалювання;

 

(b) обрізування скла за формою зовсім не впливає на класифікацію листового скла;

 

(c) термін "поглинальні, відбивальні або невідбивальні шари" означає мікроскопічно тонке покриття металом або хімічною сполукою (наприклад, оксидом металу), яке поглинає, наприклад, інфрачервоне випромінювання або поліпшує здатність скла до відбиття, зберігаючи при цьому ступінь його прозорості; або те, що перешкоджає відбиттю світла від поверхні скла.

 

3. Вироби, зазначені у товарній позиції 7006, включаються до цієї позиції, якщо вони відповідають характеристикам готових виробів або ні.

 

4. У товарній позиції 7019 термін "скловата" означає:

 

(а) вату мінеральну з вмістом кремнезему (SiO2) не менш як 60 мас. %;

 

(b) вату мінеральну з вмістом кремнезему (SiO2) менш як 60 мас. %, але з вмістом оксидів лужних металів (K2O або Na2O) більш як 5 мас. % або з вмістом оксиду бору (B2O3) більш як  2 мас.%.

 

Інші види мінеральної вати включаються до товарної позиції 6806.

 

5. В УКТЗЕД термін "скло" означає плавлений кварц та інші плавлені оксиди кремнію.

 

Примітка до товарних підпозицій:

 

1. У товарних підпозиціях 7013 22,  7013 33,  7013 41 та 7013 91 термін "свинцевий кришталь" означає тільки скло з вмістом монооксиду свинцю (PbO) не менш як 24 мас. %.

 

Загальні положення

 

До цієї групи включаються скло всіх форм і вироби зі скла (крім виробів, виключених Приміткою 1 до цієї групи або особливо згаданих в інших товарних позиціях УКТЗЕД).

 

Скло (крім плавленого кварцу та інших плавлених оксидів кремнію, перерахованих нижче) являє собою плавлену однорідну суміш з силікатів лужних металів (натрію або калію) з одним чи більше силікатами кальцію чи свинцю в різних пропорціях і з добавками барію, алюмінію, марганцю, магнію і т.д.

 

Існує багато різновидів скла залежно від складу (наприклад, богемське скло, кронглас, свинцеве кришталеве скло, флінтглас, страз). Ці різновиди мають некристалічну (аморфну) структуру і цілком прозорі.

 

У різні товарні позиції цієї групи включаються відповідні вироби незалежно від різновиду скла, з якого вони виготовлені.

 

Виробничі процеси значно відрізняються один від одного і включають:

 

(А) Відливання (наприклад, для виготовлення листового (у тому числі дзеркального) скла).

 

(B) Прокатку (наприклад, для виготовлення листового (у тому числі дзеркального) або армованого скла).

 

(C) Флоат-процес (для флоат-скла) (формування листового термічно полірованого скла на поверхні розплаву олова).

 

(D) Формування, як разом з пресуванням, видуванням або витягуванням, так і без них (наприклад, для виготовлення пляшок, келихів, деяких видів оптичного скла, попільниць).

 

(E) Видування, механічне або немеханічне, з формуванням чи без нього (наприклад, для виготовлення пляшок, ампул, прикрас, а іноді для виготовлення листового скла).

 

(F)  Витягування або екструзію (особливо для виготовлення листового скла, стержнів, труб, трубок і скловолокна).

 

(G) Пресування, звичайно з використанням форм, часто застосовуване для виготовлення, наприклад, попільниць, а також разом з прокаткою (наприклад, для виготовлення фігурного візерункового прокатного скла) або видуванням (наприклад, для виготовлення пляшок).

 

(H) Оброблення паяльною лампою (для виготовлення ампул, виробів складної конфігурації і т.д., зі скляних стержнів або трубок).

 

(IJ) Вирізання потрібних виробів зі скляних заготовок, сфер і т.д., одержаних за допомогою будь-якого вищезгаданого процесу (вироби з плавленого кварцу або інших плавлених оксидів кремнію, зокрема, часто вирізані із суцільних чи порожнистих заготовок).

 

Про багатокоміркове скло див. Пояснення до товарної позиції 7016.

 

В окремих випадках спосіб виробництва виробів визначає їх класифікацію в цій групі. Наприклад, до товарної позиції 7003 відноситься лише лите чи прокатне скло, а до товарної позиції 7004 – лише скло, одержане видуванням або витягуванням.

 

Відповідно до Примітки 5 до цієї групи, термін „скло” означає плавлений кварц та інші плавлені оксиди кремнію.

 

До цієї групи також включаються:

 

(1) Скло молочне або опалове, яке є напівпрозорим і одержане шляхом додання таких матеріалів, як плавиковий шпат або кісткова зола (у пропорції близько 5 %) до маси скла; ці добавки спричиняють під час охолодження або повторного нагрівання розплаву часткову кристалізацію.

 

(2) Матеріали спеціальні, відомі як склокераміка, в яких скло перетворюється майже цілком у кристалічну речовину внаслідок процесу контрольованої кристалізації. Вони виготовляються шляхом додання в скло речовин, що викликають утворення центрів кристалізації, якими частіше є оксиди металів (такі як діоксид титану та оксид цирконію) або метали (такі як мідний порошок). Після того, як виріб сформований звичайними склодувними засобами, його витримують за температури, яка забезпечує кристалізацію склоподібної маси навколо центрів кристалізації (розсклування скашковування). Склокераміка буває непрозорою або іноді прозорою. Склокераміка має набагато кращі механічні, електричні і термостійкі властивості, ніж звичайне скло.

 

(3) Скло з малим коефіцієнтом розширення, наприклад, боросилікатне скло.

 

Додаткові загальні положення

 

Термін “оптичне скло” включає різні види спеціального скла, використовуваного для виготовлення оптичних приладів, особливо для використання, наприклад, у фотографії, астрономії, мікроскопії, навігації, системах для зброї (телескопічні приціли тощо), лабораторному обладнанні і для виготовлення певних видів очних лінз для виправлення дефектів зору. Існує багато різновидів оптичного скла, але звичайно їхньою загальною рисою є надзвичайна прозорість і чистота, хоча іноді їх тонують, з тим щоб вони у невеликий ступінь поглинали світло певної частоти. Вони абсолютно однорідні, тобто, як правило, не мають пухирців або нерівностей, і мають коефіцієнти заломлення та розсіювальні властивості, які не притаманні іншим видам скла.

 

Листи із скла, вставлені в рами з дерева, металу тощо, вважаються такими, що втратили істотній характер стекла і входять до різних товарних позицій, наприклад:

 

1. Для картин у рамах (товарна позиція 4414 00, 8306 тощо);

 

2. Для машин, механізмів або транспортних засобів (розділ XVI абоXVII);

 

3. Для дверей, вікон будинків тощо (товарні позиції 4418, 7610 тощо).

 

 

Пояснення до товарної позиції 7001:

 

7001 00

Склобiй, скрап скляний та iншi вiдходи скла; скло у блоках:

7001 00 10 00

- склобiй, скрап скляний та iншi вiдходи скла

 

- скло у блоках:

7001 00 91 00

- - оптичне скло

7001 00 99 00

- - iнше

 

До цієї товарної позиції включаються:

 

(А) Відходи та скрап скла усіх видів, що утворилися в результаті виробництва скла (включаючи скло, пролите повз тиглі, а потім утилізоване); також бій скляних виробів. Звичайно характерною ознакою відходів скла є їхні гострі краї.

 

(В) Скло (включаючи „емальоване” скло) у блоках (а саме, у блоках більш-менш правильної форми), але не має певного призначення.

 

„Емальоване” скло має підвищену плавкість і густину в порівнянні з більшістю звичайних різновидів скла. Звичайно воно буває світлонепроникним, але зрідка і прозорим; воно може бути безбарвним або забарвленим в різні кольори. Це скло розглядається в цій товарній позиції, коли воно в блоках (у кусках або плитах). Застосовується для фарбування або надання світлонепроникності іншим видам скла, для виготовлення прикрас шляхом оброблення його паяльною лампою і т.д., для емалювання глиняних (гончарних) виробів і т.д.

 

До цієї товарної позиції також включається вітрит у блоках, який являє собою скло з низькою температурою плавлення, застосовуваний для ізоляції контактних клем в основах електричних ламп розжарювання. Він має високий вміст діоксиду марганцю, який надає йому чорнуватого кольору, у такий спосіб внутрішні деталі цоколя виявляються схованими.

 

Скло (включаючи вітрит та „емальоване” скло) у вигляді порошку, гранул або пластівців до цієї товарної позиції не включається (товарна позиція 3207).

 

 

Додаткові пояснення до товарних категорій:

 

7001 00 10

 

Дивись Пояснення до товарної  позиції 7001, перший абзац, пункт (A).

Термін “склобій” означає бите скло для повторного використання у виробництві скла.

 

7001 00 91 і 7001 00 99

 

Дивись Пояснення до товарної позиції 7001, перший абзац – пункт (В),  другий та третій абзаци.

 

 

Пояснення до товарної позиції 7002:

 

7002

Скло у виглядi куль (крiм мiкросфер товарної позицiї 7018), прутків або трубок, необроблене:

7002 10 00 00

- кулi

7002 20

- прутки:

7002 20 10 00

- - з оптичного скла

7002 20 90 00

- - iншi

 

- трубки:

7002 31 00 00

- - з плавленого кварцу або iнших плавлених оксидiв кремнiю

7002 32 00 00

- - з iншого скла з коефiцiєнтом лiнiйного розширення не більш як 5 х 10-6/К в iнтервалi температур вiд 0 °С до 300 °С

7002 39 00 00

- - iншi

 

До цієї товарної позиції включаються такі вироби:

 

(1) Кулі суцільні скляні, виготовляються звичайно шляхом формування або пресування або на двогвинтових шнекових машинах. Їх застосовують, серед іншого (inter alia), як сировину для виробництва волокна або для виготовлення літографських пластин.

 

(2) Скляні прутки і трубки різного діаметра, звичайно одержувані витягуванням (разом з видуванням у випадку трубок); вони можуть застосовуватися для різних цілей (наприклад, у хімічній чи промисловій апаратурі; у текстильній промисловості; для подальшого виробництва термометрів, ампул, електричних чи електронних ламп, або прикрас). Деякі трубки для люмінесцентних ламп (використовуваних переважно для рекламних цілей) виготовляються з перегородками за довжиною.

 

До цієї групи входить „емальоване” скло у вигляді стрижнів, прутків або трубок (термін „емальоване” скло визначений в поясненні до товарної позиції 7001).

 

Кулі також, як прутки і трубки цієї товарної позиції, повинні бути необроблені (тобто мати той вигляд, який вони одержали в результаті витягування або простого нарізування за потрібною довжиною, при цьому місця обрізування можуть бути просто зачищені).

 

До цієї товарної позиції не включаються кулі, прутки і трубка у вигляді готових виробів або частин готових виробів, ідентифіковані як такі; ці вироби розглядаються у відповідних товарних позиціях (наприклад, товарна позиція 7011, 7017 або 7018 або група 90). Якщо такі вироби є обробленими, але явно не призначеними для певного застосування, вони включаються до товарної позиції 7020.

 

До цієї товарної позиції включаються трубки (нарізані чи не нарізані за довжиною) зі скла з доданням у скляну масу флуоресцентної речовини. З іншого боку, трубки, покриті зсередини флуоресцентною речовиною, незалежно від того, оброблені вони будь-яким іншим способом чи ні, до цієї товарної позиції не включаються (товарна позиція 7011).

 

Скляні кульки-іграшки (зі прожилками під мармур, упаковані в будь-яку форму, і будь-які скляні кульки для дитячих розваг, розфасовані в пакети) включаються до товарної позиції 9503. Скляні кульки, відшліфовані після формування, застосовувані як пробки для деяких пляшок, включаються до товарної позиції 7010.

 

До цієї товарної позиції також не включаються сферичні скляні зерна (мікросфери не більше 1 мм у діаметрі), застосовувані, наприклад, для виготовлення панелей для дорожніх знаків, відбивачів або кіноекранів, або для очищення авіаційних реактивних двигунів чи металевих поверхонь (товарна позиція 7018).

 

Додаткові пояснення до товарної позиції:

 

Ця товарна позиція включає лише напівфабрикати в необробленому стані, тобто не піддані обробленню після формування, витягування або видування, за винятком різання у випадку прутків і трубок або оплавлення/формування кінців, щоб вони стали гладкими або майже рівними і зробити вироби менш небезпечними для поводження з ними, незалежно від того, можуть чи не можуть вироби, піддані цим операціям, використовуватися без подальшого оброблення.

 

Додаткові пояснення до товарних категорій:

 

7002 10 00

 

Дивись Пояснення до товарної позиції 7002, перший абзац, пункт (1) і передостанній і останній абзаци.

7002 32 00

 

Основними характеристиками цього скла є відсутність свинцю, надзвичайно мала кількість калію і лужноземельных оксидів, а також значна кількість оксиду бору. Таке скло має високу теплопровідність і відмінну пружність, що робить його стійким проти раптових змін температури; завдяки цьому воно є особливо придатним для виготовлення кухонного посуду, столового посуду, лабораторного скляного посуду, скла для освітлювальної арматури тощо.

 

 

Пояснення до товарної позиції 7003:

 

7003

Скло лите i прокатне, у виглядi листiв, пластин або профiльоване, з поглинальним, вiдбивальним або невiдбивальним шаром чи без нього, але не оброблене iншим способом:

 

- листи неармованi:

7003 12

- - забарвленi по всiй масi (тонованi), глушені, накладнi, з поглинальним, вiдбивальним або невiдбивальним шаром чи без нього:

7003 12 10 00

- - - з оптичного скла

 

- - - iнше:

7003 12 91 00

- - - - з невiдбивальним шаром

7003 12 99 00

- - - - iншi

7003 19

- - iншi:

7003 19 10 00

- - - з оптичного скла

7003 19 90 00

- - - iншi

7003 20 00 00

- листи армованi

7003 30 00 00

- профiлi

 

До цієї товарної позиції включаються усі види литого і прокатного скла за умови, що воно подане в листах (будь-якої товщини, нарізаних чи не нарізаних за формою), або профілях, незалежно від того, чи є на склі поглинальний, відбивальний або невідбивальний шар чи ні, але яке не піддавалося ніякої іншої обробки.

 

Сюди включаються:

 

(А) Скло необроблене листове. Звичайно воно непрозоре через свою зернисту або шорсткувату поверхню. Воно також може бути штучно забарвлене по всій масі за допомогою оксидів металів або інших солей. Шліфоване чи поліроване листове скло до цієї товарної позиції не включається (товарна позиція 7005).

 

(В) Непрозоре скло, більш-менш глушене по всій масі та іноді цілком матове. Часто воно виготовляється таким чином, щоб нагадувати за зовнішнім виглядом мармур, фарфор або алебастр. Цей вид скла виготовляється білого, чорного або іншого кольорів, з прожилками чи без них, і застосовується для облицювання стін, для виготовлення стільниць умивальників, прилавків, письмових, обідніх, операційних столів і т.д., дощечок для надгробних каменів, рекламних табличок, знаків і т.д.

 

Цей вид скла може бути розрахований на подальше механічне полірування однієї чи обох поверхонь, але після такої обробки воно не включається до цієї товарної позиції (товарна позиція 7005). У необробленому вигляді на склі видні сліди валків або піску після прокатки або плавлення. Деякі матові стекла мають також одну ребристу або нерівну поверхню для полегшення закріплення скла на призначеній для нього поверхні.

 

(С) Деякі типи непрозорого скла, які в процесі виготовлення набувають нерівної поверхні. Ця група включає необроблене лите скло, „кафедральне” скло (прокатне, яке імітує старі шибки), „кафедральне” скло з „кованою” поверхнею і т.п.; візерункове прокатне скло, на одній поверхні якого видавлені різні малюнки (смуги, алмазні грані, виступи і т.п.); хвилясте скло і лите, так називане скло „антик” (тобто скло, що містить повітряні бульки, чи поверхневі тріщини, чи інші спеціально створені „дефекти”). Скло цих типів, яке може бути також забарвлене по всій масі, застосовується у вікнах заводів, складів, установ, ванних кімнат і взагалі всіх приміщень, куди світло повинне проникати, але які в той же час повинні бути в тому чи іншому ступені затемнені.

 

Виходячи з ознак процесів їх виготовлення, типи стекол, описані в цьому пункті, виходять плоскими, не піддаючись подальшому обробленню.

 

Як уже було відзначено, у цій товарній позиції описане лише лите і прокатне скло.

 

У процесі відливання (яке заміняється, крім випадків виготовлення скла з великою поверхнею, на прокатку) розплавлене скло ллють на зафіксований стіл. По краях столу закріплені два металевих гребня для регулювання товщини скляного листа. Тигель перекидають перед важким металевим валком, що рухається по гребенях і розгортає в’язку масу скла до товщини, рівній висоті гребенів. Як тільки скло досягає потрібної консистенції, воно повільно проходить крізь тунель для випалювання або лер (тунельна піч для випалювання скла), де температура поступово знижується в міру наближення випускного отвору, що є зовсім холодним. У процесі відливання профілі (наприклад, U-подібної форми) можуть також бути одержані згинанням скляних стрічок у подовжньому напрямку, які знаходяться ще в напіврозплавленому стані.

 

У процесі прокатки розплавлене скло проходить між валками, з-під яких воно виходить або у вигляді неперервної стрічки, або в листах чи профілях. Потім його механічно переносять у піч для випалювання.

 

У процесі відливання або прокатки друкується поверхня візерункового, „кованого” скла і т.п. Під час відливання візерунок створюється в напіврозплавленому склі або на гравірувальному формувальному столі, або гравірувальним валком. Під час прокатки потрібний результат одержують завдяки застосуванню наприкінці процесу авірованого валка.

 

Вищеописані види скла можуть мати отвори, одержані в процесі виготовлення, або можуть бути армованими. Листове, візерункове, „кафедральне” скло та аналогічні типи скла іноді, коли потрібно зберегти скло від тріщин або інших ушкоджень, армують, що робить його придатним для будівельних робіт. Армоване скло майже завжди одержують зануренням сітки зі сталевого дроту в розм'якшене скло під час прокатки.

 

Скло цієї товарної позиції може бути одержане в процесі виготовлення накладним, звичайно зі склом іншого кольору, або може бути з поглинальним, відбивальним або невідбивальним шаром, але без подальшого оброблення.

 

До цієї товарної позиції не включається не лише лите і прокатне скло, яке, пройшовши подальше оброблення, включається до інших товарних позицій (наприклад, товарну позицію 7005, 7006, 7008 або 7009), але і безпечне скло (товарної позиції 7007), яке під час виготовлення може бути піддано прокатці.

 

Додаткові пояснення до товарної позиції:

     

Ця товарна позиція не включає флоат-скло (товарна позиція 7005).

Щодо визначення терміна “оброблене” дивись Примітку 2 (а) до цієї групи.

 

Додаткові пояснення до товарних категорій:

 

7003 12 10 - 7003 19 90

Щодо визначення терміна “армоване” дивись Пояснення до товарної позиції 7003, передостанній абзац перед виключеннями.

 

7003 12 10 - 7003 12 99

 

Щодо визначення терміна “поглинальний або відбивальний шар” дивись Примітку 2 (с) до цієї групи. Щодо визначення терміна “глушене” дивись Пояснення до товарної позиції 7003, другий абзац, пункт (В).

 

Накладне скло - це напівпрозоре скло, зроблене, як правило, з біло-молочного шару і тонованого шару; обидва шари спресовуються разом у м’якому стані так, щоб вони термічно з’єдналися.

 

7003 20 00

 

Дивись Додаткові пояснення до товарних категорій 7003 12 10 - 7003 19 90.

 

7003 30 00

 

Скляні профілі виготовляються за допомогою неперервного процесу, за якого скло формується відразу після виходу з печі і протягом решти неперервного процесу. У подальшому скло розрізається за бажаними розмірами без жодного подальшого оброблення після виготовлення.

 

 

            Пояснення до товарної позиції 7004:

 

7004

Скло витягнуте або видувне, листове з поглинальним, вiдбивальним або невiдбивальним шаром чи без нього, але не оброблене iншим способом:

7004 20

- скло забарвлене по всiй масi (тоноване), глушене, накладне або яке має поглинальний, вiдбивальний або невiдбивальний шар:

7004 20 10 00

- - скло оптичне

 

- - iнше:

7004 20 91 00

- - - з невiдбивальним шаром

7004 20 99 00

- - - iнше

7004 90

- iнше скло:

7004 90 10 00

- - скло оптичне

7004 90 80 00

- - iнше

 

Ця товарна позиція обмежується витягнутим склом і видувним склом, яке повинне бути необробленим і в листах (нарізаних чи не нарізаних за формою).

 

Немеханічний процес видування, у наш час більш-менш повністю виключений (крім тих випадків, коли виготовляють певні види скла), був замінений різними механічними процесами, що складаються переважно з витягування (наприклад, процеси Форколта, Ліббі-Оуена чи Піттсбургський процес) або з поєднання витягування з видуванням.

 

Скло цієї товарної позиції може бути різної товщини, але, як правило, меншої, ніж у литого скла товарної позиції 7003. Воно може бути забарвленим або глушеним по всій масі, або з накладним шаром скла іншого кольору, одержаним у процесі виготовлення, або може бути з поглинальним, відбивальним чи невідбивальним шаром.

 

Витягнуте скло і видувне скло часто використовується в тому вигляді, в якому воно було виготовлено, без будь-якого подальшого оброблення. Крім основного застосування як скла у вікнах, дверях, екранах індикаторних пристроїв, теплицях, часах, картинах і т.д., ці види скла також часто використовуються як частини меблів, для фотографічних платівок, простих окулярних стекол і т.д.

 

До цієї товарної позиції не включається витягнуте скло і видувне скло, якщо їхня поверхня відшліфована, відполірована або оброблена іншим способом (див. Пояснення до товарних позицій 7005, 7006, 7009 і т.д.).

 

Додаткові пояснення до товарних категорій:

 

Щодо визначення терміна “оброблене” дивись Примітку 2 (a) до цієї групи.

 

7004 20 10 - 7004 20 99

 

Дивись Пояснення до товарних категорій 7003 12 10 - 7003 12 99.

 

Пояснення до товарної позиції 7005:

 

7005

Скло термiчно полiроване та скло з шліфованою або полiрованою поверхнею у листах з поглинальним, вiдбивальним або невiдбивальним шаром чи без нього, але не оброблене iншим способом:

7005 10

- скло неармоване з поглинальним, вiдбивальним або невiдбивальним шаром:

7005 10 05 00

- - з невiдбивальним шаром

 

- - iнше, завтовшки:

7005 10 25 00

- - - не бiльш як 3,5 мм

7005 10 30 00

- - - більш як 3,5 мм, але не більш як 4,5 мм

7005 10 80 00

- - - більш як 4,5 мм

 

- інше неармоване скло:

7005 21

- - забарвлене по всiй масi (тоноване), глушене, накладне або тільки шліфоване:

7005 21 25

- - - завтовшки не бiльш як 3,5 мм:

7005 21 25 10

- - - - що використовується для промислового складання моторних транспортних засобів

7005 21 25 90

- - - - інше

7005 21 30

- - - завтовшки більш як 3,5 мм, але не бiльш як 4,5 мм:

7005 21 30 10

- - - - що використовується для промислового складання моторних транспортних засобів

7005 21 30 90

- - - - інше

7005 21 80

- - - завтовшки більш як 4,5 мм:

7005 21 80 10

- - - - що використовується для промислового складання моторних транспортних засобів

7005 21 80 90

- - - - інше

7005 29

- - iнше:

7005 29 25

- - - завтовшки не більш як 3,5 мм:

7005 29 25 10

- - - - що використовується для промислового складання моторних транспортних засобів

7005 29 25 90

- - - - інше

7005 29 35

- - - завтовшки більш як 3,5 мм, але не бiльш як 4,5 мм:

7005 29 35 10

- - - - що використовується для промислового складання моторних транспортних засобів

7005 29 35 90

- - - - інше

7005 29 80

- - - завтовшки більш як 4,5 мм:

7005 29 80 10

- - - - що використовується для промислового складання моторних транспортних засобів

7005 29 80 90

- - - - інше

7005 30 00 00

- армоване скло

 

До цієї товарної позиції включається термічно поліроване (дзеркальне) скло в листах. Компоненти його сировини плавляться в печі. Розплавлене скло з печі подають у флоат-ванну з розплавленим металом. У цій ванні скло набуває плоскої форми, зберігаючи гладку, як у рідини, поверхню. Перед тим як скло досягне кінця ванни, воно охолоджується до температури, за якої воно досить тверде, щоб бути прокатаним між валками, зберігаючи неушкодженою поверхню. З флоат-ванни скло проходить крізь піч для випалювання, на виході з якої воно охолоджується і може бути розрізано. Це скло не відшліфоване і не відполіроване: воно має абсолютно рівну поверхню внаслідок застосовуваного способу виготовлення.

 

До цієї товарної позиції також включаються види скла, описані в товарних позиціях 7003 та 7004, які були відшліфовані чи відполіровані (звичайно обидва процеси поєднуються).

 

Під час шліфування скло піддається впливу дисків із залізною поверхнею, які, у поєднанні з потоком води, що містить абразиви, роблять поверхню скла гладкою. Прозорість досягається поліруванням в апараті, який має покриті повстю диски, просочені оксидом заліза. Шліфування може бути тривалим, а спарені шліфувальні машини можуть одночасно обробляти обидві поверхні скла. Кінцевою стадією є полірування.

 

Скло, описане в цій товарній позиції, може бути забарвленим або глушеним по всій масі, або накладним зі склом іншого кольору, одержаним у процесі виготовлення, або воно може бути з поглинальним, відбивальним або невідбивальним шаром.

 

Скло цієї товарної позиції часто застосовується у вікнах і дверях, в автомобілях, кораблях, літаках і т.д., для виготовлення дзеркал, стекол для обідніх і письмових столів, полиць, вітрин і т.д., а також для виготовленні безпечного скла товарної позиції 7007.

 

Скло в листах, піддане іншому, ніж зазначено в тексті цієї товарної позиції або в Примітці 2 (b) до цієї групи обробленню, включаючи гнуте скло, не включається до цієї товарної позиції (товарні позиції 7006, 7007, 7009 і т.д.).

 

Додаткові пояснення до товарних категорій:

 

Щодо визначення терміна “оброблене” дивись Примітку 2 (a) до цієї групи.

 

7005 10 05 - 7005 10 80

 

Дивись Додаткові пояснення до товарних  категорій 7003 12 10 - 7003 19 90 і до товарних категорій 7003 12 10 - 7003 12 99, перший абзац, перше речення.

 

7005 21 25 - 7005 21 80

 

Щодо визначення терміна “глушене” дивись Пояснення  до товарної позиції 7003, другий абзац, пункт (В).

 

Пояснення до товарної позиції 7006:

 

7006 00

Скло товарних позицiй 7003, 7004 або 7005, гнуте, грановане, гравіроване, свердлене, емальоване або оброблене iншим способом, але не оправлене або не комбiноване з iншими матерiалами:

7006 00 10 00

- скло оптичне

7006 00 90 00

- iнше

 

До цієї товарної позиції включаються види скла, описані в товарних позиціях 7003–7005, оброблені одним або більше із згаданих нижче способів. Проте до цієї товарної позиції не включається безпечне скло (товарна позиція 7007), багатошарові ізоляційні вироби зі скла (товарна позиція 7008) чи скляні дзеркала (товарна позиція 7009).

 

До цієї товарної позиції включаються:

 

(А) Гнуте скло, таке як спеціальне скло (наприклад, екрани індикаторних пристроїв), одержане скривленням під час нагрівання (у спеціальних печах і формах) плоских скляних листів, крім, проте, гнутого скла товарної позиції 7015.

 

(В) Скло з обробленими краями (шліфованими, полірованими, закругленими, насіченими, зі знятими фасками, профільованими і т.д.), яке одержало, таким чином, характерні ознаки таких виробів, як скло для поверхні столу, для терезів або інших приладів, що визначають масу, оглядових щілин та аналогічних, для різних знаків, наличників для замків, стекол для рамок фотографій і т.д., для шибок, стекол для меблів і т.д.

 

(С) Перфороване або гофроване скло як подальша операція і т.д.

 

(D) Скло з обробленою після виготовлення поверхнею, наприклад, скло, оброблене за допомогою процесів затемнення (скло, піддане піскоструминній обробці, або скло, затемнене обробкою наждаком чи кислотою); скло матове; скло гравіроване чи травлене будь-яким способом; емальоване скло (тобто прикрашене емаллю або склоподібними фарбами); скло з різними малюнками, прикрасами і т.д., нанесеними будь-якими способами (вручну, друкуванням, трафаретним друком і т.д.), та інші види стекол, прикрашені будь-яким способом, крім скла, розфарбованого вручну і яке становить картини товарної позиції 9701.

 

До цієї товарної позиції включається не лише плоске скло у вигляді напівоброблених продуктів (наприклад, листи, не призначені для будь-якої певної мети), але також і вироби з плоского скла, призначені для спеціального використання, якщо вони не вставлені в раму, не мають основи або не з'єднані з будь-яким іншим матеріалом. Отже, до цієї товарної позиції включаються, серед іншого (inter alia), наличники (для дверних замків або вимикачів), суцільно виготовлені з фацетированого чи перфорованого скла, і знаки, навіть зі знятими фасками, пофарбовані чи прикрашені малюнками або декоровані іншим способом.

 

Проте скляні листи в дерев'яній оправі або в оправі з недорогоцінного металу для фотографій, картин і т.д. включаються до товарної позиції 4414 або 8306, відповідно; декоративні дзеркала в рамці чи без рамки, з надрукованими на одній поверхні малюнками включаються до товарної позиції 7009 або 7013; підноси для сервірування, які являють собою скляну пластину, забарвлену чи незабарвлену, з рамкою і ручками, і т.д., включаються до товарної позиції 7013; рекламні таблички, покажчики, таблички з назвами вулиць і номерами будинків, пластини, літери, фігурки та аналогічні скляні вироби на паперовій, картонній, фетровій, металевій і т.п. основі або в рамці відносяться до товарної позиції 7020 (або товарної позиції 9405, якщо вони світяться). Також скляні пластини в рамках або закріплені на інших матеріалах і, отже, які набувають ознаки частин машин або пристроїв, або частин меблів, класифікуються разом з цими машинами, пристроями або меблями.

 

Скляні пластини для меблів, без рамок або не закріплені на інших матеріалах, включаються до цієї товарної позиції, якщо подані окремо, але якщо вони постачаються одночасно з предметами меблів (складені чи ні) і виразно призначені для закріплення на них, то і розглядаються разом з предметами меблів.

 

Фотографічні скляні платівки (сенсибілізовані, експоновані або проявлені) включаються до групи 37. Скляні пластини, які мають електричні кола і складаються зі штампованих електропровідних металевих паст, та нагрівальні скляні пластини з металізованими смужками або малюнками, що діють як електричні опори, включаються до групи 85.

 

 

Пояснення до товарної позиції 7007:

 

7007

Скло безпечне, включаючи скло змiцнене (загартоване) або багатошарове:

 

- скло змiцнене (загартоване) безпечне:

7007 11

- - розмiром і форматом, які дають змогу використовувати його у транспортних засобах, лiтальних апаратах, космiчних апаратах або суднах:

7007 11 10

- - - розмiром і форматом, які дають змогу використовувати його у моторних траспортних засобах:

7007 11 10 10

- - - - що використовується для промислового складання моторних транспортних засобів

7007 11 10 90

- - - - інші

7007 11 90 00

- - - iнше

7007 19

- - iнше:

7007 19 10 00

- - - емальоване

7007 19 20 00

- - - забарвлене по всiй масi (тоноване), матове, плаковане або дубльоване чи таке, що має поглинальний або вiдбивальний шар

7007 19 80 00

- - - iнше

 

- скло багатошарове безпечне (триплекс):

7007 21

- - розмiром і форматом, які дають змогу використовувати його в транспортних засобах, лiтальних апаратах, космiчних апаратах або суднах:

7007 21 20

- - - розмiром і форматом, які дають змогу використовувати його у моторних транспортних засобах:

7007 21 20 10

- - - - що використовуються для промислового складання моторних транспортних засобів

7007 21 20 30

- - - - вiтрове скло, необрамлене, для цивiльної авiацiї

7007 21 20 90

- - - - інше

7007 21 80 00

- - - інше

7007 29 00 00

- - iнше

 

Термін „безпечне скло” стосується лише до описаних нижче видів скла і не застосовується до захисних стекол, наприклад, звичайному армованому склу та селективно поглинальним стеклам (наприклад, світлозахисному або непроникному для рентгенівських променів склу).

 

(А) Скло зміцнене (загартоване).

 

До цього виду відносяться:

 

(1) Скло, одержане повторним нагріванням кусків скла до моменту розм'якшення, але які ще зберігають первинну форму. Потім скло швидко охолоджують відповідним способом (термічно зміцнене скло).

 

(2) Скло, в якого міцність, довговічність і пластичність значно збільшені комплексним фізико-хімічним обробленням (наприклад, іонообміном), яке може викликати зміни в поверхневій структурі скла (звичайно відоме як „хімічно зміцнене скло”).

 

Цей вид скла не підлягає обробленню після виготовлення через внутрішні напруження, що утворилися в процесі загартування, і, отже, воно заздалегідь виготовляється потрібних форм і розмірів.

 

(В) Скло багатошарове.

 

Безпечне скло цього типу, звичайно відоме як багатошарове скло, сендвич скло і т.д., виконано у формі „сендвича”, з одним чи декількома проміжними шарами з пластмас між двома або більше листами скла. Пластмасовий прошарок звичайно складається з листів ацетату целюлози, вінілових чи акрилових продуктів. Повна адгезія відбувається завдяки значному нагріванню і пресуванню, іноді після напилювання на внутрішні поверхні скляних листів спеціальної зв’язувальної речовини. Інший спосіб полягає в утворенні полімерної плівки безпосередньо на скляних листах; тоді скляні листи склеюються в процесі нагрівання і пресування.

 

Властивою ознакою зміцненого безпечного скла є те, що після різкого удару воно розбивається на дрібні уламки, які не мають гострих країв, або навіть подрібнюється, що знижує небезпеку одержання травм від шматочків скла, що розлітаються. Багатошарове безпечне скло звичайно розтріскується без утворення уламків, але у разі досить сильного удару і руйнування скла уламки, що розлітаються, звичайно не настільки великі, щоб нанести серйозні травми. Для спеціальних цілей у багатошарове скло може бути введена дротяна сітка або проміжні шари з пластмас, які можуть бути забарвлені.

 

Ці якості дозволяють використовувати згадані види скла для виготовлення вітрових стекол і вікон автомобілів, дверей, ілюмінаторів кораблів, захисних окулярів для робітників чи водіїв, стекол для очей у протигазах чи шоломах для водолазів. Особливим видом багатошарового скла є куленепробивне скло.

 

У цій товарній позиції не робиться відмінностей між неформованим і формованим склом (наприклад, вгнутим чи опуклим склом).

 

Проте опукле безпечне скло, що має ознаки стекол для годинників або сонцезахисних окулярів, включається до товарної позиції 7015. Безпечне скло, що є частиною інших виробів і, отже, яке має форму деталей машин, приладів або транспортних засобів, розглядається разом з цими машинами, приладами або транспортними засобами; аналогічно окуляри з лінзами з безпечного скла включаються до товарної позиції 9004.

 

Багатошарове ізоляційне скло, наприклад, що складається з двох скляних листів з проміжним шаром зі скловолокна, включається до товарної позиції 7008.

 

Вироби зі зміцненого (загартованого) скла і склокераміки, крім вищезгаданих, класифікуються в кожному окремому випадку відповідно до їхніх властивостей (наприклад, келихи зі зміцненого скла, боросилікатний посуд для випікання і склокерамічні тарілки відносяться до товарної позиції 7013).

 

Пластмаси, використовувані для заміни безпечного скла, класифікуються відповідно до складового матеріалу (група 39).

 

 

Пояснення до товарної позиції 7008:

 

7008 00

Багатошаровi iзоляційнi вироби склянi:

7008 00 20 00

- забарвленi по всiй масi, матовi чи такi, що мають поглинальний або вiдбивальний шар

 

- iншi:

7008 00 81 00

- - якi складаються з двох скляних листiв, герметично скрiплених за периметром i роздiлених шаром повiтря чи iнших газiв або вакуумом

7008 00 89 00

- - iншi

 

До цієї товарної позиції включаються багатошарові ізоляційні вироби зі скла, які переважно складаються з двох чи більше скляних пластин (з листового, дзеркального, термічно полірованого скла або навіть зі скла з „кованою” поверхнею чи „кафедрального”), розділених шаром сухого повітря або інертного газу, іноді внутрішній шар розділений на відсіки. Ці пластини запаяні по краях металевим, полімерним або іншим розплавом, який створює зовсім повітронепроникний виріб.

 

Інший тип багатошарового ізоляційного скла складається з двох листів скла з проміжним шаром зі скловолокна.

 

Такі види скла, застосовувані для скління вікон, дахів і т.д., забезпечують тепло- і звукоізоляцію та зменшують конденсацію.

 

 

Пояснення до товарної позиції 7009:

 

7009

Дзеркала склянi, у рамах або без рам, включаючи дзеркала заднього огляду:

7009 10 00

- дзеркала заднього огляду для транспортних засобiв:

7009 10 00 10

- - для промислового складання моторних транспортних засобів

7009 10 00 90

- - інші

 

- iншi:

7009 91 00 00

- - без рам

7009 92 00 00

- - у рамах

 

Термін „дзеркала скляні” означає скло, одна з поверхонь якого покрита металом (звичайно сріблом, іноді платиною чи алюмінієм) для того, щоб забезпечити виразне і чітке відображення.

 

Для сріблення застосовують розведений аміачний розчин нітрату срібла (у суміші з розчином відновником, на основі тартрату калію натрію або інвертного цукру). Ці речовини наливають на попередньо ретельно очищену поверхню скла. Під час відновлення солей срібла на склі утворюється міцний і блискучий шар металевого срібла.

 

Під час покриття платиною на скло щіткою наносять хлорид платини і потім скло нагрівають майже до розм'якшення. Це забезпечує металеве покриття, яке щільно прилягає.

 

Металеве покриття (особливо срібне) забезпечується захисним шаром, який іноді складається з одного або більше шарів лаку чи електролітичного покриття міддю, у свою чергу захищеного лаковим покриттям.

 

До цієї товарної позиції включаються дзеркальні листи незалежно від того, пройшли вони чи не пройшли подальшого оброблення. До неї також включаються дзеркала різних форм і розмірів, наприклад, дзеркала для меблів, для внутрішнього оздоблення будинків, для залізничних вагонів і т.д.; туалетні дзеркала (як ручні, так і настінні); кишенькові дзеркальця (у футлярі чи без футляра). До цієї товарної позиції також включаються збільшувальні чи зменшувальні дзеркала і дзеркала заднього огляду (наприклад, для транспортних засобів). Усі ці дзеркала можуть бути закріплені на основі (картонної, текстильній і т.д.) або в рамці (металевій, дерев'яній, пластмасовій і т.д.), а рамка, у свою чергу, може бути оброблена іншими матеріалами (тканиною, черепашками, перламутром, панциром черепахи і т.д.). Підлогові дзеркала (наприклад, псише (високе дзеркало на рухливій рамці) або трюмо, подібні тим, що встановлено в кравецьких майстерних чи взуттєвих магазинах) також включаються до цієї товарної позиції відповідно до Примітки 1 (b) до групи 94.

 

До цієї товарної позиції також включаються дзеркала в рамках чи без рамок, які мають надрукований малюнок на одній поверхні, за умови, що вони зберігають характерні властивості дзеркала. Проте, якщо нанесений малюнок заважає використовувати їх як дзеркала, то такі вироби включаються до товарної позиції 7013 як декоративні вироби зі скла.

 

Однак, слід відзначити, що дзеркала, які являють собою частини меблів групи 94 (наприклад, двері гардеробів), розглядаються разом з цими предметами меблів.

 

До цієї товарної позиції не включаються:

 

(а) дзеркала, перетворені шляхом додання будь-якої додаткової деталі у вироби іншого характеру, наприклад, деякі підноси для сервірування з ручками (товарна позиція 7013); проте, з іншого боку, прості дзеркальні поверхні столів розглядаються в цій товарній позиції;

 

(b) дзеркала, в яких стійки або рамки містять дорогоцінні метали чи метали, плаковані дорогоцінними металами, незалежно від того, прикрашені вони чи ні природними або культивованими перлами, алмазами, або іншими дорогоцінним чи напівдорогоцінним камінням (природним, штучним чи реконструйованим) (крім незначного оброблення) (товарна позиція 7114), або дзеркала, в яких стійки або рамки так чи інакше містять природні чи культивовані перли, або дорогоцінне чи напівдорогоцінне каміння (природне, штучне чи реконструйоване) (товарна позиція 7116);

 

(c) дзеркала оптично оброблені (група 90) (див. відповідні Пояснення);

 

(d) дзеркала в сполученні з іншими елементами і які входять до складу іграшок, ігор або мисливського чи стрілецького реквізиту (наприклад, дзеркальця для жартів) (група 95);

 

(e) дзеркала віком понад 100 років (товарна позиція 9706).

 

 

Пояснення до товарної позиції 7010:

 

7010

Бутлі, пляшки, фляги, глечики, горщики, банки, ампули та iншi ємності, скляні для транспортування або упаковування товарiв; банки склянi для консервування; пробки, кришки та iншi засоби для закупорювання, склянi:

7010 10 00 00

- ампули

7010 20 00 00

- пробки, кришки та аналогiчнi вироби

7010 90

- iншi:

7010 90 10

- - банки для консервування (стерилiзацiйнi банки):

7010 90 10 10

- - - номінальною місткістю не більш як 0,15 л

7010 90 10 90

- - - інші

 

- - iншi:

7010 90 21 00

- - - виготовлені із скляних трубок

 

- - - iншi, номінальною мiсткiстю:

7010 90 31

- - - - 2,5 л або більше:

7010 90 31 10

- - - - - пляшки для харчових продуктів та напоїв з безбарвного скла

7010 90 31 90

- - - - - інші

 

- - - - менш як 2,5 л:

 

- - - - - для харчових продуктiв i напоїв:

 

- - - - - - пляшки:

 

- - - - - - - з безбарвного скла, номінальною місткістю:

7010 90 41 00

- - - - - - - - 1 л або більше

7010 90 43 00

- - - - - - - - більш як 0,33 л, але менш як 1 л

7010 90 45 00

- - - - - - - - 0,15 л або більше, але не бiльш як 0,33 л

7010 90 47 00

- - - - - - - - менш як 0,15 л

 

- - - - - - - з кольорового скла, номінальною мiсткiстю:

7010 90 51 00

- - - - - - - - 1 л або більше

7010 90 53 00

- - - - - - - - більш як 0,33 л, але менш як 1 л

7010 90 55 00

- - - - - - - - 0,15 л або більше, але не більш як 0,33 л

7010 90 57 00

- - - - - - - - менш як 0,15 л

 

- - - - - - iншi, номінальною місткістю:

7010 90 61 00

- - - - - - - 0,25 л або більше

7010 90 67 00

- - - - - - - менш як 0,25 л

 

- - - - - для фармацевтичних продуктiв, номінальною мiсткiстю:

7010 90 71

- - - - - - більш як 0,055 л:

7010 90 71 10

- - - - - - - не більш як 0,15 л

7010 90 71 90

- - - - - - - інші

7010 90 79 00

- - - - - - не більш як 0,055 л

 

- - - - - для iнших продуктiв:

7010 90 91 00

- - - - - - з безбарвного скла

7010 90 99 00

- - - - - - з кольорового скла

 

До цієї товарної позиції включаються всі ємності зі скла, застосовувані звичайно для комерційного транспортування або пакування рідин чи твердих продуктів (порошків, гранул і т.д.). Сюди включаються:

 

(А) Бутлі, великі обплетені бутлі, пляшки (включаючи сифони), банки та аналогічні ємності всіх форм і розмірів, застосовувані для зберігання хімічних речовин (кислот і т.д.), напоїв, олій, м'ясних екстрактів, парфумерних засобів, фармацевтичних речовин, чорнила, клеїв і т.д.

 

Ці вироби раніш вироблялися видуванням, а зараз майже завжди виготовляються в спеціальних машинах, які автоматично подають розплавлене скло у форми, де під тиском стиснутого повітря утворюються готові вироби. Звичайно вони виготовлені з простого скла (безбарвного чи забарвленого), хоча деякі пляшки (наприклад, для парфумерії) можуть бути виготовлені з кришталю, а деякі великі обплетені бутлі – із плавленого кварцу або інших плавлених кремнеземів.

 

Вищезгадані ємності звичайно передбачають використання певного типу кришок і пробок; останні можуть бути у виді звичайних пробок (з пробки, скла і т.д.), скляних кульок, металевих кришок, нагвинчуваних кришок (з металів чи пластмаси) або спеціальних пристосувань (наприклад, для пивних пляшок, пляшок з газованою водою, сифонів з содовою водою і т.д.).

 

Ці ємності включаються до цієї товарної позиції, навіть якщо вони відшліфовані, обрізані, піддані піскоструминній обробці, травленню, гравіруванню або прикрашені (зокрема, це стосується деяких флаконів для парфумерії або пляшок для лікерів), прикрашені стрічкою, обплетені або іншим способом оброблені різними матеріалами (верболозом, соломою, рафією, металом і т.д.); до їхньої шийки може бути прикріплений стаканчик. Вони можуть бути оснащені також дозувальними пристроями або можуть бути градуйовані, за умови, що вони не відносяться до використовуваних в лабораторії скляним посудинам.

 

(В) Банки, горщики та аналогічні ємності для транспортування або пакування деяких харчових продуктів (приправ, соусів, фруктів, варення, меду і т.д.), косметичних чи туалетних засобів (кремів для обличчя, лосьйонів для волосся і т.д.), фармацевтичних речовин (мазей і т.д.), полірувальних, чистильних сполук і т.д.

 

Як правило, ці вироби виготовлені зі звичайного скла (безбарвного чи забарвленого) пресуванням у формі з подальшим видуванням стисненим повітрям. Звичайно в них широкий отвір, коротка шийка і, як правило, виступ або фланець для кришки. Проте деякі з таких ємностей можуть закриватися звичайними (пробковими) або загвинчуваними пробками.

 

Подібно до пляшок, ці вироби можуть бути піддані піскоструминній обробці, нарізці, травленню, гравіруванню, декоруванню, прикрашенню стрічками і т.д.

 

(С) Ампули, виготовляються звичайно з витягнутих скляних трубок і призначені бути після запаювання як ємності для сироваток чи інших фармацевтичних речовин, або для рідкого палива (наприклад, ампули з бензином для запальничок), хімічних речовин і т.д.

 

(D) Ємності циліндричні і подібні їм, звичайно одержувані обробленням скляних трубок паяльною лампою або видуванням, застосовуються для транспортування чи пакування фармацевтичних продуктів або для аналогічних цілей.

 

До цієї товарної позиції також включаються банки для консервування зі скла.

 

Кришки з будь-якого матеріалу, подані з ємностями, для яких вони призначені, включаються до цієї товарної позиції.

 

До цієї товарної позиції також включаються пробки та інші кришки зі звичайного скла або свинцевого кришталю незалежно від того, відшліфовані вони, нарізані, піддані піскоструминній обробці, травленню, гравіруванню, а також прикрашені чи ні. Сюди також включаються скляні кульки, використовувані як пробки; їх вирізують зі скляних блоків і механічно обробляють після того, як їм надана форма кулі.

 

До цієї товарної позиції не включаються:

 

(а) пляшки і фляжки, цілком або у значній мірі покриті натуральною шкірою чи композиційною шкірою (товарна позиція 4205);

 

(b) скляні колби для термосів (посудини Дьюара) або інших вакуумних посудин (товарна позиція 7020);

 

(c) графини, склянки для пиття та інші скляні ємності, що являють собою столовий посуд (товарна позиція 7013), але не ємності, призначені в першу чергу для комерційного транспортування або пакування товарів;

 

(d) пляшечки для дитячого харчування (товарна позиція 7013);

 

(e) посуд скляний для лабораторних, гігієнічних чи фармацевтичних цілей (товарна позиція 7017);

 

(f) спеціальні виставочні пляшки і банки, використовувані в магазинах (товарна позиція 7020);

 

(g) флакони, пляшечки і т.д. під розпилювачі ароматичних речовин (товарна позиція 7013), розпилювачі ароматичних речовин (товарна позиція 9616), а також термоси та інші вакуумні посудини (товарна позиція 9617).

 

Додаткові пояснення до товарної категорії:

 

7010 90 21

 

Ці ємності мають поперечний перетин у вигляді кола і постійну однакову товщину стінки, яка, як правило, складає 2 мм. На них немає ніяких рельєфних позначок, таких як цифри, логотипи, лінії або нерівності. При візуальному огляді майже не видно оптичного спотворення у склі.

 

Об’єм цих ємностей буває зазвичай в межах від 1 до 100 мл.

 

Вони використовуються в основному для пакування фармацевтичних або діагностичних препаратів.

 

 

Пояснення до товарної позиції 7011:

 

7011

Колби iз скла (включаючи балони і трубки), вiдкритi, та їх частини iз скла, без фітингів, для електричних ламп, електронно-променевих трубок або аналогiчних виробiв:

7011 10 00 00

- для електричного освiтлювального обладнання

7011 20 00 00

- для електронно-променевих трубок

7011 90 00 00

- iншi

 

До цієї товарної позиції включаються:

 

(А) Усі відкриті скляні балони (включаючи колби і трубки) будь-яких форм чи розмірів, без фітингів, для виготовлення електричних ламп, електронних ламп і трубок, призначених для освітлення або для інших цілей (лампи розжарювання або газорозрядні лампи, рентгенівські трубки, радіолампи, електронно-променеві трубки, випрямні лампи або інші електронні лампи чи трубки, інфрачервоні лампи і т.д.). Велика частина цих балонів виробляється серійним способом на автоматичному обладнання; вони можуть бути матованими, забарвленими, матовими, металізованими, покриті флуоресцентними речовинами і т.д.

 

Скляні частини балонів (такі як екран або конуси електронно-променевих трубок для телевізійних прийомних пристроїв, світловідбивальні частини колб електричних ламп вузьконапрямленого світла) включаються також до цієї товарної позиції.

 

(В) Трубки із звуженими кінцями, виразно призначені для електричних ламп, або вигнуті необхідним образом для рекламних написів і знаків.

 

(С) Трубки, покриті флуоресцентною речовиною (наприклад, силікатом цинку, боратом кадмію, вольфраматом кальцію).

 

За допомогою ряду операцій (що містять введення ниток чи електродів, відкачування, закачування одного чи декількох розріджених газів, ртуті і т.д., приєднання ковпачків чи з'єднань) з цих балонів виготовляють електричні лампи, електронно-променеві трубки або аналогічні вироби групи 85.

 

Усі вищезгадані вироби можуть бути виготовлені зі звичайного скла, кварцового скла чи плавленого кварцу.

 

До цієї товарної позиції не включаються:

 

(а) трубки скляні, просто нарізані до потрібної довжини, незалежно від того, чи були їхні кінці оплавлені або оброблені іншим способом чи не були оброблені, або трубки, під час виготовлення яких у скляну масу були додані флуоресцентні речовини (наприклад, уранат натрію) (товарна позиція 7002);

 

(b) скляні колби, трубки і балони, запаяні або з фітингами, а також готові лампи, трубки та електронні лампи (див. товарні позиції 8539, 8540, 9022 і т.д.)

 

[7012]

 

Пояснення до товарної позиції 7013:

 

7013

Посуд столовий, кухонний, туалетні речі, канцелярське приладдя, вироби для оздоблення житла або аналогiчних цілей, крiм виробiв товарної позицiї 7010 або 7018:

7013 10 00 00

- із склокерамiки

 

- посудини на ножці для пиття, крiм вироблених із склокерамiки:

7013 22

- - із свинцевого кришталю:

7013 22 10 00

- - - ручного виготовлення

7013 22 90 00

- - - механiчного виготовлення

7013 28

- - iншi:

7013 28 10 00

- - - ручного виготовлення

7013 28 90 00

- - - механiчного виготовлення

 

- інші посудини для пиття, крім вироблених із склокераміки:

7013 33

- - із свинцевого кришталю:

 

- - - ручного виготовлення:

7013 33 11 00

- - - - ограновані або інакше оздоблені

7013 33 19 00

- - - - інші

 

- - - механічного виготовлення:

7013 33 91 00

- - - - ограновані або інакше оздоблені

7013 33 99 00

- - - - інші

7013 37

- - інші:

7013 37 10 00

- - - із зміцненого скла

 

- - - інші:

 

- - - - ручного виготовлення:

7013 37 51 00

- - - - - ограновані або інакше оздоблені

7013 37 59 00

- - - - - інші

 

- - - - механічного виготовлення:

7013 37 91 00

- - - - - ограновані або інакше оздоблені

7013 37 99 00

- - - - - інші

 

- посуд столовий (крiм посудин для пиття) або кухонний, крiм виробленого із склокерамiки:

7013 41

- - із свинцевого кришталю:

7013 41 10 00

- - - ручного виготовлення

7013 41 90 00

- - - механiчного виготовлення

7013 42 00 00

- - із скла з коефiцiєнтом лiнiйного розширення не бiльш як 5 ´ 10-6/К в iнтервалi температур вiд 0 °С до 300 °С

7013 49

- - iнший:

7013 49 10 00

- - - із змiцненого скла

 

- - - інший:

7013 49 91 00

- - - - ручного виготовлення

7013 49 99 00

- - - - механiчного виготовлення

 

- iншi вироби із скла:

7013 91

- - iз свинцевого кришталю:

7013 91 10 00

- - - ручного виготовлення

7013 91 90 00

- - - механiчного виготовлення

7013 99 00 00

- - iншi

 

До цієї товарної позиції включаються такі види виробів, більшість з який одержують пресуванням або видуванням у формах:

 

(1) Столовий та кухонний скляний посуд, наприклад, посудини для пиття, келихи, пивні кружки, графини, пляшечки для дитячого харчування, глечики, тарілки, салатниці, цукорниці, соусники, вази для фруктів, тортниці, блюда для закусок, чаші, миски, чарки для яєць, масельнички, графинчики для оцту чи олії, блюда (для сервірування, приготування і т.д.), сотейники, каструлі, підноси, сільнички, дозувальні цукорниці, підставки для ножів і виделок, міксери,столовий дзвіночок, кавники і ситечка для кави, цукерниці, мірний кухонний посуд, підігрівники для тарілок, підставки для гарячого посуду, деякі частини побутових міксерів, чаші для кавомолок, тарілочки для сиру, соковижималки для лимона, відерці для льоду.

 

(2) Туалетні речі, такі як мильниці для кускового і рідкого мила, відра для туалетних речей, гачки і поперечини (для рушників і т.д.), пудрениці, флакони для парфумів, частини гігієнічних розпилювачів (крім головок для них) і підставки для зубних щіток.

 

(3) Канцелярське приладдя зі скла, такі як пап'є, письмові прилади і чорнильниці, підставки для книжок, коробочки для скріпок, підставки для ручок і попільниці.

 

(4) Скляні вироби для домашнього оздоблення та інші вироби зі скла (включаючи церковні та аналогічні їм речі), наприклад, вази, декоративні фруктові вази, статуетки, декоративні вироби (у вигляді тварин, квітів, листя, фруктів і т.д.), вироби для оздоблення центра столу (крім включених до товарної позиції 7009), акваріуми, курильниці для пахощів і т.д., та сувеніри з нанесеними малюнками.

 

Ці вироби можуть бути виготовлені зі звичайного скла, свинцевого кришталю, скла з низьким коефіцієнтом лінійного розширення (наприклад, боросилікатного скла) або зі склокераміки (останні два види, зокрема, застосовуються для виготовлення кухонного посуду). Вироби можуть бути безбарвними, забарвленого (кольорового) або з накладного (плакованого чи дубльованого) скла, нарізаними, матованими, травленими, гравірованими або прикрашеними іншим способом. Ці вироби також бувають з дзеркального скла (наприклад, деякі підноси, що мають ручки). Оздоби для центра столу зі звичайного дзеркала, однак, до цієї товарної позиції не включаються (див. пояснення до товарної позиції 7009).

 

Проте до цієї товарної позиції включаються декоративні вироби, що мають форму дзеркала, але не можуть бути використані як дзеркала через нанесений малюнок; у противному випадку вони розглядаються в товарній позиції 7009.

 

Вироби зі скла в сполученні з іншими матеріалами (недорогоцінними металами, деревиною і т.д.) включаються до цієї товарної позиції лише в тому випадку, якщо скло цілком визначає їхні властивості. Дорогоцінні метали або метали, плаковані дорогоцінними металами, можуть бути присутніми лише як незначна оздоба; вироби, в яких ці метали використовуються не лише для оздоби, до цієї товарної позиції не включаються (товарна позиція 7114).

 

До цієї товарної позиції також не включаються:

 

(а) дзеркала скляні, у рамках або без рамок (товарна позиція 7009);

 

(b) пляшки, флакони, глечики і горщики, звичайно застосовувані для комерційного транспортування або пакування товарів, і банки для консервування (товарна позиція 7010);

 

(c) стекла для вітражів та аналогічні стекла (товарна позиція 7016);

 

(d) вироби товарної позиції 7018, призначені для декорування інтер'єра (наприклад, вироби, що імітують квіти і листя зі скляних намистин, і декоративні вироби з обробленого паяльною лампою скла);

 

(e) корпуса для годинників (товарна позиція 9112);

 

(f) лампи та освітлювальне обладнання та їх частини товарної позиції 9405;

 

(g) розпилювачі ароматичних речовин та аналогічні гігієнічні розпилювачі (товарна позиція 9616);

 

(h) термоси та інші вакуумні посудини товарної позиції 9617.

 

Додаткові пояснення до товарних категорій:

 

7013 10 00

 

Щодо визначення терміна “склокераміка” дивись Загальні положення Пояснень до цієї групи, останній абзац, (2).

 

7013 22 10 і 7013 22 90

 

Щодо визначення терміна „свинцевий кришталь” дивись Примітку 1 до товарних підпозицій до цієї групи.

 

7013 33 11 – 7013 33 99

 

Щодо визначення терміна „свинцевий кришталь” дивись Примітку 1 до товарних підпозицій до цієї групи.

 

7013 41 10 і 7013 41 90

 

Щодо визначення терміна „свинцевий кришталь” дивись Примітку 1 до товарних підпозицій до цієї групи.

 

7013 42 00

 

Дивись Додаткові пояснення до товарної категорії 7002 32 00.

 

7013 91 10 і 7013 91 90

 

Щодо визначення терміна “свинцевий кришталь” дивись  Примітку 1 до товарних підпозицій до цієї групи.

 

Пояснення до товарної позиції 7014:

 

7014 00 00 00

Склянi вироби для сигналiзацiї та оптичнi елементи із скла (крiм перелiчених у товарнiй позицiї 7015), оптично не обробленi

 

До цієї товарної позиції включаються такі вироби за умови, що вони не піддані оптичній обробці:

 

(А) Скляні вироби для сигнальних пристроїв (безбарвні чи забарвлені), призначені для установлення на світловідбивальних дорожніх знаках (наприклад, на панелях, пластинах, стовпах і т.д.) чи на демонстраційних знаках або для використання як прості рефлектори на велосипедах, автомобілях і т.д. Ці вироби, звичайно опуклої, напівсферичної або плоскої форми, з паралельними, як правило, жолобками, мають властивості відбивання світла, що попадає на них (наприклад, від автомобільних фар), і, таким чином, добре видні в темряві здалеку.

 

(В) Оптичні елементи зі скла (безбарвні чи забарвлені). До цієї товарної позиції включаються елементи, виготовлені з необхідним оптичним ефектом, але без оптичної обробки. Сюди включаються переважно лінзи та аналогічні вироби для автомобільних фар, паркувальних вогнів, світлових покажчиків напрямку руху, габаритних вогнів велосипедів, дорожніх покажчиків, деяких видів буїв, світловідбивальних частин колб електричних ламп вузьконапрямленого світла, ліхтариків, ліхтарів, розподільчих щитів або світлових панелей, а також деякі найпростіші збільшувальні стекла.

 

До цієї товарної позиції включаються також заготовки оптичних елементів та оптичні елементи, що потребують оптичної обробки.

 

Оптична обробка полягає в шліфуванні поверхні скла спочатку грубими, а потім все більш дрібнозернистими абразивами. Подальші операції містять у собі чорнове оброблення, юстування, чистове оброблення та полірування.

 

Вироби, що пройшли одну або більше операцій, які передують поліруванню, включаються до цієї товарної позиції. Але елементи, в яких одна або декілька поверхонь (цілком чи частково) відполіровані для одержання потрібних оптичних властивостей, до цієї товарної позиції не включаються (товарна позиція 9001 або 9002 залежно від того, чи встановлені вони в приладі, для якого призначалися, чи ні, – див. відповідні Пояснення).

 

Просте шліфування граней дисків або лінз без подальшого оброблення не вважається оптичною обробкою.

 

Вироби цієї товарної позиції звичайно виготовляються простим відливанням або пресуванням або нарізаються зі скляних листів, стрічок (смуг), блоків чи пластин.

 

Вироби включаються до цієї товарної позиції, навіть якщо вони в рамці, установлені чи прикріплені до основи з відбивальною поверхнею, але закінчені вироби не включаються (наприклад, до товарної позиції 8310 входять вказівні таблички, цифри, літери та інші знаки з недорогоцінних металів, до товарної позиції 8512 - фари, паркувальні вогні велосипедів чи автотранспортних засобів).

 

До цієї товарної позиції також не включаються:

 

(а) стекла для окулярів, що коригують або не коригують зір (не оброблені оптично) (див. пояснення до товарної позиції 7015);

 

(b) сферичні скляні „мікросфери”, подані окремо (див. Пояснення до товарної позиції 7018). Проте до цієї товарної позиції включаються пластини, покриті такими мікросферами і призначені для встановлення на дорожніх знаках чи панелях;

 

(c) оптично оброблені оптичні елементи зі скла та оптичні елементи з інших матеріалів (група 90);

 

(d) лампи та освітлювальне обладнання та їх частини товарної позиції 9405.

 

 

Пояснення до товарної позиції 7015:

 

7015

Скло для годинникiв та аналогічне скло, скло для окулярiв, звичайних або тих, що коригують зiр, опуклi, центрованi, увiгнутi тощо, оптично не обробленi; склянi порожнисті сфери та їх сегменти для виготовлення такого скла:

7015 10 00 00

- скло для окулярiв, що коригують зiр

7015 90 00 00

- iншi

 

До цієї товарної позиції включаються:

 

(А) Стекла вигнуті, опуклі, вгнуті, з заглибленням або аналогічні, будь-яких форм чи розмірів, з паралельними поверхнями або без них, використовувані як годинникові стекла; також сюди включаються всі аналогічні стекла для рамок фотографій та їм подібні, для медальйонів, гігрометрів, барометрів та аналогічних приладів. Отже, до цієї товарної позиції включаються стекла, як правило, призначені для захисту шкали або поверхонь зазначених виробів, навіть коли в окремих випадках ці стекла призначаються для виготовлення оглядових лабораторних стекол чи для виробництва дзеркал.

 

Коли описані вище стекла не мають паралельних поверхонь, вони все-таки можуть мати певні оптичні властивості, але якщо основною функцією скляних елементів товарної позиції 7014 є функція забезпечити необхідний оптичний ефект, то основною функцією виробів, згаданих у цьому пункті, є захисна функція.

 

(В) Стекла опуклі або аналогічні для окулярів, що не коригують зір (наприклад, для сонцезахисних та інших захисних окулярів), тобто, як правило, стекла гіршої якості в порівнянні зі стеклами, використовуваними в окулярах, що коригують зір.

 

Звичайно ці стекла мають паралельні поверхні і не призначені для оптичної обробки. Проте, якщо вони піддані оптичній обробці, то не включаються до цієї товарної позиції (товарна позиція 9001).

 

Стекла, описані в пунктах (А) та (В), звичайно виготовляються такими способами:

 

(1) Видувається порожниста сфера діаметром не більше як 80 см. Ця сфера потім розділяється на три або чотири частини, які у свою чергу розділяються циркулем з алмазним наконечником на маленькі сегменти. Потім у формі краї кожного сегмента згортаються під тиском за високої температури.

 

(2) З плоского скла нарізуються маленькі квадрати або диски. Потім вони згинаються шляхом розм'якшення в вгнутій формі, або обертання на крузі під впливом високої температури, або гарячого пресування у формі.

 

(3) Розплавлене скло розливається безпосередньо у форму механічного преса.

 

(4) На одній з поверхонь круглого чи прямокутного (включаючи квадратне) плоского скла виточується виїмка для того, щоб залишити місце для стрілок годинника.

 

Крім стекол, сформованих для застосування за призначенням (круглих, овальних чи прямокутних, включаючи квадратні), до цієї товарної позиції включаються також порожнисті сфери і сегменти, одержані в результаті процесу, описаного вище в пункті (1).

 

(С) Стекла (включаючи заготовки, тобто шматки скла, просто пресовані чи литі, але не оброблені оптично) для окулярів, що коригують зір. У більшості випадків для виготовлення таких окулярів використовується скло, одержане пресуванням розплавленого скла в заготовки, які звичайно мають форму готових лінз. Іноді заготовки лінз одержують нарізуванням листового скла, одержаного прокаткою або витягуванням, а потім шляхом розм'якшення відрізаних шматків скла в печі перед тим, як спресувати їх у заготовки. Одержані кожним з цих способів заготовки потребують додаткового оброблення, переважно полірування, перш ніж їх можна буде використовувати як лінзи, що коригують зір.

 

До цієї товарної позиції включаються заготовки для лінз окулярів, що коригують зір, тобто просто сформовані та оптично не оброблені вироби. До формування стекла цього типу включаються до товарної позиції 7003, 7004, 7005 або 7006, відповідно.

 

До цієї товарної позиції не включаються:

 

(а) скло плоске, призначене для тих же цілей (зокрема, товарні позиції 7005, 7006 та 7007);

 

(b) елементи оптичні товарної позиції 7014;

 

(c) стекла для годинників усіх видів, призначених спеціально для роботи в лабораторіях (оброблені так, щоб забезпечити повітронепроникність і т.п.) (товарна позиція 7017);

 

(d) скло для окулярів, що коригують зір або контактних лінз, оптично оброблене (група 90).

 

Додаткові пояснення до товарних категорій:

 

7015 10 00

 

Дивись Пояснення до товарної позиції 7015, пункт (C).

 

7015 90 00

 

Дивись Пояснення  до товарної позиції 7015, пункти (A) і (B).

 

 

Пояснення до товарної позиції 7016:

 

7016

Блоки для мостіння (брукування), плитка, цегла, кахлі, черепиця та інші вироби з пресованого або литого скла, армовані або неармовані, для будiвництва; кубики, квадратики та iншi невеликі скляні форми, на основi чи без неї, для мозаїк або аналогічних оздоблень; вiтражi та подібні вироби; скло пористе або пiноскло у блоках, панелях, пластинах тощо:

7016 10 00 00

- кубики, квадратики та iншi невеликі скляні форми, на основi чи без неї, для мозаїк або аналогічних оздоблень

7016 90

- iншi:

7016 90 10 00

- - вiтражi та подібні вироби

7016 90 40 00

- - блоки та цегла для будівництва

7016 90 70 00

- - інші

 

До цієї товарної позиції включаються вироби зі скла, одержані литтям або пресуванням (разом з видуванням або без видування); переважно вони застосовуються для покривання дахів, бань чи арок, а також, зазвичай в сполученні з бетоном, використовуються для облицювання внутрішніх стін льохів, підвалів, фундаментів, підземних коридорів і т.д.

Отже, до цієї товарної позиції включаються суцільна чи порожниста цегла, стандартна цегла, плити, плитки (черепиця) та різне литво (з двома головками і т.д.). Також сюди включаються архітектурні оздоби (розетки, середні стійки і т.д.), сходи та пандуси, набалдашники для сходового поруччя і т.д.

 

Ці вироби бувають різного ступеня прозорості, можуть мати оброблені або з прорізаними борозенками краї, можуть бути прикрашені візерунком, армовані або в сполученні з металом, бетоном чи іншими матеріалами.

 

До цієї товарної позиції також включаються:

 

(1) Кубики для мозаїки, звичайно забарвлені або з однією позолоченою поверхнею, і маленькі скляні прямокутники та інші плоскі форми, посріблені чи ні, використовувані для облицювання стін, меблів і т.д. Ці вироби включаються до цієї товарної позиції незалежно від того, мають вони чи ні паперову, картонну, текстильну або іншу основу. Також сюди включаються маленькі забарвлені фрагменти або уламки скла, звичайно з опалового скла, яке втискують у цементну поверхню для оздоблення фасадів будинків.

 

(2) Вітражі для приватних будинків, вітражі для церков і т.д. Вони складаються з панелей, розеток і т.д., сформованих зі скла (звичайно забарвленого в масі, з забарвленою поверхнею або зі скла „антик”) будь-яких форм, у зміцнених свинцем комірках і іноді армованих металевими прутками.

 

Аналогічні вироби виготовляються для більшої вогнестійкості з комірок інших металів, у тому числі мідьвмісних.

 

(3) Пористе (багатокоміркове) або піноскло в блоках, панелях, плитках, у вигляді оболонок або аналогічних формах звичайно одержують з розплавленого скла, продутого струменем стиснутого повітря, або в яке введені піноутворювальні речовини. У результаті одержується безбарвне чи забарвлене скло, структурно подібне до пемзи; його питома вага не перевищує 0,5 (тому його застосовують як замінник пробки), і воно легко свердлиться, пиляється, шліфується і т.д. Воно є добрим тепло- і звукоізолятором, а також звуковбирачем і застосовується у вищезгаданих формах у будівництві і т.д.

 

Це скло також використовується для виготовлення рятувальних поясів і рятувальних буїв, прикрас і т.д. У таких формах воно не включається до цієї товарної позиції і входить до товарних позицій, застосовні до аналогічних виробів з інших видів скла (а саме, товарна позиція 7013, 7017 або 7020).

 

До цієї товарної позиції також не включаються:

 

(а) скло товарних позицій 7004–7006;

 

(b) скло багатошарове ізоляційне (товарна позиція 7008);

 

(c) готові панелі та інші декоративні вироби, виконані з мозаїчних кубиків (товарна позиція 7020);

 

(d) вітражі стародавні віком понад 100 років (товарна позиція 9706).

 

Додаткові пояснення до товарної позиції:

 

Квадратні листи з прокатного скла (наприклад, опалове скло або скло, схоже на мармур) не підпадають під цю товарну позицію, а класифікуються в товарній позиції 7003 або 7005 відповідно.

 

Пояснення до товарної позиції 7017:

 

7017

Посуд скляний для лабораторних, гiгiєнiчних або фармацевтичних цілей, градуйований або неградуйований, калібрований або некалібрований:

7017 10 00 00

- з плавленого кварцу або iнших плавлених оксидiв кремнiю

7017 20 00 00

- з іншого скла з коефiцiєнтом лiнiйного розширення не більш як 5 х 10-6/К в iнтервалi температур вiд 0 °С до 300 °С

7017 90 00 00

- iнший

 

До цієї товарної позиції включаються вироби зі скла, застосовувані звичайно в лабораторіях (дослідницьких, фармацевтичних, промислових і т.д.), включаючи спеціальні сулії (газопромивачі, для реагентів, посудини Вульфа і т.д.), спеціальні трубки (для промивання, сушіння, конденсації газу, фільтрування, бюретки, пробірки і т.д.), мішалки, колби для дистиляції, калібровані посудини, посудини для розведення культур (Колля, Руа і т.д.), усілякі бюретки, випарні чашки, мірні колби, лійки і приймачі (вакуумні, з шийками і т.д.), спеціальні крапельниці (калібровані і т.д.), реторти, кристалізаційні чашки, сушильні циліндри, фільтрувальні пластини і диски, ложки, десикатори, діалізатори, адаптери, газоохолоджувачі, приймачі для дистиляційної апаратури, спеціальні лійки (із запірними кранами, кулясті лійки і т.д.), циліндри, тиглі, фільтрувальні тиглі, спеціальні колби (конічні, з декількома шийками і т.д.), спеціальні спиртівки, ступки, чашки терезів, піпетки, вакуумні посудини різних спеціальних форм (не ввійшли до товарної позиції 9617), промивні посудини, запірні крани, шпателі, посудини (фільтрувальні, для осадження, з декількома шийками і т.д.), муфелі, підставки під тиглі, слайди для мікроскопів і скляних ковпаків, і т.д.

 

Слід звернутися до Пояснення до товарної позиції 9027, де перераховані правила, згідно з якими відбувається класифікація інструментів і приладів для фізичних або хімічних аналізів, які хоча і включаються потенційно до товарної позиції 9027, у той же час можуть бути ідентифіковані як лабораторний скляний посуд цієї товарної позиції. Це відсилання покаже, що до цієї товарної позиції можуть бути включені, наприклад, ацидометри (крім перерахованих у товарній позиції 9025), галактометри, бутирометри, лактобутирометри та аналогічні прилади для дослідження молочних продуктів; альбумінометри та уреометри; евдиометри; волюмометри, нітрометри, прилади Киппса і К’єльдаля та аналогічні; кальциметри; кріоскопи та ебуліоскопи для визначення молекулярної маси, і т.д.

 

Термін „гігієнічні або фармацевтичні скляні вироби” означає вироби загального призначення, використання яких не потребує участі лікаря. Отже, у цій товарній позиції розглядаються, inter alia (серед іншого), зрошувачі, наконечники (для шприців, клізм і т.д.), сечоприймачі, апарати для підтримки дихання (з гумовими балонами або без них), підкладні судна, нічні горщики, плювальниці, медичні банки, очні ванночки, інгалятори і шпателі для язика. Сюди також включаються котушки та бобіни для хірургічного кетгуту.

 

Вироби, перераховані в цій товарній позиції, можуть бути градуйовані або калібровані. Вони можуть бути виготовлені зі звичайного скла (особливо для фармацевтичних або гігієнічних цілей), але лабораторний скляний посуд часто виготовляється з боросилікатного скла, плавленого кварцу або інших плавлених оксидів кремнію внаслідок їх більш високої хімічної стійкості і низького коефіцієнта лінійного розширення такого скла.

 

До цієї товарної позиції не включаються:

 

(а) ємності для транспортування або пакування товарів (товарна позиція 7010); звичайні опуклі годинникові стекла, іноді застосовувані в лабораторіях (товарна позиція 7015, див. Пояснення до цієї товарної позиції); хімічні спеціальні демонстраційні колби і скляні вироби, типу використовуваних для промислових цілей (товарна позиція 7020);

 

(b) скляні інструменти і прилади групи 90, наприклад, шприци для підшкірних ін'єкцій, спеціальні канюлі та інші вироби, що є медичними, хірургічними, стоматологічними, ветеринарними інструментами або пристроями (товарна позиція 9018); гідрометри та аналогічні заглибні прилади, термометри, пірометри та барометри товарної позиції 9025; прилади та апаратура товарної позиції 9026 (для вимірювання чи контролю витрати рідини і т.д.) і прилади та апаратура для фізичного або хімічного аналізу і т.д. товарної позиції 9027.

 

Додаткові пояснення до товарних категорій:

7017 10 00

 

Вироби, охоплені цією товарною категорією мають вміст кремнезему не менш як 99 мас. %. Як сировину для виробів такого роду використовують дуже чистий кварцовий пісок, гірський кришталь або леткі сполуки кремнію. Скляний посуд, виготовлений з кварцового піску непрозорий або здебільшого напівпрозорий. Проте скляний посуд, виготовлений з гірського кришталю або летких сполук кремнію відзначається майже абсолютною чистотою та прозорістю.

 

7017 20 00

 

Дивись Додаткові пояснення  до товарної категорії 7002 32 00.

 

 

Пояснення до товарної позиції 7018:

 

7018

Намистини склянi, вироби, що iмiтують перли, дорогоцiнне або напівдорогоцінне каміння та аналогiчнi вироби із скла, крiм бiжутерiї; скляні очi, крiм протезiв; статуетки та iншi декоративнi вироби із скла, виробленi за допомогою склодувної трубки, крiм бiжутерiї; склянi мiкросфери дiаметром не більш як 1 мм:

7018 10

- намистини склянi, вироби, що iмiтують перли, дорогоцiнне або напівдорогоцінне каміння та аналогiчнi вироби із скла:

 

- - намистини склянi:

7018 10 11 00

- - - огранованi та полiрованi механiчно

7018 10 19 00

- - - iншi

7018 10 30 00

- - вироби, що iмiтують перли

 

- - вироби, що iмiтують дорогоцiнне або напівдорогоцінне каміння:

7018 10 51 00

- - - огранованi та полiрованi механiчно

7018 10 59 00

- - - iншi

7018 10 90 00

- - iншi

7018 20 00 00

- мiкросфери із скла дiаметром не більш як 1 мм

7018 90

- iншi:

7018 90 10 00

- - скляні очi; вироби у вигляді невеликих форм із скла

7018 90 90 00

- - iншi

 

До цієї товарної позиції включається ряд різноманітних виробів зі скла, велика частина яких використовується безпосередньо або після подальшого оброблення для декоративних цілей або прикрас.

 

Сюди включаються:

 

(А) Намистини скляні (наприклад, застосовувані в намистах, чотках, штучних квітах, в орнаменті на могилах і т.д.; для прикрашення текстильних виробів (викінчення, вишивки і т.д.), в обробленні жіночих сумочок або аналогічних виробів; або застосовувані як електроізолятори). Ці намистини, забарвлені чи незабарвлені, мають вигляд маленьких зерен більш-менш круглої форми з наскрізним отвором; вони одержуються з трубок, розрізаних на частини приблизно рівної довжини і діаметра. Одержані маленькі циліндри потім поміщають разом із сумішшю подрібнених до порошкоподібного стану речовин (деревне вугілля, графіт, гіпс і т.д.) у металевий барабан, що обертається над піччю. Скляні циліндри розм'якшуються під дією тепла, тертя надає їм більш-менш сферичну форму, а порошкоподібні речовини не дають їм прилипати один до одного.

 

(В) Вироби, що імітують перли, суцільні або порожнисті, будь-якого кольору, форм і розмірів, які імітують справжні перли. Найчастіше зустрічаються порожнисті перлини, які одержують видуванням тонких скляних сфер уздовж скляної трубки дуже малого діаметра, а потім відокремлюють їх один від одного. Завдяки застосованому методу виготовлення, ці перлини мають два розташованих один проти одного отвори, крізь які можна протягти нитку. Порожнисті перлини також можна видути зі скляного стержня. Потім у скляні сфери вдувається речовина, яка містить перлову есенцію (пастоподібну субстанцію з луски деяких видів риб, розчиненої в аміаку); іноді їх наповняють білим воском для підвищення твердості. Від справжніх перлів штучні перли можна легко відрізнити за легкою вагою і розколюванням на шматки під дією дуже невеликого тиску.

 

Суцільні штучні перлини одержують, провертаючи на мідному дроті в полум'ї скляну крапельку або відливаючи скло в маленьких формах з поперечно встановленою тонкою мідною трубкою. Після охолодження метал розчиняють в азотній кислоті; на скло кислота не діє, а в перлинах утворяться наскрізні отвори. Потім ці перлини покривають перловою есенцією, а після цього – захисним шаром прозорого лаку.

 

(С) Вироби, що імітують дорогоцінне каміння (включаючи імітації напівдорогоцінного каміння), які не слід змішувати зі штучним або реконструйованим дорогоцінним камінням товарної позиції 7104 (див. відповідне Пояснення). Ці імітації виготовлені зі спеціального скла (наприклад, стрази), що має високий показник заломлення, яке може бути безбарвним чи забарвленим оксидами металів.

 

Імітацію каміння звичайно одержують, відрізуючи шматочки потрібної величини від скляного блоку; потім ці фрагменти розташовують на металевому листі, покритому трепелом і поміщають у невелику піч, де їх грані закруглюються. Одержані камені потім можна піддавати ограновуванню (наприклад, надавати їм форми алмазів, діамантів огранки „троянда” і т.д.) або гравірувати (для одержання камей чи інталій). Таке каміння можна також одержувати безпосередньо відливанням (наприклад, для виготовлення каміння певних форм для брелоків). Зворотний бік такого каміння часто покривається металевою відбивальною фарбою (остання стадія оброблення).

 

(D) Інші невеликі вироби зі скла, такі як імітація корала.

 

(E) Різні вироби зі скла (крім біжутерії), одержані з'єднанням деяких окремих вищезгаданих виробів, таких як квіти, листя, перлові прикраси для вінків; облямівка з бісеру або склярусу для абажурів, полиць і т.д.; штори і портьєри зі склярусу або бісеру та підставки для гарячого посуду, виготовлені аналогічно; чотки зі скляних намистин або імітації дорогоцінного чи напівдорогоцінного каміння.

 

(F) Очі скляні (крім протезів для людини, товарна позиція 9021), призначені, наприклад, для ляльок, роботів, опудал тварин. Проте не включаються очі ляльок з механізмом, що закриває очі (товарна позиція 9503).

 

(G) Статуетки та інші декоративні вироби (крім біжутерії), одержані обробленням скла, яке знаходиться в пластичному стані, склодувною трубкою. Ці вироби призначені для розміщення на полках (фігурки тварин, зображення рослин, статуетки і т.д.). Звичайно їх виготовляють зі світлого скла (свинцевий кришталь, страз і т.д.) або з „емальованого”скла.

 

(H) Мікросфери зі скла діаметром не більш як 1 мм, які застосовуються для виготовлення панелей дорожніх знаків, світловідбивальних знаків чи кіноекранів, або для очищення реактивних двигунів літаків чи металевих поверхонь. Ці суцільні вироби мають ідеальну сферичну форму.

 

Квіти, листя і фрукти для внутрішнього оздоблення та аналогічні вироби, відлиті або сформовані зі скла, не включаються до цієї товарної позиції (товарна позиція 7013). Дрібнички зі скла, обробленого паяльною лампою, які містять дорогоцінні метали або метали, плаковані дорогоцінними металами, у кількості, більшій, ніж для незначного викінчення, або складові біжутерії, як зазначено в групі 71, включаються до групи 71.

 

До цієї товарної позиції також не включаються:

 

(а) скляний порошок, дуже часто посріблений або пофарбований, для декорування листівок, ялинкових іграшок і т.д. (товарна позиція 3207);

 

(b) жіночі сумки та аналогічні вироби зі шкіри або тканини, прикрашені скляними намистинами, імітацією перлів або імітацією дорогоцінного чи напівдорогоцінного каміння (товарна позиція 4202);

 

(c) ілюстровані листівки, різдвяні листівки та аналогічні, прикрашені склом (товарна позиція 4909);

 

(d) текстильні вироби з аплікаціями зі скляних намистин (розділ XI та особливо товарна позиція 5810);

 

(e) текстильні матеріали, покриті мікросферами зі скла для кіноекранів і т.д. (товарна позиція 5907);

 

(f) взуття, головні убори, палиці та парасолі, прикрашені скляними намистинами, імітацією перлів або імітацією дорогоцінного чи напівдорогоцінного каміння (групи 64, 65 та 66);

 

(g) імітація перлів або імітація дорогоцінного чи напівдорогоцінного каміння, вставлені в дорогоцінний метал або в метал, плакований дорогоцінним металом (товарна позиція 7113 або 7114), або біжутерія товарної позиції 7117 (див. відповідне Пояснення);

 

(h) запонки (товарна позиція 7113 або 7117, відповідно);

 

(ij) іграшки, ігри, ялинкові прикраси (включаючи тонкостінні скляні кулі) (група 95);

 

(k) ґудзики і кнопки (товарна позиція 9606 або група 71, відповідно).

 

Додаткові пояснення до товарних категорій:

 

7018 10 11 і 7018 10 19

 

Ці товарні категорії включають:

 

1. Вироби, описані в Поясненнях до товарної  позиції 7018, другий абзац, пункт (A).

 

2. Аналогічні вироби, відомі у торгівлі як “скляні намистини”, які складаються з скляних намистин великих розмірів (приблизно з волоський горіх). Ці вироби, призначені, головним чином, для виготовлення намиста та браслетів, представлені у найрізноманітніших формах (наприклад, сфер, напівсфер, сльозинок, кубиків, циліндрів, трубочок, конусів, багатогранників) і також мають наскрізні отвори.

 

Трубочки вважаються скляними намистинами для цілей цих товарних категорій лише в тому випадку, якщо їх зовнішній діаметр і довжина не перевищують відповідно 4 мм і 24 мм. Їх не слід плутати зі спеціальними стандартними трубками із свинцевого скла типу, що використовується для виготовлення ламп розжарювання і вольфрамових ламп; трубки цього типу, звичайно, безбарвні і входять до товарної позиції 7002.

 

Вироби, що підпадають під ці товарні категорії, як правило, постачаються навалом, у пакетах, коробках тощо.

 

Ці товарні категорії також включають скляні намистини, ідентичні за розміром та кольором, нанизані на нитки без розділювальних вузликів і без застібок для зручності транспортування та пакування. Такі низки, як звичайно, зв’язуються у жмути за вільні кінці або їхніми нитками і, тому, не становлять комплектних виробів, які можна вважати готовими для використання.

 

Наведене нижче виключається з цих товарних  категорій:

 

(a) низки намистин (зв’язані або не зв’язані у жмути), на яких намистини різних розмірів і кольорів розміщені упорядковано (наприклад, за упорядкованого чергування кольорів або розмірів або за порядком зростання розміру) або на яких намистини розділені вузликами (товарна позиція 7117).

 

(b) низки намистин (навіть якщо містять лише намистини ідентичного розміру, кольору і виготовлення), які оснащені застібками або аналогічними механізмами, або мають вигляд невеликих по довжині виробів, придатних для носіння як намиста (товарна позиція 7117).

 

7018 10 11

 

Ограновані та механічно поліровані намистини, що підпадають під цю товарну категорію, відрізняються від „полірованих оплавленням” намистин товарної категорії 7018 10 19 тим, що мають бездоганно гладкі грані і гострі краї (ребра). Крім того, краї наскрізних отворів часто ограновані (іноді також поліровані) і мають гострі краї, які збігаються із прилягаючими гранями, тоді як краї отворів у „полірованих оплавленням” намистин часто закруглені і не утворять гострих кутів з гранями.

 

Головним чином, саме вироби, згадувані в першому абзаці пункту 2 Додаткових пояснень до товарних категорій 7018 10 11 і 7018 10 19, є найчастіше ограновані та механічно поліровані.

 

7018 10 30

 

Ця товарна категорія включає вироби, описані в Поясненнях до товарної позиції 7018, другий абзац, пункт (В).

 

У випадку низок з виробів, що імітують перли, застосовуються Додаткові пояснення  до товарних категорій 7018 10 11 і 7018 10 19, за внесення необхідних змін (mutatis mutandis).

 

7018 10 51 і 7018 10 59

 

Ці товарні категорії включають вироби, описані в Поясненнях до товарної позиції 7018, другий абзац, пункт (С).

 

7018 10 51

 

Ограновані та механічно поліровані вироби, що імітують дорогоцінне та напівдорогоцінне каміння, цієї товарної категорії відрізняються від аналогічних "полірованих оплавленням" виробів товарної категорії 7018 10 59 тим, що мають бездоганно гладкі грані та гострі краї (тобто гострі ребра огранки).

 

7018 10 90

 

Ця товарна категорія включає імітації коралу, намистини і кабошони (крім імітації перлів або імітації дорогоцінного та напівдорогоцінного каміння) для головок капелюшних шпильок (тобто булавок), підвісок для сережок із затискачем, і дрібні скляні трубочки для обрамлення країв.

Що стосується відмінності дрібних скляних трубочок, що підпадають під цю товарну категорію, і тих, що вважаються скляними намистинами  товарних категорій 7018 10 11 і 7018 10 19, дивись другий абзац Додаткових пояснень до цих товарних категорій.

 

7018 20 00

 

Ця товарна категорія включає вироби, описані в Поясненнях до товарної позиції 7018, другий абзац, пункт (Н).

 

7018 90 10

 

Дивись Пояснення до товарної  позиції 7018, другий абзац, пункти (E) і (F).

 

7018 90 90

 

Ця товарна категорія включає предмети, описані в Поясненнях до товарної позиції 7018, другий абзац, пункт (G).

 

 

Пояснення до товарної позиції 7019:

 

7019

Скловолокно (включаючи скловату) та вироби з нього (наприклад, нитки, тканини):

 

- пряжа, рівниця i нитки із скловолокна, розрiзанi або нi:

7019 11 00 00

- - скловолокно завдовжки не більш як 50 мм

7019 12 00 00

- - рівниця

7019 19

- - iншi:

7019 19 10 00

- - - з ниток

7019 19 90 00

- - - з волокон

 

- тонкi тканини (вуалi), полотна, мати, матраци, плити та iншi нетканi матерiали:

7019 31

- - мати:

7019 31 10 00

- - - з ниток

7019 31 90 00

- - - інші

7019 32

- - тонкi тканини (вуалi):

7019 32 10 00

- - - з ниток

7019 32 90 00

- - - інші

7019 39 00 00

- - iншi

7019 40 00 00

- тканини з рівницi

 

- iншi тканини:

7019 51 00 00

- - завширшки не більш як 30 см

7019 52 00 00

- - завширшки більш як 30 см, полотняного переплетення, з поверхневою щiльнiстю менш як 250 г/м2, з ниток лiнiйної щiльностi не більш як 136 тексів на одиничну нитку

7019 59 00 00

- - iншi

7019 90 00 00

- iншi

 

До цієї товарної позиції включається скловолокно в натуральному вигляді і скловолокно (включаючи скловату, як визначено в Примітці 4 до цієї групи), виготовлене в різних формах, включаючи вироби зі скловолокна, що не входять в інші товарні позиції внаслідок їх природи.

 

Скловолокно має такі властивості: воно менш еластично в порівнянні з текстильними волокнами рослинного чи тваринного походження (нитки зі скловолокна важко зав'язувати вузлом); воно не розтягується; має високу міцність (більш високу, ніж у кожного з текстильних волокон розділу XI); воно не горить; не піддається гниттю і стійко до впливу води та більшої частини кислот; воно погано проводить електрику, а в деяких випадках також тепло або звук; не гігроскопічне.

 

Скловолокно одержують різними способами, які, за невеликим винятком, можуть бути об'єднані в три категорії:

 

(I) Механічне витягування.

 

У перебігу цього процесу скло плавлять у печі. Воно надходить у виробну частину, дно якої оснащене філь’єрами зі сплавів дорогоцінних металів (звичайно родію або платини), призначеними для роботи в умовах високих температур. У філь’єрах зроблено велику кількість маленьких отворів, крізь які проходить розплавлене скло у вигляді ниток. Після оброблення замаслювачем (наприклад, силіконом) ці нитки надходять на шпиндель, що обертається з великою швидкістю, який витягає їх у дуже тонкі паралельні нитки. У такий спосіб одержують неперервне пасмо скловолокна, подібне до пасма з синтетичного текстильного волокна.

 

Більш товсті волокна можна одержати приблизно таким же способом; з них виготовляють полотно, яке знаходить безпосереднє застосування (тепло- і звукоізоляційні мати).

 

(II) Відцентрове витягування.

 

Під час цього процесу розплавлене в горщику скло надходить на диск з вогнетривкої глини, який обертається з високою швидкістю і по периферії якого є численні зуби. Скло прилипає до диску, нагрітому від полум'я печі, але в той же час витягається в нитки під дією відцентрових сил. Ці нитки надходять на стаціонарно закріплений стіл і намотуються на охолоджувальний барабан.

 

У результаті цього процесу одержують короткі волокна, відомі як скловата, застосовувані навалом без скручування.

 

(III) Витягування з рідкого стану.

 

Під час цього процесу витягування здійснюється за допомогою впливу потоків пари за високого тиску або стиснутого повітря, з усіх боків спрямованих на нитку розплавленого скла, що надходять крізь філь’єру зі склоплавильної печі. У результаті з довгих ниток утворюються короткі нитки, які покриваються в процесі виготовлення шаром мастила.

 

Одержані волокна намотують на барабан і вони застосовуються або для одержання тканини, використовуваної безпосередньо (ізоляційні матеріали), або у вигляді стрічки або рівниці (подібних до стрічкам і рівниці, які є відходами шовку), з яких надалі можна виготовити пряжу.

 

Скловолокно і вироби з нього цієї товарної позиції можуть мати, зокрема, такі форми:

 

(А) Скловата навалом.

 

(B) Стрічки, рівниця, пряжа і штапельне волокно (рубані пасма).

 

(C) Тонкі тканини (вуалі), полотна, мати, матраци, плити та аналогічні неткані матеріали.

 

(D) Тканини, включаючи вузькі тканини.

 

До цієї товарної позиції також відносяться фіранки, драпірування та інші вироби зі склотканини.

 

Відзначається, що хоча „хімічна вишивка” або вишивка без видимого фону (ґрунтової нитки), за якої нитка, використовувана для вишивки, складається зі скловолокна, включається до цієї товарної позиції, вишивка на будь-якому текстильному матеріалі розділу XI, деякі елементи якої одержані використанням ниток зі скловолокна, не включається до цієї товарної позиції (товарна позиція 5810).

 

Сфера застосування скловолокна постійно розширюється і включає, наприклад, такі галузі:

 

(1) У меблюванні і оздобленні інтер'єра (наприклад, для оббивки меблів, для драпірування, портьєр, фіранок, протимоскитних сіток), у вигляді тканин, які можуть бути пофарбовані або надруковані.

 

(2) У теплоізоляційних цілях (наприклад, для теплоізоляції дахів, димоходів, котлів, печей, труб парового опалення, корпусів парових турбін, труб або трубок, морозильних шаф і вагонів-рефрижераторів) у вигляді маси волокна, повсті (чи фетру), прокладок, обшивок (для труб) або обплетень (непросочених чи просочених клеєм, смолою чи іншими речовинами, або армованих папером, текстильним матеріалом чи дротяною сіткою).

 

(3) Для звукоізоляції (наприклад, квартир, установ, суднових кают, театрів) у вигляді маси волокна, повсті, листового матеріалу (матраців) чи твердих плит.

 

(4) Для електроізоляції (наприклад, електричних проводів, кабелів чи інших приладів, що знаходяться під напругою) у вигляді ниток, пряжі, стрічки, тасьми, тканини (не просочених чи просочених натуральними смолами, пластмасами, асфальтом і т.д.).

 

(5) Для армування термопластичних і термореактивних смол, використовуваних в облицюванні фасадів і панелей, бань (куполів), плоских чи гофрованих плит, застосовуваних у будівельній промисловості, виготовлення резервуарів, баків і труб для зберігання і транспортування рідин, кожухів машин та інших литих частин, застосовуваних у сільському господарстві і промисловості, бамперів автотранспортних засобів, устаткування для вантажівок, залізничних вагонів або літальних апаратів, корпусів човнів, лиж, тенісних ракеток та інших спортивних виробів і т.д.

 

(6) Для виробництва інших різних виробів, наприклад, фільтрів для кондиціонерів або для хімічної промисловості, щіток, ґнотів для ламп і запальничок, кіноекранів.

 

До цієї товарної позиції не включаються:

 

(а) напівфабрикати і вироби, одержані пресуванням скловолокна або накладенням шарів скловолокна, просочених пластмасами, якщо вони тверді та жорсткі і, отже, втратили характерні ознаки виробів зі скловолокна (група 39);

 

(b) мінеральна вата (див. Примітку 4 до групи 70) та вироби з неї товарної позиції 6806;

 

(c) покрівельні плити з підкладкою, що містить полотно або тканину зі скловолокна, цілком занурені в асфальт чи в аналогічний матеріал або покриті з обох боків шаром асфальту чи аналогічного матеріалу (товарна позиція 6807);

 

(d) багатошарове ізоляційне скло з проміжним шаром зі скловолокна (товарна позиція 7008);

 

(e) волоконно-оптичні кабелі товарної позиції 8544, електричні ізолятори (товарна позиція 8546) та арматура з ізоляційного матеріалу (товарна позиція 8547);

 

(f) оптичні волокна, джгути і кабелі товарної позиції 9001;

 

(g) лялькові перуки зі скловолокна (товарна позиція 9502) і вудки зі скловолокна, агломерованого синтетичною смолою (товарна позиція 9507);

 

(h) щітки зі скловолокна (товарна позиція 9603).

 

Пояснення до товарних підпозицій:

Товарна підпозиція 7019 11

Штапельне волокно (рубані пасма) одержують розрізуванням джгутів, які складаються з багатьох паралельних ниток. Звичайно штапельні волокна використовують для надання міцності, наприклад, пластмасам і будівельним розчинам.

Товарна підпозиція 7019 12

Рівниця зі склониток (склоровінг) складається з одного чи більше вільно з'єднаних між собою джгутиків, які складаються з довгих (неперервних) ниток з невеликим крученням (менше як 5 кручень на метр) або без кручення. Рівниця звичайно використовується для виробництва неперервної філаментної склопряжі, але може також використовуватися безпосередньо для виготовлення деяких видів склотканини, наприклад, драпірувальної.

Товарна підпозиція 7019 19

Ця товарна підпозиція включає стрічку. Стрічка складається з коротких штапельних волокон, звичайно менше 380 мм завдовжки. Ці волокна вільно розташовані паралельно одне до одного, і утворюють пасмо, що нагадує мотузку, з невеликим крученням (менше 5 кручень на метр) або без кручення. Стрічка звичайно використовується для виробництва коротковолоконної пряжі, але може також використовуватися у виробництві проводів і кабелю.

 

Пряжа, що відноситься до цієї товарної підпозиції, кручена і складається або з неперервних ниток, або зі штапельного волокна.

Товарна підпозиція 7019 31

 

Мати являють собою плоскі зміцнені вироби виготовлені з джгутів склониток, які складаються з декількох сотень випадково розподілених паралельних ниток.

 

Ці нитки можуть бути штапельні (мати з волокон) чи ні (мати з ниток) і з'єднані між собою за допомогою зв’язувальної речовини або голкопробивним способом.

 

Нитки залишаються паралельними і можуть бути поодинці вручну витягнуті з мата без його ушкодження.

Товарна підпозиція 7019 32

Тонкі тканини (вуалі) являють собою неткані матеріали, виготовлені з окремих скловолокон (ниток), розподілених у випадковому порядку. Волокна з'єднуються між собою за допомогою зв’язувальної речовини і пресуються. Іноді вони можуть містити в собі армувальні нитки, які найчастіше проходять уздовж усього матеріалу.

 

На відміну від скломатів, з цих матеріалів не можна витягти вручну окремі нитки без ушкодження самого матеріалу.

 

Тонкі тканини відрізняються від полотен, листових матеріалів (матраців) та інших ізоляційних виробів рівномірною товщиною, яка не перевищує 5 мм.

 

Додаткові пояснення до товарної позиції:

 

Скловолокно, що підпадає під цю товарну позицію, виробляється зі текстильного скла, тобто склопродуктів, в яких елементарні волокна розташовані переважно паралельно одне одному.

 

Існують два типи текстильного скла:

 

 - неперервне скловолокно, що складається з великої кількості неперервних паралельних елементарних волокон діаметром звичайно від 5 до 15 мікронів. Ці елементарні волокна з'єднані між собою у нитку (неперервні пасмо або рівницю) за допомогою „сполучного агенту” (звичайно, пластмаси); зовнішній вигляд цих пасом аналогічний вигляду шовкових рівниць;

 

 - штапельне скловолокно, що складається з ряду елементарних волокон, які мають різну довжину, і утворюють рівницю, м'яку та пухнату за виглядом.

 

Додаткові пояснення до товарних категорій:

 

7019 11 00

 

Дивись Пояснення до товарної підпозиції 7019 11.

 

7019 12 00

 

Дивись Пояснення до товарної підпозиції 7019 12.

 

7019 19 90

 

Дивись Пояснення до товарної підпозиції 7019 19. Ця товарна категорія включає пряжу із штапельних волокон.

 

7019 31 00

 

Дивись Пояснення до товарної підпозиції 7019 31.

 

7019 32 00

 

Дивись Пояснення до товарної підпозиції 7019 32.

 

7019 90 90

 

Волокна у масі - це сплутані між собою окремі волокна різної довжини (склоповсть і скловата), які використовуються для тепло- і звукоізоляції і, звичайно, постачаються паками або у паперових мішках.

 

Пояснення до товарної позиції 7020:

 

7020 00

Іншi вироби із скла:

7020 00 05 00

 - реакторні трубки кварцові і патрони, призначені для установлення в дифузійних печах та печах окислення для виробництва напівпровідникових матеріалів

 

- скляні колби для термосів або для інших вакуумних посудин:

7020 00 07 00

- - не завершені у виробництві

7020 00 08 00

- - завершені у виробництві

 

- інші:

7020 00 10

- - з плавленого кварцу або iнших плавлених оксидiв кремнiю:

7020 00 10 10

- - - тиглі з плавленого кварцу

7020 00 10 90

- - - інші

7020 00 30 00

- - із скла з коефiцiєнтом лiнiйного розширення не бiльш як 5 ´ 10-6/К в iнтервалi температур вiд 0 °С до 300 °С

7020 00 80 00

- - iншi

 

До цієї товарної позиції включаються вироби зі скла (включаючи скляні частини різних предметів), що не ввійшли в інші товарні позиції цієї групи або в інші групи УКТЗЕД.

 

Ці вироби включаються до цієї товарної позиції, навіть якщо в їх склад входять інші матеріали крім скла, за умови, що вони зберігають при цьому основні властивості скляних виробів. До цієї товарної позиції включаються:

 

(1) Промислові вироби, такі як баки, чани, циліндри чи диски для оброблення шкіряної сировини; захисні пристрої чи інші прилади; мастильнички; напрямники для ниток; оглядові отвори і водомірні стекла; труби, вигнуті у вигляді літери S; змійовики; жолоби і стоки для продуктів, що викликають корозію (звичайно виготовлені з плавленого кварцу чи інших плавлених оксидів кремнію); поглинальні циліндри для хлористоводневої (соляної) кислоти і крапельниці.

 

(2) Вироби для сільського господарства (резервуари, корита і т.д.) і садівництва (ковпаки для захисту рослин і т.д.).

 

(3) Літери, цифри, знаки та аналогічні зображення для вивісок і вітрин магазинів, які включають або не включають надруковані зображення чи текст (крім перерахованих у товарній позиції 7006, 7009 чи 7014 або в товарній позиції 9405, якщо вони світяться).

 

(4) Скляні колби для термосів або інших видів вакуумних посудин, за винятком колб, які поміщені у корпус або яку-небудь іншу захисну оболонку (повну або часткову) у термоси або інші вакуумні посудини; такі вироби включаються до товарної позиції 9617. Як правило, ці колби виготовляються із звичайного скла або з скла з низьким коефіцієнтом лінійного розширення. Зазвичай вони мають більш або менш циліндричну форму та подвійні стінки з посрібленою або позолоченою внутрішньою частиною. З простору між стінками викачується повітря, і потім стінки запаюються. До цієї товарної позиції включаються тільки скляні колби. Вони можуть бути готовими або неготовими, з пробками або іншими кришками (як прикріпленими, так і неприкріпленими) або без них.

 

(5) Різноманітні вироби, такі як поплавці для рибальських сіток; ручки для дверей, ланцюги для цистерн і т.д.; чашечки для акварельних фарб; речі для пташиних кліток (ванночки для корму чи пиття і т.д.); рекламні сулії для магазинів; піпетки, спиртівки, крім описаних у товарній позиції 7017, підставки під ніжки роялів або меблів; готові панелі та інші прикраси зі скляної мозаїки в рамці чи без рамки; рятувальні буї та пояси.

 

До цієї товарної позиції також не включаються:

 

(а) скляні набалдашники, ручки та аналогічні вироби для парасолів і палиць (товарна позиція 6603);

 

(b) ізолятори та арматура з ізоляційних матеріалів товарної позиції 8546 або 8547;

 

(c) інструменти, прилади та інші вироби групи 90;

 

(d) вироби групи 91 (наприклад, скляні футляри для годинників, крім чохлів, використовуваних лише в захисних цілях);

 

(e) музичні інструменти, їхні частини і приладдя групи 92 (наприклад, камертони з плавленого кварцу);

 

(f) скляні предмети меблювання та їхні частини, однозначно ідентифіковані як такі (група 94);

 

(g) іграшки, ігри, ялинкові прикраси, рибальське чи мисливське приладдя та інші вироби зі скла групи 95;

 

(h) скляні вироби групи 96 (наприклад, ґудзики; тримачі для ручок; тримачі для олівців; пір’я для ручок; запальнички; розпилювачі ароматичних речовин; термоси та інші вакуумні посудини в складеному вигляді);

 

(ij) антикваріат віком понад 100 років (товарна позиція 9706).

 

Додаткові пояснення до товарних категорій:

 

7020 00 07 і 7020 00 08

 

Дивись Пояснення до товарної позиції 7020, другий абзац, пункт (4).

 

7020 00 08

 

Термін “завершені у виробництві” застосовується лише до скляних колб, готових до плакування або покриття захисною оболонкою іншим способом.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям