Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.07.24
81 0

Оскарження штрафів ТЦК. Як не платити 25500 законно

Я вже розповідала про те, що тепер кожному, хто не оновить дані, не з'явиться за повісткою до військкомату або не має на руках військово-облікового документа актуального зразка, на кожному кроці можуть виписувати адміністративні штрафи по 25500 грн. За кожне з порушень по штрафу. І їхня кількість не обмежена.

Але невже з цим нічого не можна зробити і як платити такі непосильні суми? А якщо їх щомісяця виписуватимуть?

Ось якраз у цій статті й обговоримо як можна цілком законно не платити ці нескінченні штрафи та які є підстави для оскарження штрафу ТЦК.

 

Які є підстави для оскарження штрафів ТЦК

 

Насправді їх дуже багато. І судова практика з приводу оскарження постанов про адміністративні правопорушення дуже навіть позитивна.

Перераховую основні підстави, за якими можна буде скасувати дуже багато адміністративних штрафів за ст. 210-1 КУпАП, ну а далі розберемо кожну з них детальніше:

- Вас не повідомили про розгляд Вашої справи про адміністративне правопорушення. І цей момент порушується майже завжди і скрізь;

- не зафіксовано на відео або фото, або будь-якими іншими засобами фіксації факт вчинення Вами адміністративного правопорушення, наприклад, факт відмови від підпису повістки;

- неправильно кваліфіковано адміністративне правопорушення. Наприклад, накладено адміністративний штраф за ст. 210-1 КУпАП за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, за яким адміністративний штраф можливий від 17000 грн. до 25500 грн., а кваліфікувати його варто було зовсім за іншою статтею, а саме за ст. 211 КУпАП за пошкодження військово-облікових документів або їхню втрату з необережності, за якою штраф уже всього від 850 грн. до 1700 грн. А це зовсім різний порядок сум;

- адміністративні штрафи за не оновлення даних особам, зареєстрованим на непідконтрольних Україні територіях;

- порушено строки притягнення до відповідальності за адміністративне правопорушення, які за ст. 210-1 КУпАП зараз 3 місяці з дня виявлення, але не пізніше 1 року з дня вчинення;

- виписано штраф за ст. 210-1 КУпАП за ненадання даних, які і так мають бути доступні ТЦК з реєстрів.

 

І повірте, це я перелічила лише основні найпоширеніші помилки, яких часто припускаються співробітники ТЦК при накладенні адміністративного штрафу. Насправді в кожній ситуації таких підстав може бути набагато більше. 

І кожна з цих підстав - потенційна можливість скасувати штраф.

Тепер розберемо кожну з них детальніше.

 

Вас не повідомили про розгляд Вашої справи про адміністративне правопорушення.

 

Багато хто зараз заявить, що адже за останніми змінами адміністративні протоколи щодо правопорушень за ст. ст. 210, 210-1 КУпАП уже не складаються.

Так, це так. І це сумно. Адже купа штрафів оскаржувалася просто тому, що не так складено протокол.

Але при цьому, в цьому є навіть певний плюс.

Протокол про адміністративне правопорушення раніше слугував своєрідним методом оповіщення військовозобов'язаного про розгляд його справи і про фіксацію його правопорушення.

І те, що протокол не складається, зовсім не означає, що людину тепер не потрібно повідомляти про дату і час розгляду питання про її адміністративне правопорушення.

Ще й як потрібно.

Згідно з положеннями ч. 5 ст. 258 КУпАП справа про адміністративне правопорушення має розглядатися за умови, що особа була належним чином повідомлена про дату і час прибуття до ТЦК і СП і заздалегідь не повідомила про будь-які поважні причини її неприбуття.

І згідно з положеннями ч. 1 ст. 268 КУпАП людина повинна мати можливість під час розгляду справи про адміністративне правопорушення скористатися своїми фундаментальними правами - давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання. 

І виходить, що якщо людину ніхто заздалегідь не повідомив, що її справу про адміністративне правопорушення розглядатимуть у конкретному місці, у конкретний час і дату, то все, її фундаментальні права порушено.

Ви скажете, що у військкоматах зазвичай не особливо шанобливо ставляться до прав громадян. І на жаль, це так.

Але зате до цих фундаментальних прав громадян дуже навіть шанобливо ставляться в судах.

І купа постанов про адміністративні правопорушення оскаржувалися саме через те, що органи ТЦК і СП не надали жодних поштових квитанцій чи доказів належного повідомлення людини про час і дату розгляду її справи. А їхні слова - це зовсім не доказ.

Ось так от.

І тепер трохи гумору.

Де Ви бачили співробітника ТЦК і СП або поліцейського, який забариться з виписуванням Вам постанови про адміністративний штраф. І спочатку призначить Вам дату розгляду Вашої справи, письмово Вас про це повідомить. Дасть можливість підготувати заперечення, докази і клопотання? Так, це щось зі сфери фантастики зараз. І це, на мій погляд, було і буде порушуватися. Що дає можливість скасувати через суд практично будь-який штраф.

 

Не зафіксовано факт вчинення Вами адміністративного правопорушення

 

Припустимо, що Вам виписали адміністративний штраф за ст. 210-1 КУпАП за неявку за врученою Вам повісткою. Або за повісткою, яку Вам хотіли вручити, але від підпису якої Ви відмовилися. Або ж за те, що у Вас при собі, коли Вас зупинили, не було військово-облікового документа.

При цьому в суді саме органи ТЦК і СП повинні доводити, що повістка була вручена Вам або ж що пропонувалася, але Ви відмовилися від підпису. Або що у Вас дійсно не було при собі жодних документів.

І їхні слова - це не доказ для суду.

З 18 травня 2024 року набули чинності нові зміни, якими внесено серйозні вимоги до працівників ТЦК і СП або поліцейських, які намагаються у вас перевірити документи або вручити повістку.

Згідно з п. 6 ст. 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" процес пред'явлення та перевірки документів має фіксуватися за допомогою фото та відеофіксації.

Це означає, що якщо Вас зупинили на вулиці з вимогою перевірити документи співробітники поліції або ТЦК і СП, або зі спробою вручити Вам повістку, то перш ніж від Вас щось вимагати, вони мають увімкнути фото- або відеофіксацію, представитись на камеру, показати свої посвідчення та повноваження, запропонувати Вам представитись і показати Ваші документи. І кожен крок далі має бути зафіксований на фото чи відео.

А якщо цього не зроблено - вони самі винні. 

Усі ми прекрасно розуміємо, що в більшості випадків процес перевірки документів або вручення повісток відбувається зовсім не так. Яка там фото та відеофіксація. Хоч би викраденням людини і зануренням її в бусик не закінчилося.

І всі ці порушення теж дають нам можливість оскаржити адміністративний штраф.

 

Неправильна кваліфікація адміністративного правопорушення 

 

Практично з початку війни в Україні всі співробітники ТЦК і СП кваліфікують адміністративні правопорушення за ст. 210-1 КУпАП як порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Чому вони це роблять? Відповідь проста. За цією статтею у воєнний час найбільші адміністративні штрафи від 17000 до 25500 грн.

Але далеко не кожне правопорушення - це саме ст. 210-1 КУпАП.

Уявімо, що у Вас був військово-обліковий документ, але Ви його випадково порвали або випрали в пральній машинці. І він зіпсувався. Або він був, Ви рятувалися від війни, тікали з колишнього місця проживання і його там забули. Адже військовий квиток - це далеко не найперше, про що думає людина в екстрених ситуаціях.

На мій погляд, це вже не ст. 210-1 КУпАП. Це явно ст. 211 КУпАП за пошкодження військово-облікових документів або їх втрату з необережності, за якою штраф уже всього від 850 грн. до 1700 грн.

І ось чудовий спосіб зменшити суму штрафу.

 

 

            Адміністративний штраф за не оновлення даних

 

            Припустимо, людина була зареєстрована раніше на непідконтрольній Україні території. 

            І після цього місце прописки не змінювала. Як внутрішньо переміщена особа ніде не реєструвалася.

            І припустімо, вона не оновила дані до 18 липня, як годиться.

            Питання - куди і за якою адресою прописки і на яких верблюдах ТЦК і СП надсилатимуть йому повідомлення про необхідність терміново з'явитися в ТЦК, а потім повідомлення про те, що стосовно нього розглядатимуть справу про адміністративне правопорушення. І чим це вони доводитимуть у суді.

            Ось такі адміністративні штрафи тим, у кого немає прописки або реєстрації як ВПО на підконтрольній Україні території, теж можна оскаржити.

 

            Порушено строки притягнення до адміністративної відповідальності

 

Нагадаю, що строки притягнення до адміністративної відповідальності зараз 3 місяці з дня виявлення, але не пізніше 1 року з дня вчинення правопорушення.

 

Припустимо, повістку для уточнення даних Вам вручили 1 березня. І Ви за нею не з'явилися. Датою виявлення адміністративного правопорушення тут сміливо можна вважати 1 березня. І це означає, що якщо до 1 червня Вам адміністративний штраф не виписали, то можна його сміливо оскаржити потім. Строки минули.

Також і з не оновленням даних до 18 липня. Дата виявлення правопорушення 18 липня. І будь-які адміністративні штрафи за це можна виписувати до 18 жовтня.

Але, звісно ж, відсутність військово-облікового документа актуальної форми на руках уже до строків виявлення не прив'яжеш. І тут складніше.

 

 

            Виписано адміністративний штраф за не оновлення загальнодоступних даних

 

            Штрафи за порушення положень ст. 210 і 210-1 КУпАП не виписуються, якщо органи ТЦК і СП можуть отримати інформацію і дані із загальнодоступних реєстрів.

            Але тут одне велике але.

            Користуватися цією правкою повноцінно вийде тільки коли органи ТЦК і СП отримають повноцінний доступ до всіх реєстрів.

            А поки цього доступу немає або є, але не повний, то навряд чи це буде сприйнято судом як аргумент.

 

            У який строк потрібно оскаржити адміністративний штраф

 

            Строк на оскарження постанови про адміністративне правопорушення згідно з положеннями ст. 289 КУпАП 10 днів з дня її винесення.

            Але може бути продовжений до 10 днів з дня її отримання.

            Наприклад, якщо адміністративний штраф і постанова були виписані 1 березня, без Вас, а Ви отримали цю постанову поштою або в інший спосіб тільки 1 липня, то строк на подання скарги до суду у Вас спливає 11 липня.

            При цьому, якщо Ви будете після отримання постанови сидіти і думати ще півроку йти до суду чи ні, то потім уже строки не відновите.

            І якщо штраф не сплачено і не оскаржено до суду протягом 15 днів з дня винесення постанови, то він збільшується в 2 рази, тобто за статтею 210-1 КУпАП це вже буде не 25500 грн., а 51000 грн., йде на виконання. І якщо не оплачується - арешт усіх банківських карт, рухомого і нерухомого майна. І це тільки верхівка айсберга

Але якщо штраф не сплачено, але оскаржено в строк, то за будь-якого результату ситуації строк сплати штрафу на час судового процесу подовжується до 15 днів з дня винесення остаточного рішення суду у справі. Ну або взагалі оплата скасовується, якщо штраф вдається скасувати.

            Про це потрібно пам'ятати і не зволікати зі зверненням до суду, якщо є підстави для цього.

            Посилання на першоджерело: https://youtu.be/dI3ZiMv0kX4

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям