Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.05.24
2517 1

Закон про електронний кабінет військовозобов'язаного підписано. ТЦК знатиме все

Зовсім нещодавно Президент підписав Законопроєкт 3549, яким ввели положення про електронний реєстр та електронний кабінет військовозобов'язаного. У цій статті обговоримо, повинен чи не повинен його заводити кожен і як це позначиться на правах та інтересах звичайних громадян.

 

 

Хто зобов'язаний створювати електронний кабінет призовника

 

У законопроєкті 3549 відповідальним за ведення електронного реєстру військовозобов'язаного призначено Міноборони України. І там зазначено, що в кожного військовозобов'язаного або призовника буде свій електронний кабінет. Що тепер будь-які документи, заяви можна буде подавати через цей електронний кабінет, куди також приходитиме і результат їхнього опрацювання.

Красиво звучить. Ось тільки хто це все буде робити.

Жодних норм про те, що кожен військовозобов'язаний зобов'язаний буде зареєструвати свій електронний кабінет, у цьому законопроєкті немає. Але це не означає, що їх не буде. Нагадаю, що в нас ще є законопроєкт 10379, яким планується посилити заходи відповідальності за недотримання правил військового обліку, і законопроєкт 10449, який взагалі все кардинально може змінити. Тому нічого не варто цей обов'язок запровадити будь-яким іншим законопроєктом.

І навіть якщо обов'язку реєструвати свій електронний кабінет як такого у військовозобов'язаного не буде, це не означає, що цього не доведеться робити.

Так, можливо, якщо такого обов'язку ніде прямо не буде прописано, Вас не оштрафують за його відсутність.

Але при цьому, щойно Ви з'являтиметеся в ТЦК і СП для уточнення даних, отримання військово-облікових документів, оформлення відстрочки від мобілізації, бронювання та інших питань, впевнена, що Вас будуть примусово змушувати все робити через електронний кабінет. І виходу іншого не буде.

Поки що ці всі функції будуть покладені на ТЦК і СП і електронний реєстр вестиме цей орган. Але, як ми всі розуміємо, всі військовозобов'язані вимушено стануть учасниками цього.

 

ТЦК знатиме все

 

Так, так і буде і вже найближчим часом. ТЦК вже дуже скоро отримають доступ до всіх даних усіх військовозобов'язаних і до всіх реєстрів органів РАЦСу, Пенсійного фонду, Податкової, УСЗН, ЦНАПів та органів місцевої влади.

І я впевнена, що так і буде.

Робота над цим ведеться вже давно. Сама під час чергового походу до РАЦСу бачила, як їхня співробітниця готувала якісь дані і таблиці для військкоматів.

Тож думаю, найближчим часом це стане реальністю.

І що ж це означає для звичайних громадян?

По-перше, якщо до сьогодні декому вдавалося приховати наявність якогось родича й отримати в такий спосіб відстрочку, наприклад, за абзацом 11 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", то далі це стане неможливим.

А до тих, хто так уже зробив, з'явиться багато цікавих запитань.

По-друге, деякі роботодавці донині приховували від військкоматів деяких співробітників. Це, звісно, поодинокі випадки. Але вони зустрічалися. Тепер це буде зробити фізично неможливо.

Висновок - бізнес дедалі більше піде в тінь.

І третє. Багато громадян призовного віку досі ніде ні в якому ТЦК на обліку не стоять. Так, це порушення правил військового обліку з їхнього боку. Але їх фактично втратили. І якщо вони не отримають якусь повістку на вулиці, то фактично поки що їх ніхто не чіпає.

Але тепер усіх цих громадян виявлять, викличуть у ТЦК, оштрафують і змусять стати на облік.

Загалом, як розумієте, так собі перспективи.

 

Електронні повістки до військкомату

 

Хто б там і що б не говорив у ЗМІ, впевнена, що після того, як електронні реєстри призовників і військовозобов'язаних буде створено, всіх змусять створити електронний кабінет призовника, одразу ж почнуть усім надходити електронні повістки до військкомату. І боюся, що це буде масово. 

Насамперед тим, хто давно там не був, і в кого за даними ТЦК немає підстав на відстрочку. Також тим, у кого за останньою медкомісією статус "обмежено придатний" або в кого вона була пройдена понад 5 років тому.

І звичайно ж до всіх, хто в базі розшуку.

І не отримати цю повістку буде неможливо.

Впевнена, що буде закон, що ця повістка вважається автоматично врученою з моменту надсилання в електронному вигляді, незалежно від того, відкрили Ви її чи ні, побачили чи ні, є у Вас смартфон чи ні.

А це означає, що санкції за неявку за нею будуть такі самі, як і за неявку за звичайною врученою Вам повісткою.

Також впевнена, що тепер буде більше штрафів за неявку за повісткою для уточнення даних. Якщо досі через розладнаність реєстрів деяких таких неявки втрачали на увазі, то тепер, якщо всі дані будуть внесені до електронного реєстру, такі випадки рідко траплятимуться.

Знаю, що я Вас мало чим порадувала. Але вважаю, що моя функція на цьому каналі не стільки тішити, скільки розповідати об'єктивно суть речей, наслідки для громадян і способи, як можна уникнути цих небажаних наслідків.

Посилання на першоджерело: https://youtu.be/jYdNjwAfHnM

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • sefwe
16.05.24 23:14

Слишком много слов "впевнена". Так юристы не пишут. 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям