Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


31.03.23
3412 1

Повернення довоєнних податків. Що передбачає законопроект?

Денис Аудитор

Останні дні ЗМІ жваво обговорюють тезу голови податкового комітету про необхідність “повернення довоєнних податків”. Дуже цікаво, що це стало топ-темою зараз, оскільки законопроект та, відповідно, текст законопроекту з'явилися ше на початку цього року.

Слід зазначити, що ініціатором законопроекту є прем'єр-міністром України Денис Шмигаль.

Станом на сьогодні законопроект навіть не пройшов першого читання, але ймовірність того, що він буде прийнятий досить висока. Тому коротко про зміни, які пропонує законопроект.

Так, законопроектом передбачено скасування дії окремих норм законодавчих актів, запроваджених на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, а саме:

  • можливості для ФОП та ЮО бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2 % від суми доходу;
  • можливості для ФОП платників єдиного податку І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок;
  • зупинення проведення документальних перевірок;
  • зупинення перебігу строків;
  • незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства;
  • незастосування штрафних санкцій за порушення правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ;
  • незастосування штрафних санкцій за порушення порядку використання РРО/ПРРО.

Також законопроектом передбачено:  

  • установити, що у разі сплати платником податків протягом 30 календарних днів з дня, наступного за днем отримання ППР, суми податкового зобов’язання, нарахованого за результатами  документальних перевірок, які були відновлені або розпочаті з 01 липня 2023 року та завершені до дня припинення або скасування воєнного стану, штрафні санкції, нараховані на суму такого податкового зобов’язання, скасовуються, а пеня не нараховується. Водночас сума сплаченого податкового зобов’язання не підлягає оскарженню;
  • поновлення заборони на роботу ПРРО в режимі офлайн без виданого діапазону фіскальних номерів;
  • зміну визначення дати віднесення до податкового кредиту сум ПДВ по операціях з постачання послуг нерезидентом на митній території України;
  • врегулювання питання оподаткування податком на прибуток підприємств «перехідних» операцій з відвантаження (надання) товарів (робіт, послуг), які було розпочато в період сплати єдиного податку та завершено в період сплати податку на прибуток підприємств, з метою усунення подвійного оподаткування таких операцій цими податками.

Крім того, очікується, що прийняття законопроекту дозволить додатково залучити до бюджету 8 млрд гривень у 2023 році.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Алексей
04.04.23 12:02

А шо з незакінчиними податковими перевірками ? 
 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям