Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


27.10.22
4723 4

5 речей, які перевіряю по ФОП щомісяця

AVS - Волевач Анастасія Бухгалтер-експерт | Розповідаю просто про складне в @avs.school | Навчила 15000+ бухгалтерів працювати без помилок та нервів

Немає значення, як часто ви здаєте звітність — раз в місяць, квартал чи рік — є речі, які краще перевіряти по ФОП кожного місяця. 

Помилку, нестандартну ситуацію або нестачу документів краще виявити одразу, ніж через пів року або взагалі під час перевірки.

Ділюсь своїм «ТОП-5», що я перевіряю по ФОП щомісяця: 

1) Ліміт доходу на єдиному податку  

Перевіряйте, навіть якщо ФОП перейшов на 2%. Тому що 2% можуть скасувати, а в свою попередню групу та ставку повернутись захочеться. Є ще ліміт в 1 млн грн для реєстрації ПДВ, але він стосується тільки загальносистемників.

2) Весь дохід отримано в рамках наявних КВЕДів 

Можливо, ФОП і не розпочинав нового виду діяльності, але, як приклад, завжди знайдеться покупець, який в призначені платежу вкаже «за товар», хоча ви надаєте лише послуги. 

Тому КВЕДи завжди перевіряємо відповідно до того, чим по суті займався ФОП, і відповідно до того, що зазначено в документах: виписках банку, договорах, первинній документації. 

3) ФОП на 2й групі не надавав послуги загальносистемникам 

Якщо ФОП на 2й групі, то обов’язково перевіряйте, чи не було оплат за послуги від ФОП та юросіб НЕ на єдиному податку. 

Навіть якщо ФОП продає товари, перевірте, чи раптом якась юрособа не написала «за доставку» в документах. 

4) Дані електронного кабінету податкової 

Варто перевіряти хоча б раз в місяць: чи зарахувались податки, чи не прийшли листи від податкової, чи не з’явились якісь не зрозумілі штрафи або нарахування. Періодично і зазвичай дуже неочікувано, в кабінеті знаходиш щось цікаве. 😉

5) Інші нестандартні операції в банківській виписці 

Перевіряємо, чи не було, випадково, виплат звичайним фізособам (без оформлення відносин), депозитів, кредитів, оплат частинами і т.д., про що ви не знали і що може вплинути на оподаткування чи перевірки. 

В мене така перевірка відбувається щомісяця до 5-го числа.

А як у вас? Діліться в коментарях, що ви регулярно перевіряєте._____________Анастасія Волевач — головний методолог, спікер та ідейна натхненниця компанії AVS, сертифікований бухгалтер-практик CAP,10 років досвіду у бухгалтерському та податковому обліку.Більше корисних дописів та відповідей на актуальні питання на моїй сторінці в instagram: https://bit.ly/3DfokXp

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Сомневающийся Sкептиk
27.10.22 13:31

по поводу "2) Весь дохід отримано в рамках наявних КВЕДів" –  якщо окремі види діяльності цього коду не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування та не здійснюються таким платником, то:  https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=9074 
Если ведётся учёт товарных запасов, то тоже желательно ежемесячно "контролировать". 
По поводу "1) Ліміт доходу на єдиному податку" – дело даже и не в лимите, а в учёте дохода (выписки банка + РРО/ПРРО за месяц) 
При выплате доходов другим  ФОПам за работы, услуги (в т.ч. аренду) – только при наличии такого КВЕДа в госреестре (чтоб не "нарваться" на ЕСВ). 
По поводу "4) Дані електронного кабінету податкової" – обязательно проверять. Причём заглядывать и в "ЕК для громадян" – "Місце проживання", "Загальна інформація про об’єкти оподаткування", "ППР". Если "Місце проживання" не соответствует настоящему месту регистрации – подать 5-ДР; если есть непонятная "інформація про об’єкти оподаткування" – уточнить у физлица (который ФОП): часто может отображаться информация по объектам, проданным физлицом лет 5-10 назад, и соответственно за них продолжают начисляться налог на недвиж им. (ППР и "Стан розрахунку"). 
По "Облікові дані платника" (ФОПа) – частые ошибки ДПС: неверная "Дата переходу на спрощену систему оподаткування"

Ответить
  • Галина
27.10.22 16:04

Сомневающийся Sкептиk, А про лимит написано в п. 1 странно, я считаю, что  после окончания 2% деятельности ФОП без проблем возвращается на пержнюю группу независимо от того, сколько он набрал оборота на 2%. Ваше мнение?

Ответить
  • Алиса
28.10.22 11:23

Галина, тоже вопрос по лимитам - считала что обороты на время пребывания на 2% никак не учитываются вне этого периода и соответственно не влияют на возврат в свою группу

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
28.10.22 13:21

Відмова від спецЄП: куди далі? 
ПОДАТКИ & БУХОБЛІКВЕРЕСЕНЬ, 2022/№ 73 Децюра Сергій, податковий експерт
https://i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/september/issue-73/article-122230.html

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям