Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


27.06.24
210 0

Деякі нюанси виїзної торгівлі

Юрій Крюков Старший юрист Таксер

Виїзна торгівля це:

Незважаючи на воєнний стан ФОП продовжують працювати та поповнювати бюджет України. Літо це сезон, коли більш часто проводяться усілякі ярмарки або інші події, де ФОП можуть продавати свої товари, здійснювати торгівлю їжею, напоями тощо. У  такій діяльності є свої нюанси, про які я хочу розповісти у цій статті.

Торгівля поза магазином або торгівля онлайн (п 3 Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі — далі Правила №369). В основному тут є два варіанти:

  • пересувні — автокафе, авторозвозки,  автоцистерни,  лавки-автопричепи, візки тощо;
  • стаціонарні (але не капітальні об'єкти) — кіоски, ятки, сезонна торгівля в павільйонах, вендингові автомати з продажу кави, снеків та інших товарів.

Окремих нормативних актів, які регламентують виїзну торгівлю не має, тому слід керуватися: Правилами № 369; Порядком провадження торговельної діяльності (Порядок № 833) та Законом «Про захист прав споживачів» (Закон № 1023-XII).

КВЕД:

Це дуже важливе питання, адже, якщо ФОП на спрощеній системі здійснює діяльність за КВЕДами, які у нього не зареєстровані — такі доходи потрібно буде оподаткувати за ставкою ЄП 15% (пп 2 п 293.4 ПКУ) та з наступного, після порушення, кварталу перейти на загальну систему.

Зазвичай для торгівлі поза магазинами реєструють наступні КВЕДи:

47.81 — Роздрібна торгівля з лотків і на ринках харчовими продуктами, напоями та тютюновими виробами;

47.82 — Роздрібна торгівля з лотків і на ринках текстильними виробами, одягом і взуттям;

47.89 — Роздрібна торгівля з лотків і на ринках іншими товарами;

47.99 — Інші види роздрібної торгівлі поза магазинами

Тому, перш ніж почати працювати за новим видом діяльності, рекомендуємо зареєструвати новий КВЕД та внести цій КВЕД до реєстру платників єдиного податку.   

Реєстрація місця торгівлі:

Підприємці на спрощеній системі зобов'язані вказувати інформацію про місце здійснення господарської діяльності в Реєстрі платників єдиного податку.

Якщо є магазин — тут усе просто достатньо вказати адресу магазину. Але, якщо місце торгівлі не постійне (торгівля на ярмарках, виставках та й просто пересувна торгівля).

Тоді, місцем здійснення господарської діяльності можна вказати, наприклад: «Територія України»; «Торгівля на ринках України», «Торгівля на виставках України» і т.п.

Розміщення торговельного об'єкта: 

Це питання потрібно узгоджувати з органами місцевої влади, адже, крім загальних правил є ще правила торгівлі, встановлені місцевими органами влади.

Що заборонено продавати:

Офіційно, при виїзній торгівлі заборонено продавати (п. 8 Правил №369):

  • продовольчі товари, якщо на місці продажу немає умов, щоб дотримуватися санітарних норм, зберігати за потрібної температури тощо;
  • продтовари: нефасовані й без упаковки з лотків, неспеціалізованого транспорту. Це не стосується торгівлі картоплею, овочами, фруктами, плодами, ягодами, кавунами, динями й гарбузами під час сезонних продажів та торгівлі морозивом й квітами;
  • алкогольні напої під час виїзної торгівлі продавати не можна. Тютюнові вироби можна продавати в кіосках. З лотків або інших пересувних об’єктів тютюнові вироби продавати заборонено;
  • технічно складні й великогабаритні товари;
  • тканини та взуття (домашні капці — можна), швейні вироби (не стосується робочого одягу та головних уборів на літо) й виробу верхнього трикотажу, які треба примірювати;
  • дорогоцінні метали й коштовне каміння та вироби з них;
  • вогненебезпечні товари (стосується побутової хімії, піротехніки, ПММ).

Які дозволи потрібно:

Пакет документів може бути різний. Частіше за все це договір про оренду земельної ділянки або право користування земельною ділянкою, паспорт прив’язки тощо. Потрібно звернутися до місцевого виконавчого органу самоврядування, адже у різних містах (ОТГ) правила та перелік документів відрізняються.

Ліцензування:

Якщо здійснюється торгівля товарами, яки взагалі не потребують ліцензування — окрему ліцензію звичайно також отримувати не потрібно. З алкоголем складніше, навіть якщо у ФОП є ліцензія на торгівлю алкоголем.- потрібно буде отримати ліцензію саме на адресу, де планується виїзна торгівля.

Для торгівлі тютюновими виробами також потрібна ліцензія на кожний об’єкт торгівлі.

Оформлення місця та документи на торговельному місці:

У торговельному місці на видному місці повинні бути (п 20 Правил № 369):

  • виписка з Єдиного держреєстру по ФОП;
  • адреса торговельної точки;
  • інформація про години роботи точки.

Якщо це автокрамниця, автокафе, розвозка, причіп — найменування, адресу підприємця, номер точки й телефону треба написати фарбою.

Усі товари потрібно оформляти цінниками й інформацією про товар (найменування, сорт тощо) і підписом відповідальної особи.

Торгівля напоями на розлив, продтоварами, тут повинно бути підключення до водопроводу й каналізації, місце для миття рук, мийні та дезінфікуючі засоби, бачки з кришками для відходів та інші умови, згідно з умовами п 27 Правил № 369.

Якщо порушити ці умови та прийде перевірка - ФОП можуть оштрафувати, а торговельну точку зачинити.

Документи на товари:

Працівники  пунктів дрібнороздрібної торговельної  мережі повинні  мати  документи  на товари, одержані для продажу  (п 28 Правил № 369). Це можуть бути видаткові накладні, акти приймання товару, товарні або фіскальні чеки тощо. 

Крім цього, у разі продажу продовольчих товарів на торговельній точці повинні бути (п 10 Правил № 185):

  • санітарні правила;
  • зареєстрований санітарний журна;
  • медкнижки працівників;
  • перелік товарів для продажу.

Ветеринарні документи, правила продажу окремих видів товарів, сертифікати відповідності, гігієнічні висновки тощо, їх пред'являють покупцю на його прохання.

Оформлення працівників:

Незважаючи на тимчасовий характер роботи продавців - вони усе одно вважаються найманими працівниками та з ними слід укладати трудові договори (з оплатою належних податків та зборів). Зазвичай працівників для виїзної торгівлі оформляють за строковим трудовим договором. Період його дії прописують у заяві й наказі про прийняття на роботу.

Якщо не оформити працівника та буде перевірка від Держпраці - можуть бути накладені великі штрафи за використання праці неоформлених працівників.

Хто перевіряє:

Частіше за все це можуть бути Інспектори Держпраці з метою перевірки чи оформлені продавці, представники місцевої влади — чи законно розміщена торговельна точка, санстанція — документи на товари й правила торгівлі, але, лише обласна санстанція й лише якщо є скарга. 

Касовий апарат:

За законом РРО й розрахункові книжки не застосовують (ст 9 ЗУ «Про РРО»), якщо ФОП торгує:

  • водою, молоком, квасом, олією, живою рибою з автоцистерн, цистерн, бочок і бідонів;
  • з лотків або розносок друкованими виданнями, листівками й конвертами, якщо в загальному товарообігу  питома вага такої продукції 50% і не торгуєте алкоголем та іншими підакцизними непродовольчими товарами.
  • Сподіваюсь, що ця стаття стане вам в нагоді. Якщо виникли питання — будь ласка, коментуйте та задавайте питання у коментарях.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям