Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


31.01.23
70798 8

Відстрочка від мобілізації та хитрощі військкоматів

Скільки всяких хитрощів військкоматів на даний момент я вже почула, скільки різних дивних документів у людей вимагали для підтвердження їхнього права на відстрочку від мобілізації, тому й вирішила записати це відео.

Ця стаття буде про відстрочку від мобілізації Україна, хто на неї має право автоматично, кому потрібно оформляти якісь додаткові документи і які хитрощі часто використовує військкомат, аби тільки дану відстрочку не визнати.

                                                 

У ній Ви дізнаєтесь:

- у кого автоматично є відстрочка від призову у воєнний час;

- які хитрощі часто використовує військкомат, щоб оскаржити відстрочку від мобілізації;

- мобілізація відстрочення здоров'я для осіб з білим квитком;

- відстрочка від мобілізації, яку можна попрацювати, оформити та отримати;

- часті помилки про право на відстрочку від мобілізації, якого немає.

 

Також рекомендую своє відео на тему хитрощів військкомату та відстрочки за посиланням: https://youtu.be/8PtaL0lewQs 

 

Хто автоматично має відстрочку від призову у воєнний час

 

Автоматично, без будь-яких додаткових оформлень догляду та отримання додаткових довідок у Вас є відстрочка від мобілізації в таких випадках:

- якщо у Вас є 3 та більше дітей віком до 18 років. Достатньо свідоцтв про народження дітей, де Ви вказані як батько;

- якщо Ви самостійно виховуєте дитину віком до 18 років. Достатньо свідоцтва про народження дитини та свідоцтва про смерть матері або рішення суду про її позбавлення батьківських прав. Самостійно означає мати померла або позбавлена батьківських прав. Розлучення в цьому випадку не допоможе і відстрочку Вам не дасть;

- якщо Ви виховуєте дитину з інвалідністю до 18 років. Достатньо свідоцтва про народження дитини, де Ви вказані як батько, та документів про інвалідність дитини;

- якщо Ви опікун дитини чи її усиновили. Достатньо відповідного рішення суду про усиновлення або рішення суду чи органів опіки про опікунство. та документів на дитину;

- якщо у Вас є дружина інвалід будь-якої групи, хоч 1, хоч 2, хоч 3. Достатньо свідоцтва про шлюб та документів про інвалідність дружини;

- якщо у Вас є батько інваліда 1 або 2 групи. Достатньо свідоцтва про Ваше народження та документів про інвалідність батьків;

- якщо у Вашої дружини хтось із її батьків інвалід 1 чи 2 групи. Достатньо свідоцтва про шлюб, свідоцтва про народження дружини та документів про інвалідність батьків.

 

І що важливо, у всіх перерахованих вище випадках ніяких доглядів ні за якими інвалідами оформляти не потрібно. У Вас за наявності якихось даних підстав є відстрочка від мобілізації сама по собі.

 

Які хитрощі часто використовує військкомат, щоб оскаржити відстрочку від мобілізації

 

Головний прийом, за яким багато хто втрачає право на відстрочку виглядає так: людина має право на відстрочку, але є у військкомат без документів про це. У військкоматі його просять їх пред'явити, він каже, що це складно, у нього їх поки що немає, завтра принесу чи щось таке. І йому не вірять і спрямовують на медкомісію. І визнають гідним, а потім мобілізують. Він підписує згоду на мобілізацію, що з юридичної точки зору виглядає як те, що добровільно погодився служити. Що не заборонено навіть для тих, хто має право на відстрочку.

І все, військкомат свій план виконав. Потім людина починає заднім числом намагатися позиватися до суду, скаржитися, щось оскаржувати, але це вже робиться з окопа, і шансів щось оскаржити або домогтися правди вже мало. Бо військкомат покаже заяву про добровільну згоду на мобілізацію. І буде правий. Тут залишається тільки домагатися звільнення з військової служби, а список випадків, коли Ви можете бути звільнені, досить невеликий, набагато менше, ніж список підстав на відстрочку.

Тому перший висновок – якщо у Вас є підстави на відстрочку та Вам вручили повістку, приходьте у військкомат лише з повним переліком документів, якими підтверджується Ваше право на відстрочку.

Часто чую від тих, у кого батьки чи батьки дружини інваліди 1 чи 2 групи, про те, що у військкоматі вони потребують довідки про догляд за ними. Запитують про наявність інших родичів. І кажуть, а чому Ваш брат, сестра, дружина тощо? не можуть їх доглядати.

Тут важливо знати свої права і те, що військкомат діє порушуючи закон у цьому випадку.

У ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» чітко прописано всі підстави для відстрочення. І у випадках із батьками чи батьками дружини, інвалідами 1 та 2 груп, не зазначено, що потрібно здійснювати за ними догляд чи оформлювати його. Також не вказано, що наявність інших родичів скасовує декларація про відстрочку від армії.

Так і треба відповісти у військкоматі.

А якщо Вас не почують, то здати документи, необхідні для відстрочення від мобілізації, під штамп і під розпис. Не приймають – надіслати поштою цінним листом із описом вкладення. Опис та квитанцію про відправку зберегти.

І якщо Вам вручать незаконно повістку-призов або мобілізаційне розпорядження – оскаржити їх у судовому порядку. Можна і не заперечувати, і у разі неявки та порушення кримінальної справи за ухилення від мобілізації, цією справою займатися, надати всі докази та підстави для відстрочення.

При правильному та грамотному підході суд буде на Вашій стороні, а можливо, навіть і до суду не дійде. Військкомати теж не люблять сперечатися з людьми, які знають свої права та створювати в суді наперед програшні ситуації.

 

Мобілізація відстрочка здоров'ю для осіб з білим квитком

 

Якщо у Вас є інвалідність будь-якої, і 1, і 2, і 3 групи, то у Вас є відстрочка від мобілізації. Достатньо принести до військкомату документи про інвалідність.

При цьому, якщо інвалідності немає, значить відстрочка від мобілізації по здоров'ю можлива лише, якщо Ви прийдете у військкомат, пройдете військово-лікарську комісію і вона Вас визнає тимчасово непридатною до військової служби. І цілком непридатним.

Причому така підстава відстрочки у Вас є тільки на термін визнання непридатною, у воєнний час зазвичай це на 2 місяці, у мирне на 6 місяців.

Відповідно, якщо у Вас є на руках стара довідка військово-лікарської комісії про те, що колись давно Вас визнали повністю непридатним до військової служби, то права на відстрочку вона Вам уже не надає. Вона не годиться.

У такому разі Вам потрібно повторно проходити медкомісію та отримувати новий висновок про повну непридатність. Зрозуміло, що стару довідку теж раджу на медкомісії показати, і старі діагнози також. Але стара довідка, якій більше 2 або 6 місяців, Вам може допомогти тільки для збільшення шансів на отримання нової, не більше того.

Також часто люди повну непридатність плутають із частковою непридатністю. Якщо у висновку військово-лікарської комісії Вам написали, що Ви не придатні у мирний час, а придатні у час, то у Вас немає жодної відстрочки від мобілізації. У Вас є лише шанс, що Вас відправлять не на передову, а кудись у тил. І що Ви не у першій черзі. І все більше нічого Вам часткова непридатність не дасть.

 

Відстрочка від мобілізації, яку можна попрацювати, оформити та отримати

 

Далеко не всі мають підстави для отримання відстрочки від мобілізації автоматично, без особливих зусиль. Але все ж таки можна попрацювати і отримати відстрочку від мобілізації за допомогою оформлення догляду або інших документів.

Право на відстрочку від мобілізації також має такі категорії осіб:

- якщо на Вашому утриманні знаходиться повнолітня дитина, інвалід 1 або 2 групи. Тут потрібне свідоцтво про народження дитини, її документи про інвалідність та докази, що вона на Вашому утриманні. І тут найскладніше. На мій погляд, те, що така повнолітня дитина перебуває на Вашому утриманні, може доводитися декларацією про доходи Вашої дитини. Можливо він не працює ніде офіційно. Можливо, отримує пенсію з інвалідності, але вона мізерна і не покриває навіть прожиткового мінімуму. І тоді можна говорити про Ваш зміст дитини. Зайвими не будуть документи про офіційне оформлення догляду за дитиною з Вашого боку;

- якщо Ви зайняті постійним доглядом за дружиною, батьками чи батьками дружини, які потребують постійного догляду. Цей варіант підходить тим, чиї родичі інвалідності не мають, але при цьому потребують догляду. І доведеться отримати висновок лікарської комісії про те, що вони потребують постійного догляду. Вас у цьому висновку краще відразу вписати як особа, яка здійснює догляд. Можливо, якщо Ви туди будете вписані, для військкомату і цього буде достатньо. Але я раджу ще оформити чи догляд за таким родичем через УСЗН та отримати довідку про компенсацію з догляду. І тоді Ваша позиція буде залізобетонною. Або отримати акт в органах місцевої влади про встановлення факту здійснення Вами догляду за родичем. Документ новий, практика така також. Але підстав його відкидати у військкоматі я не бачу, оскільки чіткого переліку документів, яким підтверджується догляд, у законі немає;

- якщо Ви опікун особи з інвалідністю, визнаної недієздатною. Тут потрібне рішення суду про визнання особи недієздатною, документи про її інвалідність, та рішення суду чи органів опіки про призначення Вас опікуном. Процедура довга і доведеться попрацювати;

- якщо Ви здійснюєте постійний догляд за особою з інвалідністю 1 групи. Причому тут не важливо, чи родич він для Вас, чи просто стороння людина. Тут потрібні документи про інвалідність 1 групи даної особи та довідка УСЗН про отримання компенсації з догляду за нею або ж, на крайній випадок, акт органів місцевої влади про встановлення факту здійснення Вами постійного догляду за нею;

- якщо Ви здійснюєте постійний догляд за особою з інвалідністю 2 групи або за тим, хто за висновком лікарської комісії потребує постійного догляду. Але тут важливо, щоб у нього не було інших родичів, які можуть здійснювати цей догляд. В даному випадку потрібні документи про інвалідність цієї особи 2 групи або довідка лікарської комісії про те, що вона потребує постійного догляду. Довідка про компенсацію з відходу з УСЗН на Вас або акт органів місцевої влади про встановлення факту здійснення Вами постійного догляду за ним. І докази, що він не має працездатних батьків, дітей, інших родичів, які можуть за ним здійснювати догляд. Готуйтеся це доводити.

Як бачите, якщо оформляти догляд за інвалідом, не родичем, а за сторонньою особою, то для мети отримання права на відстрочку від мобілізації без зайвих труднощів добре, коли він є інвалідом 1 групи. А от якщо ні – тут уже включаються проблеми доведення відсутності інших родичів.

 

Тут я перерахувала основні статті, які надають право на відстрочку від мобілізації. Крім них, є ще багато інших – студенти, науковці та педагогічні працівники, родичі військовослужбовців, заброньовані тощо. Детальніше про тих, хто має право на відстрочку від мобілізації Ви можете дізнатися у моєму іншому ролику на тему: «Мобілізація в Україні 2022, відстрочка від мобілізації» за посиланням: https://youtu.be/XltJBQ802y4 

 

Часті помилки про право на відстрочку від мобілізації, якого немає

 

Ті, хто має вагітну дружину або маленьку дитину до 3 років, або двоє дітей часто вважають, що вони мають право на відстрочку від мобілізації. Якого насправді немає.

Це право було б у цих осіб у мирний час. Але у воєнний час ці підстави з метою відстрочення не діють.

 

У цій статті я розповіла про відстрочку від мобілізації Україна, хто на неї має право автоматично, кому потрібно оформляти якісь додаткові документи і які хитрощі часто використовує військкомат, щоб тільки дану відстрочку не визнати. Також вже опубліковано відео та статті про кримінальну відповідальність за ухилення від мобілізації та просто про відповідальність за неявку на порядку денному. Раджу всім ознайомитись.

Також рекомендую своє відео на тему хитрощів військкомату та відстрочки за посиланням: https://youtu.be/8PtaL0lewQs 

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Буржуй
31.01.23 08:10

Однако господа в призывной комиссии не разделяли их взгляда. Особенно старший военный врач Баутце. Это был неумолимый человек, видевший во всём жульнические попытки уклониться от военной службы — от фронта, от пули и шрапнелей. Известно его выражение: «Das ganze tschechische Volk ist cine Simulantenbande». За десять недель своей деятельности он из 11 000 граждан выловил 10 999 симулянтов и поймал бы на удочку одиннадцатитысячного, если бы этого счастливца не хватил удар в тот самый момент, когда доктор на него заорал: «Kehrt euch!»
— Уберите этого симулянта, — приказал Баутце, когда удостоверился, что тот умер.

Ответить
  • Та ну ладно
31.01.23 08:54

 Оскільки це не перша стаття автора, яка спрямована на підготовку до уникнення від мобілізації (читай - захисту країни під час війни), питання до автора:
1. Ви вважаєте читачів ваших статтей неосвіченими людьми, чи по якійсь іншій причині використовуєте в своїх статтях терміни, які вже давно не є "живими", зокрема, військомат (раптом що - таких структур наразі в Україні нема)?
2. яка думка автора про статтю 65 Конституції України?

Ответить
  • BuyerGV
31.03.23 15:01

Та ну ладно, Де тут ухиляння? хіба що у твоїй запаленій уяві

Ответить
  • Внук
23.02.23 09:56

Людина професійно і доступно розяснила людям без відповідної освіти норми чинного законодавства і порядок їх правильної реалізації для захисту своїх законних прав.Відповідь на Ваше питання: ст. 65 Конститутції України: "Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону."
Тому, де Ви бачите ухилення?

Ответить
  • Неважливо
04.03.23 10:00

Пані адвокат не дуже вникає в терміни ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", зокрема "утримує" (стосовно трьох дітей віком до 18 років) та "виховує" (стосовно дитини-інваліда віком до 18 років) та ще багато іншого.

Ответить
  • Друг
09.03.23 17:45

чи має бути у військовому квитку відмітка і як вона виглядає про відстрочку від мобілізації по догляду за інвалідом?

Ответить
  • Олег
14.03.23 16:35

Працівники ТЦК брешуть, що інваліди - це "обмежено придатні" і готові навіть їх відправляти на фронт, лиш би виконати план і самих не відправили туди. Декілька десятків здорових навчених хлопів ходять по приміщенню і переносять папірчики замість того, щоб іти і захищати свою країну на фронті.
Якщо людина не знає законів і своїх прав - то вони гуртом здійснюють психологічний тиск на неї і змушують писати, що вона добровільно погоджується іти на передову.

Ответить
  • Ада
05.05.23 00:23

З приводу відстрочки по причині вагітності дружини, знач в одного товариша пройшло, жінка взяла довідку Тцк та сп відчепився, в іншого поставили умову ми відчепився на 6 міс але ти береш мобіліз розпорядження і сходу йдеш служити

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям