Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.01.24
3229 1

15 – найнебезпечніша цифра для платника податків

Євген Власов Податковий адвокат

Не встигли ущухнути податкові спори про те, що 15 липня 2022 року є останнім днем для реєстрації податкових накладних за лютий, березень, квітень, травень 2022 року,  а не 14, як думає податкова, то  маємо чергову порцію нових проблем від податкової на рівному місці.

 

Бійтеся тепер 15 листопада 2022 року. 

 

Того дня на сервері ДПС відбулися досить загадкові та таємничі події. Чимало платників податків тоді, надіславши податкові накладні на реєстрацію, жодних квитанції тоді не дочекалися.

 

Натомість уже наступного дня, 16 листопада, десь в обідню пору, нарешті поприходили квитанції про доставку на сервер податкових накладних, а трохи згодом – і квитанції про  реєстрацію податкових накладних.

 

Не довго платники податків раділи, бо через пів року податкова масово провела камеральні перевірки і, о, диво, виявилося, що підприємці порушили аж НА ОДИН ДЕНЬ строк для реєстрації податкових накладних. І наче штрафи невеликі – 10%, однак якщо розібратися навіщо дарувати нашій постійно голодній державі важко зароблені гроші, тим більше, що і штраф має бути 2%, бо закони змінилися, і взагалі жодної провини платника податків в роботі серверу ДПС немає.

 

По одному клієнту я робив адвокатський запит, і серед іншого запитав податкову: чи відбувалися проблеми із сервером ДПС саме 15.11.2022? На що податкова відповіла: Нічого подібного не було (дивно було б коли сам злодій визнав свою провину), ба більше, лише один дзвінок був на гарячу лінію податкової з цього приводу.

 

Однак виявляється, що тільки за 2023 рік близько 100 податкових накладних у більше ніж десятка платників податків були подані на реєстрацію 15.11.2022, однак по факту зареєстровані 16.11.2022. Про це свідчить численна судова практика знайдена нашвидкуруч. Гадаю, що невдовзі це називатимуть черговою категорією податкових спорів. 

 

Який висновок? Якщо не отримали квитанцію про реєстрацію податкової накладної впродовж операційного дня, то телефонуйте на гарячу лінію податкової – залишайте скаргу. Бо якщо відбувається масове порушення прав платників податків, то має бути колективний масовий захист своїх прав, а не обговорення та невдоволення на форумах чи в коментарях. Так, це ж не працює!!! Якщо не спробувати всім нам,  ми й не дізнаємося в дієвості. Останнім часом чимало трапилося випадків, коли висвітлення проблем в інформаційному просторі впливало на дії та реакцію влади.

 

Отож цифра 15 має лякати платників податків, адже крім головного болю вона не приносить.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ольга
09.01.24 02:13

З 1995 бухгалтер. 
Нічого в діяльності податкової не змінилося. Тільки й було, що трохи їх під лавку відправили з 2014 по 2018.
На початку 2019 все знов повернулося.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям