Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.03.23
1894 0

Компенсація за зруйноване житло та пошкоджене майно останні новини

Через бойові дії на території України багато хто втратив житло, у багатьох воно пошкоджено. І далеко не всі мають кошти на придбання нових будинків і квартир. Усі ми подавали заявки до Дії про пошкоджене майно. І ось нещодавно Президент ухвалив новий закон № 2923-ІХ від 23.02.2023, яким затверджено довгоочікуваний порядок компенсації за зруйноване та пошкоджене житло, на який так довго чекали. Ця стаття буде про цей новий закон про компенсацію за пошкоджене та знищене майно в результаті бойових дій і про те, хто, як може отримати цю компенсацію, скільки компенсуватимуть і що для цього потрібно зробити.

 

Також рекомендую своє відео на тему компенсації за зруйноване та пошкоджене житло за посиланням: https://youtu.be/ozYktee67T0

 

Компенсація за зруйноване житло та хто може її отримати

 

Якщо просто, то отримати компенсацію може людина за житлове приміщення, квартиру, будинок, незавершений об'єкт будівництва, квартиру в новобудові, об'єкт, фінансування якого він здійснив, член житлово-будівельних або житлових кооперативів, який викупив житлове приміщення в кооперативі, але ще не оформив право власності на нього. Спадкоємці всіх вищезгаданих осіб, а також об'єднання власників багатоквартирних будинків, управителі будинків, житлово-будівельні кооперативи, уповноважені власниками особи.

Компенсацію можна отримати за будинки, квартири, незавершені об'єкти будівництва, інші житлові приміщення, наприклад, кімнату в гуртожитку, будинки садибного типу, садові та дачні будинки.

 

Хто не зможе отримати компенсацію за знищене або зруйноване житло і яке «підводне каміння» може бути

 

Начебто все красиво, багато хто зможе отримати компенсацію, але не все так просто, в цьому законі я бачу дуже багато підводних каменів. І давайте зупинимося на основних із них:

1) Компенсацію за цим законом можна отримати лише за житлове приміщення, садові та дачні будинки теж до цих приміщень належать.

При цьому компенсація за офісні приміщення чи інші нежитлові приміщення або просто за інше майно за цим законом не передбачається. Можливо, колись ухвалять якийсь ще закон, де передбачать компенсації за офіси, автомобілі та інше майно, але поки що це справа майбутнього.

2) Компенсацію можуть отримувати фізичні особи за цим законом, тобто. люди. Якщо, наприклад, квартира чи будинок перебувають на балансі юридичної особи, ТОВ чи ще когось, то тут я вже бачу проблему в отриманні цієї компенсації за цим законом. На мою думку, за цим законом юридична особа отримати цю компенсацію не зможе;

3) Законом не врегульовані ситуації отримання компенсації тими, у кого, наприклад, квартира не приватизована, а вони просто у ній зареєстровані та проживають. За фактом власником таких неприватизованих квартир є місцеві органи влади, сільради, міськради, а ті, хто у квартирах прописано, просто мають право їй користуватися. І ось серед тих, хто має право на компенсацію за цим законом, таких просто прописаних осіб немає. Тому навряд чи їм вдасться отримати якусь компенсацію;

4) Можуть також виникнути проблеми і у тих, хто купив нерухомість у новобудові або профінансував об'єкт незавершеного будівництва. Компенсація таким особам належить і вона передбачена, тут все нормально. Але щоб її отримати у забудовника мають бути всі дозволи на будівництво і він не повинен перебувати у стадії банкрутства. І тут залишається сподіватися лише на порядність забудовника;

5) Невідомо як розраховуватиме розмір компенсації. Це робитиме відповідна комісія на підставі порядку, затвердженого КМУ. Як це буде, за якими цінами, скільки і де коштуватиме 1 кв. м нерухомості, незрозуміло;

6) На компенсацію не зможуть претендувати ті, щодо яких застосовано санкції або хто має судимість за будь-які злочини проти основ національної безпеки України, а також їхні спадкоємці;

7) Квартиру чи будинок, який буде придбано за компенсацію чи житловий сертифікат, не можна буде відчужувати, тобто продавати чи дарувати протягом 5 років з моменту покупки. На неї буде накладено нотаріальну заборону відчуження. Тому придбати якесь житло, а потім продати дорожче не вдасться;

8) Дія цього закону не поширюється на зруйновані житла, які були зруйновані до 24.02.2022р. або які станом на 24.02.2022р. перебували на окупованій території. Тобто мешканцям багатьох регіонів Донецької та Луганської областей знову не пощастило;

9) Закон передбачає можливість призупинення отримання компенсації, якщо, наприклад, грошей у бюджеті бракуватиме. І в такому разі компенсації видаватимуться у порядку черги. Який буде обсяг фінансування – невідомо;

10) І ще дуже важливий момент – компенсація за зруйноване житло передбачена у вигляді житлових сертифікатів чи коштів, але тих, які можна буде витратити лише на покупку житла і лише на території, яка не окупована та не знаходиться на території бойових дій.

І тут у мене постає питання. Що у розумінні цього закону є територією бойових дій. Якщо керувати переліком територій, затвердженим Мінреінтеграції, то виходить, що на території бойових дій знаходиться практично вся Харківська область, частина Київської області і багато областей Східної і не тільки Східної частини України. То де ж тоді можна буде придбати житло потерпілим від війни, лише у Центральній та Західній частині України, і те виходить, що не скрізь. Мало хто про це замислюється. Як кажуть, аби хоч щось профінансували. Але насправді це питання стане актуальним незабаром.

 

Коли можна буде отримувати компенсацію за зруйноване чи пошкоджене житло

 

Закон України № 2923-ІХ від 23.02.2023 «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України», було прийнято 23.02.2023, але в ньому написано, що він набирає чинності через 2 місяці з дня його опублікування.

Тобто набуде чинності цей закон тільки з 23.04.2023. Зараз він ще не діє. Тому немає сенсу бігти прямо зараз за компенсацією, бо поки що компенсацій на підставі цього закону немає. Потрібно трохи зачекати.

 

В якому розмірі передбачена допомога та виплати потерпілим від війни

 

Компенсація або житлові сертифікати на підставі вищезазначеного закону передбачені лише за повністю знищені або зруйновані об'єкти нерухомості, які були зруйновані з 24.02.2022р. та станом на 24.02.2022р. не перебували на окупованій території.

Якихось розмірів, верхніх чи нижніх меж компенсацій не передбачено. Все написано досить розпливчато, що це вирішуватиме комісія на підставі площі, розташування та інших параметрів.

Якщо ж Ваше житло зруйновано не було, але було пошкоджено, наприклад, через вибух вилетіли вікна, двері, пошкоджений дах, при цьому несучі конструкції цілі або пошкодження незначні, то компенсація за такі пошкоджені житла не виплачуватиметься. При цьому допомога буде. Але можлива у вигляді будівельних робіт або будматеріалів для відновлення житла. Наприклад, у частині регіонів постраждалі квартири отримали безкоштовні вікна або листи шиферу для даху. Ось це якраз і вважатиметься наданою допомогою у рамках цього закону.

 

Що потрібно зробити, щоб отримати компенсацію чи допомогу за пошкоджене чи знищене житло

 

Для отримання компенсації необхідно подати заяву про надання компенсації за знищений об'єкт нерухомого майна Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації, яка уповноважена розглядати ці питання на відповідній території.

Цю заяву можна буде подати в електронному вигляді через Єдиний державний вебпортал електронних послуг або ж у паперовій формі через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП), органи соціального захисту населення (УСЗН) або нотаріуса.

І зробити це можна буде протягом дії військового стану та протягом року з моменту його скасування. При цьому, як я вже говорила раніше, поки подати заяву неможливо, оскільки цей закон ще не набрав чинності. І має набути чинності лише з 23.04.2023р.

Ця заява має бути розглянута протягом 30 днів з дати подання.

І Вашу заяву вносять до Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

На кожен об'єкт нерухомості подається окрема заява на компенсацію, кількість даних заяв не обмежена. Воно залежить від кількості постраждалих об'єктів нерухомості.

Якщо видається житловий сертифікат, він має бути використаний протягом 5 років від дати видачі.

Житло на придбання людина шукає самостійно.

Коли знайшов, якщо було видано житловий сертифікат, то людина на підставі цього сертифіката має звернутися до уповноваженого КМУ органу для вирішення питання фінансування купівлі для нього житла. І протягом 10 днів питання має бути розглянуте. Але термін розгляду заяви також може бути зупинений у разі відсутності коштів для фінансування або в інших випадках, доки не надійде фінансування.

Ну а зараз для тих, хто ще не подав інформацію про пошкоджене майно через «Дію», раджу її подати. Як подавати заявку про пошкоджене майно через додаток «Дія» є окремий ролик на цьому каналі за посиланням: https://youtu.be/asV5w4BdBqM.

Також на даному каналі є ролик на тему фіксації збитків, завданих Вашому майну в результаті бойових дій за посиланням: https://youtu.be/MQOknJNBXIg 

 

А чи може право на компенсацію за зруйноване житло скористатися хтось інший, чи можуть її забрати за борги

 

Правом на компенсацію може скористатися лише власник зруйнованого житла чи його спадкоємці. Причому спадкоємцям доведеться при цьому вступити у спадок та отримати свідоцтва про право на спадщину.

Передати компенсацію чи житло за нею комусь іншому, продати чи подарувати свій житловий сертифікат не вдасться.

Але й за борги Вашу компенсацію чи житло, придбане за неї чи житловий сертифікат, відібрати не зможуть. Стягнення ними заборонено.

 

Хто має переважне право на отримання компенсації за зруйноване житло

 

Переважне право отримання компенсації мають такі категорії громадян:

- учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, особи, визначені частиною першою статті 10, частиною першою статті 10-1 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

- особи, покликані на військову службу під час мобілізації в особливий період, яким не надано статусу учасника бойових дій;

- багатодітні сім'ї;

- інваліди І та ІІ групи.

Пріоритетним правом отримання компенсації можна скористатися лише щодо 1 об'єкта нерухомості. Якщо їх постраждало більше, то все інше в порядку загальної черги.

 

У цій статті я розповіла про новий закон № 2923-ІХ від 23.02.2023, яким затверджено довгоочікуваний порядок компенсації за зруйноване та пошкоджене житло, на який так довго чекали. Також вже опубліковано безліч відео та статей про те, як подавати заявку на пошкоджене та знищене майно через додаток «Дія», як фіксувати збитки, заподіяні майну через війну, та про виплати та допомогу багатьох благодійних організацій. Раджу всім ознайомитись.

Також рекомендую своє відео на тему компенсації за зруйноване та пошкоджене житло за посиланням: https://youtu.be/ozYktee67T0 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям