Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


06.03.23
4261 9 Печатать

Президент підписав Закон про скасування токенів

Питання необхідності зберігати електронний підпис у захищеному носії інформації тривалий час турбувало бізнес. Для суб'єктів господарювання це не тільки зайві витрати, але й певні незручності у роботі. 

В Україні реалізовано проєкт щодо забезпечення можливості використання удосконалених електронних підписів і печаток, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів.

Особливістю використання удосконаленого електронного підпису чи печатки є забезпечення можливості користувача електронних довірчих послуг для здійснення електронної взаємодії, електронної ідентифікації та автентифікації застосовувати як носій особистого ключа електронного підпису звичайний файловий носій (наприклад, USB-Flash, CD, DVD).

Це є відмінним від кваліфікованого електронного підпису чи печатки, особистий ключ якого обов'язково повинен зберігатися в засобі кваліфікованого електронного підпису чи печатки, який має вбудовані апаратно-програмні засоби, що забезпечують захист записаних на них даних від несанкціонованого доступу, безпосереднього ознайомлення із значенням параметрів особистих ключів та їх копіювання (захищений носій особистого ключа або токен).

Використання удосконалених електронних підписів та печаток у випадках, передбачених законодавством, значно скорочує витрати користувачів електронних довірчих послуг на придбання носія особистого ключа.

У звязку з цим Верховна Рада прийняла Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг" від 07.02.2023 р. № 2918-IX.

Президент України 3 березня 2023 р. підписав цей Закон. Про це свідчить картка відповідного законопроєкту.

Законом забезпечено можливість використання удосконалених електронних підписів, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів, та засобів електронної ідентифікації з аналогічним рівнем довіри.

Таким чином, бізнес звільнили від обов'язку використовувати КЕП, особистий ключ якого зберігається у захищеному носії або токені. 

Звісно ж, за власним бажанням, суб'єкт господарювання може зберігати свій КЕП у захищеному носії інформації.

Закон набирає чинності з 31 грудня 2023 року, окрім деяких положень.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Раїса
06.03.23 07:06

Прийшлось повернуть откат

Ответить
  • Надежда
06.03.23 09:42

Тут як у церкві - здачі не дають.

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
06.03.23 07:09

… значно скорочує витрати користувачів електронних довірчих послуг на придбання носія особистого ключа – а до принятия Закона это было секретом? 
Как это в нашем духе – законодательно создать проблему, а затем её либо проигнорировать, либо потом, спустя какое-то время решить!

Ответить
  • Ольга
06.03.23 12:14

Робітнички, єдріть його. Проблему створюють, а потім урочисто її відміняють.

Ответить
  • Марина
06.03.23 12:23

Подали інформацію так,ніби це ми ті токени ввели,а вони ,задля нашої економії,відмінили.

Ответить
  • Людмила
06.03.23 13:58

А до 31.12.2023- нужно "захищений носії інформації"- ?????

Ответить
  • Dopomoga
09.04.23 22:06

Людмила, ні,  вони  кожний раз писали,  що поки не потрібно

Ответить
  • Раиса
06.03.23 15:02

Людмила, я теж тільки про це подумала...

Ответить
  • *
14.09.23 11:05

А ПриватБанк або не знає про цей закон або ігнорує його:
"11 вересня 2023 року відбулися зміни в Інтернет-банку «Приват24 для бізнесу»: згенерувати файловий ключ УЕП (удосконалений електронний підпис) можна тільки за наявності хмарного підпису КЕП SmartID (кваліфікований електронний підпис). Хмарний підпис SmartID є кваліфікованим електронним підписом. SmartID прирівнюється до вашого файлового ключа. Його не потрібно зберігати на фізичному носії, тому SmartID більш захищений і надійний. Зміни впроваджено в межах підготовки до виконання постанови КМУ № 300 від 17.03.2022, згідно з якою удосконалені електронні підписи можна буде використовувати для підписання документів ще протягом 6 місяців після закінчення воєнного стану, після чого відбудеться перехід на кваліфіковані електронні підписи..."

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям