Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


13.02.24
8733 1

Розширення мобілізації у кого заберуть відстрочку

            У цій статті ми з Вами обговоримо законопроєкт 10449, яким планують скасувати відстрочку від призову для багатьох категорій громадян. Прочитайте до кінця і перевірте, чи збережеться Ваша відстрочка від мобілізації.

 

У кого заберуть відстрочку. Законопроєкт 10449

Пропоную по черзі обговорити всі основні категорії осіб, у кого відстрочка збережеться у разі, якщо ухвалять законопроєкт 10449, у кого вона зникне і у кого зміняться правила її отримання.

 

Відстрочка від мобілізації зберігається у всіх заброньованих у встановленому законом порядку на строк дії броні. Тут усе без змін.

Також відстрочка від армії зберігається у всіх інвалідів і 1, і 2, і 3 групи, і, крім інвалідів, в осіб, визнаних тимчасово непридатними до військової служби за висновком ЛКК на термін від 6 до 12 місяців. Єдина тут зміна, це те, що зараз термін тимчасової непридатності становить максимум 6 місяців, а передбачається його збільшити до 12 місяців. Все інше без змін.

І в контексті цього всі інваліди і 1, і 2, і 3 групи можуть зітхнути з полегшенням. Їхня відстрочка від мобілізації зберігається на 100%. І вона не залежить від результатів ЛКК. Навіть якщо вони будуть визнані за результатами ЛКК повністю придатними до військової служби, то їхня відстрочка зберігається, що б Вам там не говорили в ТЦК і СП.

При цьому кажуть, що хочуть змусити перепроходити МСЕК усіх, кому було встановлено інвалідність після оголошення мобілізації в Україні, крім тих, у кого це сталося внаслідок бойових травм. І це ложка дьогтю.

Відстрочка у багатодітних батьків 3 і більше дітей до 18 років зберігається за умови, що у них немає заборгованості по аліментах. Ну тут я думаю цілком справедливо.

Відстрочка у батьків одинаків зберігається тільки частково. І багато хто її втратить. Зараз положення щодо відстрочки для батьків одинаків звучать як батько, який самостійно виховує дитину до 18 років. І зараз вона можлива, якщо мати померла, зникла безвісти, позбавлена батьківських прав. А також під час війни стало популярно встановлювати через суд факт того, що дитина перебуває на вихованні дитини без будь-якої допомоги та участі матері. І на цю тему є окремий ролик на каналі, де я розповідаю, як це зробити. Там я пояснюю також, що саме по собі розлучення з дружиною або встановлення місця проживання дитини з Вами не зробить Вас батьком одинаком. А от встановлення факту того, що дитина перебуває на Вашому вихованні без участі матері, зробить. І зараз така процедура дає шанс багатьом чоловікам, які залишилися з дитиною самі, але не проводили процедуру позбавлення батьківських прав, відносно в короткі строки отримати відстрочку. Але це зараз.

А от якщо ухвалять законопроєкт 10449, то такий швидкий варіант отримати статус батька-одинака стане неможливим. Уже встановлення факту через суд, що дитина перебуває повністю на Вашому вихованні, питання не вирішить. У законопроєкті 10449 цей абзац хочуть змінити і посилання на те, що батько виховує дитину самостійно, поміняти на те, що це відтермінування виникає тільки якщо другий з батьків помер, визнаний зниклим безвісти або померлим, позбавлений батьківських прав і все. У такому разі в тих батьків, у кого мати дитини жива, залишиться варіант тільки позбавлення її батьківських прав. А це процес на рік-півтора мінімум, і набагато складніший, ніж встановлення факту.

Відстрочка у батьків дітей інвалідів до 18 років, а також у батьків дітей, хворих на особливо тяжкі захворювання, зберігається. Так само як залишається без змін і відстрочка у батьків повнолітніх дітей інвалідів 1 і 2 групи, але за умови, що він доведе, що дитина перебуває на його утриманні. Що не просто довести.

Усиновителі, опікуни та піклувальники дітей до 18 років зберігають своє право на відстрочку від мобілізації. Але тут є невеликі зміни. Зберігають її тільки ті усиновителі, опікуни та піклувальники, у кого діти на момент їхнього усиновлення були дітьми-сиротами або дітьми, батьки яких позбавлені батьківських прав. Як правило, цим параметрам зазвичай відповідають усі усиновителі, опікуни та піклувальники, але іноді можуть не відповідати деякі, хто нещодавно під час війни всиновив або оформив опіку за дитиною.

Тепер подивимося на відстрочку від мобілізації тих, хто здійснює постійний догляд за дружиною (чоловіком), дитиною, батьками своїми або батьками дружини. І тут є суттєві зміни. У тих, у кого було оформлено догляд за дружиною (чоловіком), дитиною, батьками своїми, у яких є висновок МСЕК або ЛКК про те, що вони потребують постійного догляду, у них відстрочка зберігається. Причому вона так само не залежить від наявності або відсутності інших родичів у інваліда. А ось у тих, у кого було оформлено догляд за батьками дружини, у яких є висновок МСЕК або ЛКК про те, що вони потребують постійного догляду, відстрочку планують відібрати. Виходить, батьки дружини нікому не потрібні і залишаються без захисту.

А тепер давайте подивимося на всім відомий абзац 11 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", за яким відтермінування отримували ті, в кого батьки, дружина або батьки дружини інваліди 1 або 2 групи, за умови відсутності в інваліда інших працездатних родичів, які зобов'язані здійснювати за ним догляд. Скільки було суперечок із військкоматами щодо цього пункту і щодо питання, як довести, що не інших родичів. Скільки обговорень в Інтернеті. І наш законодавець, не довго думаючи, вирішив вирішити ці розбіжності раз і назавжди. У законопроєкті 10449 цей абзац взагалі прибрали. І всі, у кого була відстрочка за абзацом 11 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" просто цю відстрочку втратять. Ось і вирішено питання. У деяких випадках буде можливо оформити цю відстрочку тим, у кого батьки або чоловік/дружина інваліди 1, 2 групи, але вже набагато складніше, з прив'язкою до інших родичів, з оформленням догляду та з проходженням якоїсь незрозумілої й поки що невідомої нікому процедури згідно з неіснуючим поки що порядком КМУ. І це тільки для тих, у кого його власні батьки інваліди 1, 2 групи або дружина чи чоловік, інваліди 1 чи 2 групи.

Відстрочка для тих, у кого дружина інвалід 3 групи, буде втрачена безповоротно без можливості її оформити будь-яким чином. Також вона буде втрачена і для тих, у кого батьки дружини інваліди 1 або 2 групи. За ними ні з оформленням догляду, ні без, ні з доказом відсутності інших родичів, ні з довідкою ЛКК відстрочку оформити буде неможливо.

Залишається без змін відстрочка від мобілізації в опікунів недієздатних осіб.

А ось оформити догляд за інвалідом 1 групи, не родичем, і отримати безперечну відстрочку від призову тепер буде неможливо, якщо ухвалять законопроєкт 10449.

Щодо догляду за інвалідом 1 групи тепер відстрочку можна буде оформити тільки родичам першого ступеня споріднення (це діти, батьки або чоловік, дружина) або родичам другого ступеня споріднення (це брати, сестри, баба, дід, онуки). 

І що ми бачимо в цьому пункті. По-перше, усім родичам, і 1, і 2 ступеня споріднення, без оформлення догляду за інвалідом уже відстрочку отримати не вийде.

По-друге, родичі 1 ступеня спорідненості зможуть оформити таку відстрочку тільки по 1 людині на 1 інваліда, і якщо це родич 1 ступеня спорідненості - ця відстрочка не буде залежати від наявності або відсутності інших родичів. 

А ось якщо це родич 2 ступеня споріднення, то він зможе оформити таку відстрочку тільки якщо відсутні родичі 1 ступеня споріднення або вони фізично не можуть здійснювати догляд. І теж не більше 1 людини. І те, що інший родич фізично не може здійснювати догляд, повинно буде підтверджуватися особливим порядком, затвердженим КМУ, який поки що ніхто не бачив. І навряд чи він комусь сподобається, як мені здається.

Тепер дивимося, які зміни щодо відстрочки від мобілізації у нас плануються по догляду за інвалідом 2 групи. А по догляду за ним тепер відстрочку зможе оформити тільки родич першого ступеня споріднення (це діти, батьки, або чоловік, дружина). І не більше 1 людини на 1 інваліда. І все, більше ніхто інший відстрочку від мобілізації по догляду за інвалідом 2 групи оформити не зможе. І теж обов'язково буде оформляти догляд. І теж, така відстрочка буде надаватися тільки за умови, якщо відсутні інші родичі, які можуть здійснювати такий догляд або якщо вони фізично не можуть його здійснювати, що теж повинно буде підтверджуватися особливим порядком, затвердженим КМУ.

І що ми бачимо, проаналізувавши ці пункти, якими планується внести зміни до правил відстрочки від мобілізації по догляду за інвалідами.

А те, що догляд за інвалідом 1, 2 групи, не родичем, і отримання відстрочки від армії за цією обставиною стають неможливими. А для родичів це в рази ускладнюється.

Також узагалі стає неможливим оформити догляд за бабусею чи дідусем, які похилого віку, у яких інвалідність не оформлена, але які мають довідку ЛКК про те, що потребують постійного догляду. Відстрочки за таким доглядом не буде нікому, крім дитини або чоловіка такої бабусі чи дідуся. І якщо їх немає - бабуся чи дідусь залишаються самі по собі.

Відстрочка від мобілізації в одного з батьків, у якого є дитина до 18 років, за умови, що другий з батьків мобілізований, залишається.

Отримують відстрочку від мобілізації деякі працівники державних органів, судді, судді Конституційного суду, працівники Державної спеціальної служби транспорту, Міністерства внутрішніх справ.

Втрачають відстрочку працівники Національної поліції України, Національного антикорупційного бюро. 

Також деякі зміни щодо відстрочки торкнуться ще деяких працівників різних державних органів, на яких поки що окремо зупинятися не будемо.

Особи з інвалідністю або ті, хто має відстрочку, зможуть залучатися на військову службу за контрактом. Що фактично прирівнюється за їхнім власним бажанням. Бо контракт без їхнього власного бажання укласти неможливо.

Тепер подивимося, що в нас зі студентами, педагогами та науковцями.

Відстрочка у студентів, аспірантів і докторантів денної або дуальної форми навчання залишається. Але не у всіх.

Вона залишається у студентів за умови, що вони здобувають вищий рівень освіти, ніж той, який у них уже є.

Тобто, якщо у Вас є тільки середня освіта або ПТУ, то у Вас є відстрочка від мобілізації, якщо Ви вступите на бакалавра. Якщо у Вас є бакалавр - на магістра. Якщо у Вас є вже рівень освіти спеціаліст, який зараз прирівняли до магістра, або магістр, то у Вас буде відтермінування тільки якщо Ви вступите в аспірантуру.

Але з аспірантурою теж не так все просто. У Вас не буде відстрочки від призову, якщо Ви вступили на контракт. А буде тільки якщо Ви вступили на бюджет.

Ну, і як Ви вже розумієте, якщо у Вас є рівень освіти спеціаліст або магістр, а Ви знову вступили на магістра, відстрочки не буде.

Але що стосується студентів, у яких відстрочка була до планованих змін, і в кого вона загубиться, їм зберігають відстрочку до кінця поточного навчального року.

У докторантів відстрочка зберігається.

Також вона з'являється у тих, хто зарахований в інтернатуру. І цієї норми раніше не було. Її хочуть додати.

Що стосується наукових, педагогічних і науково-педагогічних працівників, то в них відстрочка від мобілізації зберігається, тільки якщо вони працевлаштовані не менше ніж на 0,75 ставки. Але змін тут немає. Усе як було, так і залишилося. І навіть трохи хочуть розширити категорії осіб для відстрочки. Додати відстрочку від мобілізації педагогічним працівникам закладів спеціальної передвищої освіти, чого раніше не було.

Зберігається відстрочка від мобілізації в тих, чиї близькі родичі, а саме: чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, або рідний (повнорідний) брат чи сестра загинули чи пропали безвісти під час несення військової служби під час АТО або з початку оголошення воєнного стану в Україні. 

Але за тими самими обставинами прибрали відстрочку в тих, у кого аналогічним чином загинули баба, дід або неповнорідний брат чи сестра, тобто з ким тільки 1 батько спільний.

Хочуть додати норму, що не підлягають 2 роки поспіль призову на військову службу ті, хто звільнився в запас з військової служби після закінчення строку військової служби.

Також хочуть надати відстрочку від мобілізації тим, хто був військовозобов'язаним, і хто повернувся з полону.

Ось власне всі зміни в правилах відстрочки від мобілізації, які хочуть внести законопроєктом 10449. Знаю, що багатьом потрібен час, щоб взагалі це переосмислити. І повірте, ті зміни щодо відповідальності за неявку до військкомату, які хочуть запровадити, ще цікавіші. Розповім про них в іншій статті.

            Посилання на першоджерело: https://youtu.be/bpSdBMnJk4A 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юрій
07.05.24 22:48

Все ж таки, відстрочка на підставі інвалідності 3 групи у дружини залишилася, але вона має бути отримана в наслідок онко І тд 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям