Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


05.05.24
1211 0

Призовний вік в Україні зараз

2 квітня в Україні був день підписаних законопроєктів. І одним із таких було Законопроєкт 3127, яким знизили призовний вік в Україні. Після чого посипалися купи чуток про призов з 16 років в Україні, про те, що тепер зможуть мобілізувати кожного та інше. У цій статті розберемо, на скільки це правда.

 

Зменшення призовного віку в Україні

 

Так, дійсно, 2 квітня 2024 року Президент підписав законопроєкт 3127, який вже давно був розглянутий Верховною Радою ще 30.05.2023, і чекав свого часу.

Рішення було не популярне, тому його підписання весь час відкладалося.

І ось тепер все, він підписаний.

І тепер призовний вік в Україні знизили з 27 років до 25 років.

І що це означає? Запитає багато хто.

Насправді означає багато чого.

Річ у тім, що до досягнення призовного віку чоловіка з 18 років мобілізувати на законних підставах не могли, без його добровільної згоди на це. За умови, що він раніше не служив і не проходив військову кафедру у своєму навчальному закладі.

Тобто раніше, якщо тобі не було 27 років, ти не служив, військової кафедри не закінчував, то мобілізувати тебе без твоєї згоди з 18 до 27 років не могли. І такі особи підлягали мобілізації тільки з 27 до 60 років.

Тепер вікно можливостей отримати таку негласну відстрочку закрилося. І тепер мобілізувати осіб, які раніше не служили і не закінчили військову кафедру, не можуть до 25 років. А з 25 до 60 років уже всі підлягають мобілізації.

            На практиці не раз стикалася з практикою серед військкоматів, що навіть до досягнення призовного віку вони все одно намагалися вручити мобілізаційне розпорядження тим, хто раніше не служив.

            Але це було протизаконно. І всі ми знаємо, що в такому разі найкращим методом захисту є відмова від підпису повістки на відправлення та похід до суду з позовом про її оскарження.

            Тепер усе це можливо тільки до досягнення військовозобов'язаним 25 років.

 

            Призов із 16 років Україна і базова військова служба

            

            Після ухвалення законопроєкту 3127 і зниження призовного віку всі раптом заговорили, що все, що тепер мало не з 16 років усіх зможуть мобілізувати.

            Тут поки можу всіх заспокоїти, це не так. І на сьогоднішній день це просто паніка, не більше того.

            Але давайте все-таки розберемося, з чим пов'язані ці чутки і на чому вони ґрунтуються.

 

            Базова військова підготовка призовників

 

            Пов'язані чутки про мобілізацію в Україні з 16 або з 18 років якраз із базовою військовою підготовкою і базовою військовою службою.

            Але законопроєктом 3127 ніякої базової військової підготовки не запроваджувалося.

            При цьому, її хочуть запровадити законопроєктом 10449, за який зараз 11.04.2024 вже всі голосують. Це передбачається в законопроєкті 10379, яким, до речі, хочуть також посилити відповідальність за неявку за повісткою до військкомату.

            Питання відповідальності пізніше також обговоримо. Але в цій статті повернемося до базової військової служби.

            Так от, передбачається запровадити, що особи з 18 до 25 років, які є студентами вищих навчальних закладів, будуть зобов'язані проходити базову військову підготовку. А ті, хто студентом не є - базову військову службу.

            Це планують запровадити як альтернативу строковій військовій службі, яка зараз під час війни скасована.

            Її хочуть запровадити на строк 5 місяців у мирний час і на строк 3 місяці у воєнний час.

            І велике питання, чи будуть ті, хто таку пройшов базову військову підготовку, вважатися такими, що вже раніше служили. І, відповідно, чи підлягатимуть мобілізації раніше досягнення 25 років.

            Дуже популярне питання в мережі.

            Тут поки що можу всіх заспокоїти. Згідно з правкою, яку внесено до законопроєкту 10449, чітко вказано, що ті, хто пройшов базову військову службу або базову військову підготовку, не підлягатимуть мобілізації без їхньої добровільної згоди до 25 років. І це тішить. 

Будемо сподіватися, що так це і збережеться, і що потім ніхто ніяким законопроєктом цю норму не підредагує.

Посилання на першоджерело: https://youtu.be/U_UqJHMzCNA 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям