Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.03.23
1187 0 Печатать

Перерахування розміру страхових виплат у зв’язку з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням

Страхові виплати — це кошти, що виплачуються застрахованим особам у разі настання страхового випадку. Перелік обставин та професійних захворювань, за яких настає страховий випадок, визначено Кабміном (постанова від 17.04.2019 р. № 337 «Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві»).

До страхових належать такі виплати: 

  • допомога по тимчасовій непрацездатності;
  • одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності (призначається на підставі довідки МСЕК про визначення відсотку втрати професійної працездатності); 
  • щомісячні страхові виплати; 
  • виплати у разі переведення на легшу, нижчеоплачувану роботу;
  • щомісячні виплати дитині, яка народилася з інвалідністю, внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання  її матері під час вагітності;
  • страхові виплати непрацездатним членам сім’ї у разі смерті потерпілого (одноразова допомога сім’ї; одноразова виплата кожній особі, яка була на утриманні потерпілого; щомісячні страхові виплати).

Закон України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” визначає підстави та порядок перерахування страхових виплат (стаття 31). Перерахування може бути як індивідуальним, пов’язаним з обставинами конкретної людини, так і масовим. 

Індивідуальне перерахування щомісячних страхових виплат проводиться у зв’язку зі зміною ступеня втрати професійної працездатності людини (у %) або зміною складу сім’ї померлого. Таке перерахування здійснюється за відповідним зверненням потерпілого або члена його сім’ї.

Масове перерахування проводиться без звернення людини щороку, з 1 березня, на коефіцієнт, що враховує показники зростання споживчих цін та середньої заробітної плати (доходу) в Україні. 

У 2023 році коефіцієнт збільшення страхових виплат становить 1,197 (в межах максимального розміру). В результаті перерахування виплати розмір збільшення не може перевищувати 1500 гривень (п.9 постанови КМУ від 24.02.2023 р. № 168).

Увага!

Нарахована раніше сума щомісячної страхової виплати не підлягає зменшенню.

По материалам Пенсійний фонд України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям