Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.06.24
19451 0

Як отримати акт про догляд за постановою КМУ 560

У цій статті поговоримо про гучний порядок КМУ № 560, який усі так активно обговорюють, і про те, як це вплине на тих, кому для отримання відстрочки від призову потрібно оформляти догляд за інвалідом. Як отримати акт про догляд тепер, за новими правилами.

 

Кому не потрібно оформляти догляд для отримання відстрочки

 

Постанова КМУ № 560 вимагає, щоб довідка про отримання компенсації про догляд або ж акт установлення факту здійснення догляду були в списку документів для відстрочки за пунктами 9, 13, 14 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про соціальний призов». 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Тобто ця постанова прив'язує до акта про догляд 3 види відстрочок від мобілізації:

- коли у Вас батько інвалід 1, 2 групи і Ви у нього єдиний родич (це п. 13);

- коли у Вас батько потребує постійного догляду і Ви здійснюєте за ним догляд (це п. 9);

- коли у Вас родич 2 ступеня споріднення (баба, дід, онуки, брат, сестра) інваліди 1, 2 групи, і Ви здійснюєте за ними догляд, і інших родичів 1 ступеня споріднення у них немає.

Ось у цих випадках постанова КМУ № 560 у п. 61 посилається на те, що Вам потрібно отримати акт про догляд.

 

Але тут я бачу серйозну колізію в законодавстві.

У нас є Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», згідно з яким під час оформлення відтермінування, коли у Вас батько інвалід 1, 2 групи і Ви в нього єдиний родич (це п. 13 ст. 23), жодного оформлення догляду не вимагається.

І саме в цьому випадку я вважаю, що Вам зовсім не обов'язково оформляти довідку про компенсацію по догляду або акт встановлення факту здійснення догляду. Саме у випадку, коли Ви єдиний родич у батька інваліда 1, 2 групи, інших дітей він не має, або вони теж військовозобов'язані і він вправі обрати одного з Вас, або ж вони інваліди самі або з довідками МСЄК чи ЛКК, що потребують постійного догляду. Чоловіка або дружини у них немає або ж вони самі інваліди чи з довідкою МСЕК або ЛКК про догляд. Живих батьків у нього немає, або ж вони самі інваліди чи з довідками МСЕК або ЛКК, що потребують догляду.

Ось саме в такому випадку я вважаю, що оформляти догляд не обов'язково.

Коли йдеться про відстрочку за п. 13 ст. 23.

І моя позиція ґрунтується на тому, що Закон має вищу силу порівняно з положеннями будь-яких постанов КМУ.

Що постанова КМУ не може змінювати положення закону.

І якщо положення постанови КМУ змінюють закон, вводять нові вимоги щодо оформлення догляду, посилання на що в законі немає, відповідно, застосовуються положення закону.

Сподіваюся, що ця колізія вирішиться і законодавець побачить і виправить ці протиріччя.

Або ж вони будуть виправлені на практиці. 

Але якщо у Вас вимагають акт про звільнення за п. 13 ст. 23 - значить це суперечить закону. І якщо через його відсутність Вам відмовлять у відстрочці - це потрібно 100% йти й оскаржувати в судовому порядку. І весь цей час цілком на законних підставах відмовлятися від будь-яких мобілізаційних розпоряджень.

Але ось що стосується решти відстрочок - за п. 9 ст. 23 (догляд за батьком, який потребує постійного догляду, коли Ви можете бути і не єдиним родичем) або за п. 14 ст. 23 (догляд за родичем 2 ступеня спорідненості, інвалідом 1, 2 групи) - тут оформляти догляд уже обов'язково. І отримувати акт про догляд або довідку про компенсацію по догляду доведеться. Тут сам закон цього вимагає. І жодних протиріч із постановою КМУ № 560 немає.

 

Що робити, якщо є дохід і не можу отримати компенсації

 

Довідка про отримання Вами компенсації по догляду - це лише один із варіантів оформлення догляду.

І її Ви зможете отримати через УСЗН за місцем реєстрації інваліда тільки в тому разі, якщо Ви не є ФО-П, ніде офіційно не працевлаштовані, і якщо середньомісячний дохід на одного члена сім'ї не перевищує приблизно 3000,00 грн. на місяць.

Якщо Ви не проходите за цими параметрами - довідку про компенсацію по догляду Ви не отримаєте.

Але у Вас є інший варіант оформлення догляду - акт встановлення факту здійснення догляду, який до рівня Вашого доходу не прив'язаний.

 

Як отримати акт про догляд за інвалідом за новими правилами

 

Власне, переходимо до головного питання нашого відео.

Раніше єдиної форми акта про встановлення факту здійснення догляду Вами за інвалідом не існувало. І посилання на цей акт було тільки в Правилах виїзду за кордон, тобто в постанові КМУ № 57.

Цю форму цілком можна було отримати для виїзду за кордон і потім використовувати у військкоматі.

Але деякі органи місцевої влади відмовляли Вам у видачі акта з мотивуванням, що він тільки для виїзду за кордон.

Тепер такої можливості відмови у них не буде.

І якщо Вам відповідають, що цей акт тільки для виїзду за кордон, Ви показуєте додаток до постанови КМУ № 560, де показуєте форму цього акта, і вже чітко передбачену для військкомату. І кажете, що хочете ось це.

У цьому питанні все спрощується.

Але от решта процесу тільки ускладнюється.

 

Якщо буквально читати положення постанови КМУ № 560, то незрозуміло, куди звертатися за цими актами. Поки що станом на момент запису цього відео чіткої відповіді на це питання не дають ні органи місцевої влади, ні військкомати. Вони поки що самі не знають. Але думаю найближчим часом це зміниться, з'явиться якась практика, і я її освячу.

І варіантів насправді тут не так уже й багато. Тому пропоную йти покроково.

Спочатку звертайтеся в органи місцевої влади безпосередньо (сільрада, селищна рада, міськрада, РДА Вашого району міста) із заявою про видачу акта встановлення факту здійснення догляду за формою згідно з додатком до постанови КМУ № 560.

Іноді ці функції можуть передати в УСЗН. Можливо, у когось ці функції покладуть на ЦНАП.

Усе робиться за місцем реєстрації інваліда або за місцем його реєстрації як ВПО.

І якщо десь Вам відповідають, що йдіть спочатку до військкомату, а тільки потім до нас, то вимагайте письмову відповідь про те, що без військкомату вони акти не видають. І йдіть у військкомат.

Насправді як відбуватиметься процес - Ви звертатиметеся із заявою про видачу акта до військкомату або із заявою про видачу відстрочки до військкомату, а вони ініціюватимуть процес його видачі через органи місцевої влади, або ж органи місцевої влади самі прийматимуть у Вас документи та узгоджуватимуть усе з ТЦК і СП, незрозуміло.

Але Вам не обов'язково втягуватися і вникати в ці бюрократичні внутрішні процедури.

Вам важливо - Ви прийшли до органів місцевої влади подати заяву про видачу акта. Якщо її прийняли - добре, нехай розглядають і видають акт. Якщо ні - нехай пишуть письмову відповідь, що це не до них, а в ТЦК.

Якщо Вас усе-таки пошлють у ТЦК і СП за видачею акта, то рекомендую заздалегідь поштою цінним з описом вкладення з кур'єрською доставкою надіслати заяву про видачу акта з усім переліком доданих до неї документів.

Також можна паралельно подати і заяву на відстрочку від мобілізації, з письмовою, бажано нотаріальною заявою Вашого родича, що він Вас обрав, але поки що без акта. І все це цінним з описом і кур'єрською доставкою. Можна заяву про відстрочку притримати, тут потрібно буде дивитися як піде практика.

Далі з'являєтеся в ТЦК для подання заяви на видачу акта і заяви на відстрочку особисто. І маєте при собі оригінали та копії або ж, на Ваш розсуд, можна нотаріальні копії всіх доданих документів. 

І подаєте додатково, після пошти, ці документи особисто.

Для чого потрібна пошта запитаєте Ви - для фіксації подачі документів і для Вашої страховки на той випадок, якщо Ви туди прийдете, Ваші документи не захочуть побачити, складеться якась конфліктна ситуація і доведеться йти до суду. Ось на цей випадок робиться пошта.

Але відстрочку поштою оформити у Вас не вийде. Після пошти потрібно буде туди все одно йти з документами.

 

Припустимо ситуацію, що прийшли Ви в органи місцевої влади із заявою про видачу акта про відхід. Вони Вас послали в ТЦК і СП. Ви взяли письмову відповідь. Прийшли і подали заяву в ТЦК і СП.

Далі якщо минає тиждень-два і якісь процедури з огляду Вашого місця проживання і видачі Вам акта починаються, то все добре.

А якщо ні і ТЦК знаходить сто причин, чому цей процес не пускати у справу - наприклад, у Вас є сестра, або у тата дружина тощо, - або гірше, просто Ви подали заяву і ніхто нічого по ній не робить і питання не рухається, тоді рекомендую зробити адвокатський запит, а на якій стадії розгляд питання про видачу мені акта про відхід.

Якщо це допомагає і процес пішов, добре.

Якщо ні - тоді робіть якийсь альтернативний варіант оформлення догляду. Наприклад, отримуйте акт встановлення факту здійснення догляду для виїзду за кордон, або робіть нотаріальний договір довічного утримання.

Подавайте заяву на відстрочку з цим альтернативним варіантом оформлення догляду. І з усією вже заздалегідь зафіксованою Вами історією листування про те, що Ви намагалися звернутися до них за видачею акта за формою згідно з додатком до постанови КМУ № 560, але вони від цього ухиляються. Спочатку цінним з описом вкладення та кур'єрською доставкою поштою, потім особисто.

І чекайте рішення щодо нього.

Якщо рішення буде негативним - підписуйте й отримуйте зі словами «Не згоден» і йдіть оскаржувати в судовому порядку.

Якщо спробують відправити на медкомісію - відмовляйтеся з мотивуванням «Подав заяву на відстрочку, згідно з положеннями постанови КМУ № 560 медкомісії не підлягаю». Але нагадаю, що якщо у Вас немає актуальної форми військово-облікового документа, то питання, чи потрібно йти на медкомісію, є досить спірним. Якщо з військово-обліковим документом усе нормально - на медкомісію можете сміливо не йти.

Якщо спробують вручити повістку на відправку, з речами і на війну, відмовляєтеся від її підпису, вимагаєте скласти акт відмови від підпису, де причиною відмови вказуєте: «У мене є право на відстрочку, заяву подав, ТЦК про це повідомив». Після цього розвертаєтеся, йдете, за нею нікуди не з'являєтеся і йдете оскаржувати в судовому порядку.

 

Дуже сподіваюся, що цей процес видачі акта про звільнення за постановою КМУ № 560 буде якось нормально врегульовано на практиці.

Але потрібно бути готовим до будь-якого повороту подій. Як до хорошого, так і до поганого, і готуватися в разі чого доводити свою точку зору в судовому порядку.

 

Чи можу я оформити догляд нотаріальним договором довічного утримання

 

До моменту прийняття постанови КМУ № 560 не існувало жодного нормативного акта з переліком документів, якими може підтверджуватися догляд.

Тому Ви, керуючись тим, що переліку немає, цілком могли підтверджувати догляд і нотаріальним договором довічного утримання.

Але після ухвалення постанови КМУ № 560 з'явився цей перелік документів - і це або довідка про отримання Вами компенсації по догляду, або акт встановлення факту здійснення догляду.

І питання чи можна для мети підтвердження догляду використовувати нотаріальний договір стає вельми спірним.

І я б залишила нотаріальний договір довічного утримання як самий запасний варіант на самий крайній випадок.

Коли Ви пройшли всю процедуру, як я вище описала, щодо отримання акта встановлення факту здійснення догляду, зафіксували подання всіх заяв із документами, отримали відмову або бездіяльність. Ось у такому разі із зафіксованою відмовою або бездіяльністю робіть альтернативний варіант - нотаріальний договір, і подавайте заяву на відстрочку. 

І якщо буде відмова - готуйтеся оскаржити в судовому порядку. З наданням всієї історії того, що Ви спробували все зробити як вони хотіли за порядком КМУ № 560, але вони порушили Ваші права, не діють. Тому Ви змушені були зробити нотаріальний договір довічного утримання.

 

Чи можу я отримати акт про догляд, якщо є інші родичі або різна прописка

 

Багато хто звернув увагу на те, що у формі акта встановлення факту здійснення догляду згідно з додатком до постанови КМУ № 560 є посилання на відсутність або присутність інших родичів. 

Також є посилання на спільне проживання.

І що в переліку документів на відстрочку постанова КМУ № 560 передбачає подання довідок про реєстрацію Вас та інваліда, і подання заяви інваліда про те, що інших родичів немає.

Чи означає це, що тепер, якщо у Вас є брат або сестра, або є інші родичі в інваліда, то оформити відстрочку тепер неможливо, і у видачі акта про відхід буде в будь-якому разі відмовлено.

Ні, не означає.

Якщо є інші родичі - приховувати це не потрібно. Нехай вказують їхню наявність в акті, але при цьому наполягайте на тому, щоб вказували, що Ви здійснюєте при цьому догляд за інвалідом.

Якщо проживаєте в різних місцях - надавайте довідки про прописку, якщо вимагають. Але наполягайте, що для здійснення догляду спільне проживання ролі не відіграє.

І якщо причиною відмови у відстрочці буде наявність у Вас інших родичів за тим пунктом Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», де відстрочка не прив'язана до інших родичів і від неї не залежить, приміром, за абзацом 9 ст. 23 (догляд за батьками, які потребують постійного догляду за довідкою МСЭК чи ЛКК), то сміливо оскаржуйте це в судовому порядку.

Так само чинити, якщо причиною відмови буде відсутність спільної прописки. На сьогодні жоден із пунктів відстрочки в законі не прив'язаний до спільної прописки.

 

Які документи потрібно подавати для видачі акта про відхід

 

Крім Вашої заяви з проханням видати Вам акт про встановлення факту здійснення догляду за інвалідом, потрібно подавати такі документи: копія Вашого військово-облікового документа, якщо є, копії паспортів і кодів Ваші та інваліда, документи про інвалідність людини (довідка МСЕК, пенсійне посвідчення із зазначенням групи), довідка ЛКК про те, що людина потребує стороннього догляду (якщо у Вашому випадку потрібен сторонній догляд), документи, що підтверджують Ваші родинні зв'язки (наприклад, свідоцтво про народження, якщо це батько), заява Вашого інваліда, бажано, щоб Ви подали Підтверджую, що мій родич _______________ здійснює за мною догляд, що я обрав його як родича для здійснення за мною догляду. І що інших родичів, зобов'язаних і здатних це робити, у мене немає, інших дітей немає, чоловіка (дружини) немає, живих батьків немає.» Якщо родичі є, писати що є такий-то, але він інвалід, сам потребує догляду, на крайній випадок - живе в іншій країні, області, пенсіонер, сам за станом здоров'я або завантаженості на роботі не може здійснювати догляд. Також надавайте документи про інших родичів, - щодо дружини свідоцтво про шлюб і розлучення або смерть, якщо є. Щодо інших дітей - свідоцтва про їхнє народження, документи про їхній стан здоров'я або проживання деінде, якщо є. Щодо батьків інваліда - свідоцтво про народження інваліда і свідоцтва про смерть його батьків (але якщо вони не збереглися, не думаю, що будуть говорити, що їм має бути по 200 років).

Довідки про реєстрацію заявника та інваліда теж надавайте, не важливо, однакова вона чи різна.

Але врахуйте, все це має поєднуватися з положеннями закону. Наприклад, щодо відстрочки за абзацом 13 ст. 23 пенсіонери або ті, хто проживає за кордоном, - уже перешкода для відстрочки. А за абзацом 9 ст. 23 - інші на неї взагалі не впливають, навіть якщо просто не хочуть здійснювати догляд.

Загалом, ось приблизний перелік документів, який потрібен для видачі акта.

 

Посилання на першоджерело: https://youtu.be/9BUkUyfn48k 

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям