Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


13.03.23
3120 9 Печатать

ДПС радить не відкладати реєстрацію ПН на останній день

Під час годинного спілкування говорили про перелік документів, які платник має право подати на розгляд Комісії регіонального рівня стосовно підтвердження інформації щодо провадження господарської діяльності з метою розблокування податкової накладної/розрахунку коригування (ПН/РК), врахування таблиці даних платника податків, виключення платника з переліку ризикових.

Рекомендовано подати Таблицю даних платника податку на додану вартість платникам ПДВ, які здійснюють діяльність, пов’язану з виробництвом, будівництвом, наданням послуг, виконанням робіт, сільськогосподарським товаровиробництвом та інших.

Таблиця даних платника податків подається платником в електронній формі засобами електронного зв’язку разом з поясненням, в якому зазначається вид діяльності, з посиланням на податкову та іншу звітність платника податку. 

Яку користь платникові ПДВ може принести Таблиця даних, добре відомо. Адже вона убезпечить платника в майбутньому від блокування податкової накладної, оскільки податкові накладні  з кодами з врахованої Таблиці не блокуються, але за умови, що платником у податковій накладній вказано коди товарів/послуг точнісінько так, як вони вказані в Таблиці, тобто однаково, в тому ж вигляді, з тією ж кількістю символів. Інакше реєстрацію податкової накладної може бути зупинено.

Часто платники подають таблиці даних платника податків, до яких вносять види діяльності згідно з КВЕД, які, не внесені до реєстраційних даних суб’єктів господарювання, або подають таблиці даних із інформацією, яка не відповідає його податковій звітності чи даним ЄРПН, щодо наявності трудових ресурсів, основних засобів, власних чи орендованих земельних ресурсів, нежитлових приміщень, техніки для виконання робіт, придбання послуг з оброблення землі, збирання врожаю тощо.  Ці помилки є дуже поширеними та створюють підстави для відмови у врахуванні Таблиці даних платника податків.

При цьому заступниця закликала платників не відкладати реєстрацію податкових накладних на останній день. При одночасній реєстрації великої кількості податкових накладних прокрадаються помилки, тому підвищується ризик їх блокування. 

Окрім цього,  рекомендовано платникам перевіряти своїх контрагентів на ризиковість, звертати увагу на те, коли компанія зареєстрована, який у неї статутний капітал (чи відповідає реальним витратам), чи змінювався директор (якщо так, то чому). Бізнес має чітко усвідомлювати ризики роботи з контрагентом. Варто ретельно перевіряти договори з контрагентами. 

Органами податкової служби вживаються вичерпні заходи щодо прийняття рішень у максимально стислі терміни для створення сприятливих умов ведення бізнесу.

Марія Мельник, заступниця начальника ГУ ДПС у Тернопільській області.

По материалам ГУ ДПС у Тернопільській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Елена
13.03.23 09:55

Весть текст - это набор красивых слов и очередное бла-бла бла
А предпоследний абзац - это контрольный выстрел...

Ответить
  • Татьяна
13.03.23 10:11

Ситуації різні бувають

Ответить
  • Руслан
13.03.23 12:22

Перевірка контрагентів - це приватна справа бізнесу і Податкова не повинна пхати свого носа в приватні справи бізнесу. Та ще й прив'язувати це до реєстрації ПН. Те чи довіряю я контрагенту з малим статутним капіталом і в якого змінився директор - ЦЕ МОЯ ПРИВАТНА СПРАВА. Чому я повинен не мати справи з бізнесом, який Податкова просто виживає з ринку через свої безпідставні блокування. Справа Податкової - якісно надавати бізнесу державні послуги, і допомагати йому, а не красти в бізнесу ПДВ, щоб наповнити бюджет. 

Ответить
  • Вікторія
13.03.23 13:19

як я повинна щось реєструвати, якщо на мене зареєстровано станом на 13.03 менш 10% кредиту. Ще деяка частина вже заблокована, ще 2 контрагента в блоках з жовтня 2022 (а іншого виробника в Україні нема і імпортер його не замінює, бо дещо інші стандарти і зовсім інші ціни, тому закупити більш нема де), 

Ответить
  • Ирина Николаев
13.03.23 14:35

Марія Мельник, в полномочия налоговой не входит давать рекомендации бизнесу.Ваша контора - обслуживающий орган для плательщиков и власти.А вот бизнес , имеет право  узнать , каким образом рассчитывается необхідна наявність трудових ресурсів та основних засобів для принятия Таблиц

Ответить
  • Елена
13.03.23 15:16

Ирина Николаев, да, дано уже на трудовые ресурсы и производственные возможности, но сотрудничество с рисковыми... при наличии всех подтверждающих документов работы с таким контрагентом!!! - вот это хит!!! Тебя грабя те, кто должен оберегать!

Ответить
  • Ирина Николаев
13.03.23 17:11

Елена, я прошла весь путь снятия ризиковості по п.8 в августе-октябре 2022 года. Ризиковість снята - фирма заморожена. Собственник сделал релокацию бизнеса за пределы Украины. п.8 - типа продали ризиковому контрагенту, т.е. я должна была по мнению налоговой  проерить в марте - когда реестры все были закрыты - как то статус покупателя.Это маразм даже не хочу обсуждать . Теперь вливать инвестиции будем в другую страну( так как штрафы за несвоевременную регистрацию налоговых из-за статуса (который сняли через 3 месяца) сделают предприятие банкротом. Кстати,хочу выставить на обсуждение вопрос - если сняли статут - не должно быть и штрафов за несвоевр.регистрацию за время принятия решения.

Ответить
  • Елена
14.03.23 10:11

Ирина Николаев, это оптимально - перевести бизнес в другую страну. Но далеко не всем подходит. Чаще открывают две фирмы. Одна рабочая, вторая пустышка, и эту пустышку тянут до тех пор, пока работает первая. Если с первой проблемы - продали и забыли, перепрыгнули на вторую, и бегут открывать третью фирму.... А мы бухи так и тянем эти пустышки...

Ответить
  • Надежда
13.03.23 18:16

Марія Мельник, хіба  Тернопіль впливає на блокування в інших областях та невже у Вашому місті сервер від податкових перегрівається ? "Органами податкової служби вживаються вичерпні заходи щодо прийняття рішень у максимально стислі терміни для створення сприятливих умов ведення бізнесу " це ваші особисті обіцянки чи цитати фюрера з Києва?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям