Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


13.03.23
1407 6 Печатать

Омбудсмен пропонує зобов'язати податківців телефонувати платникам, які не змогли додзвонитися

Радою бізнес-омбудсмена проведено розслідування щодо роботи системи блокування податкових накладних. 

Серед іншого, РБО на підставі відгуків бізнесу та власного досвіду рекомендує розвивати способи комунікації та співпраці з бізнесом, а семе:

1) запровадити «гарячу лінію» ДПС України, де платники зможуть отримувати не просто загальні консультації і довідки, а вичерпну інформацію про фактичні причини прийняття КЦР негативних рішень в кожному конкретному випадку. Через відсутність «гарячої лінії» у ДПС аналогічної регіональним податковим органам платникам не вдається оперативно дізнаватися фактичні причини прийняття тих чи інших негативних рішень у сфері СМКОР (щодо неврахування таблиць даних, відмови у реєстрації ПН/РК за результатами оскарження тощо).

2) запровадити контроль втрачених дзвінків з обов’язком для працівників регіональних і центральної «гарячих ліній» перетелефонувати тим платникам, які не змогли додзвонитися. Ідентифікацію платників можливо запровадити, наприклад, за секретним словом (за аналогією із банківською сферою) або з використанням функціоналу порталу Дія;

3) кожен дзвінок не довідкового характеру розглядати як індивідуальне звернення (тобто присвоювати йому номер, проводити запис і дублювати платнику у месенджері податкову інформацію, повідомлену через «гарячу лінію»);

4) зробити в кабінеті платника нагадування про «гарячі лінії» із номерами телефонів відповідного регіону та ДПС;

5) встановити стандарти використання «гарячих ліній» та комунікаційних платформ, оскільки різні податкові органи мають різні погляди на це. Так, із досвіду РБО, деякі регіональні податкові відмовляють бізнесу в наданні інформації через комунікаційні платформи, мотивуючи тим, що вони призначені виключно для звернень інститутів громадянського суспільства; а на деяких «гарячих лініях», навпаки, відмовляють в наданні інформації інститутам громадянського суспільства, вказуючи, що вони призначені виключно для представників бізнесу. Додатково, в різних регіонах податкові мають різні погляди на форму звернення через комунікаційну платформу (е-мейл, скан-копія підписаного керівником звернення тощо), що також створює невизначеність для громадськості.

6) встановити строк для надання зворотного зв’язку податковим органом на звернення, яке направлене платником на комунікаційну платформу, та забезпечити контроль дотримання цього строку;

7) проводити регулярні опитування бізнесу про роботу СМКОР в електронному кабінеті платника.

Питання в такому опитувальнику мають формуватися 50/50 ДПС та громадськістю (наприклад, громадська рада при ДПС та Мінфіні, РБО, бізнес-асоціації, інші інститути громадянського суспільства тощо). Доцільним вбачається щомісячне автоматичне опублікування результатів опитування, які мають враховуватися ДПС та Міністерством фінансів України під час аналізу та прогнозування своєї роботи, а також під час розроблення змін у функціонуванні СМКОР. Крім того, пропонується, аби кожні 6 місяців ДПС розміщувала на своєму офіційному сайті звіт про вжиті нею заходи після опрацювання результатів опитувань;

8) запровадити форму зворотного зв’язку (можливо імплементуючи в опитування - див. п. 7 цієї Рекомендації), за допомогою якої представники бізнесу і громадянського суспільства могли б оцінювати якість роботи “гарячих ліній” та комунікаційних платформ, а ДПС - враховувати цю інформацію з метою вдосконалення цих сервісів.

По материалам Рада бізнес-омбудсмена
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Елена
13.03.23 10:05

Что-то активизировался и Омбудсмен и Гетманцев.... У них словестный понос прямо в обещаниях....

Ответить
  • Ирина Николаев
13.03.23 18:34

Елена, им наверное KPI ввели ,особенно на количество вебинаров. Как это может помочь бизнесу стать на ноги ???? Сейчас позвонили из налоговой и предупредили , что если мы не подадим расчет  податкового навантаження с цифрами по 4 гр сельхоз налога , то Довідку подтверждение статуса платника єп 4 гр мы не увидим. плевали они на ПКУ (зацепились за Перелік территорий. Я что не знаю когда мой город бомбили?

Ответить
  • Елена
14.03.23 10:15

Ирина Николаев, - точно так же нам звонили в начале марта. Я научила директора им отвечать. Итог - он их послал, денег нет, Додато 3 (МПЗ) - сдали пустой и пререзаполнять НЕ БУДЕМ, если снимите с нас ЕН (лни грозили тем, что нет перечня тер-рий, а соответственно с нам могут снять 4гр) - мы подадим в суд, и на заседания пригласим международное СМИ. Через 10 минут они перезвонили и извинились. Сказали можем не пересдавать, и заполнять нагрузку нам не надо. Что больше нам не позвонят.

Ответить
  • Вікторія
13.03.23 13:20

знать бы, к чему это

Ответить
  • 9)
13.03.23 16:15

Запровадити штрафи для податківців за неналежне обслуговування платників податків тощо

Ответить
  • Надежда
13.03.23 18:03

Позвонят и сразу после ответа Алло сбросят звонок.
Программа отметит выполнение.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям