Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


27.03.23
4313 14 Печатать

Жена вместо ФЛП (который пошел воевать)

Автор: Клец Виталина, налоговый эксперт.

Не все ФЛП, которые пошли на фронт, предпочитают останавливать свой бизнес. Тем более, если у них есть родственники, которым можно поручить «руководить делами». Допустим, родственник не против. Как тогда все оформить? Сейчас и выясним.

Если никак не оформлять

Главный риск здесь  проверяющие будут считать жену неоформленным работником ФЛП. Что за это «светит»?

В общем случае:

1) административный штраф 8500 — 17000 грн (ч. 3 ст. 41 КУоАП);

2) финансовая санкция / штраф 10 минзарплат за каждого неоформленного работника, в 2023 году — 67 тыс. грн (абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗоТ).

Но здесь есть много нюансов.

1. Если речь идет о штрафе в размере 67 тыс. грн, то к ФЛП-упрощенцам групп 1 — 3 он не применяется. Будет просто предупреждение (абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗоТ). Но внимание! Совершение такого нарушения (фактический допуск работника к работе без оформления трудового договора) повторно в течение двух лет со дня выявления нарушения карается штрафом в размере 201 тыс. грн. И никаких предупреждений.

Эксклюзивный материал для подписчиков сайта
    Подписывайтесь и читайте полностью:
  • новости, эксклюзивные статьи, справочники
  • загружайте бланки
  • все это без рекламы
70
грн/
месяц
Уже оплатили? Войти
Подписчики PRO-доступа получают бесплатный доступ к порталу бонусом к подписке.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Сомневающийся Sкептиk
27.03.23 00:49

Виталина, в статье «Где ФЛП должен хранить кадровые документы?» // «Налоги & бухучет», 2022, № 39 Вы пишите про штатное расписание у ФОПа, что "Минсоцполитики и Гоструда традиционно требуют штатное расписание даже у ФЛП. С этим, в принципе, можно и поспорить." Открываю лист Мінсоцполітики від 21.05.2019р. № 34/О/23-19/133 (https://drive.google.com/file/d/1JECRYDxeVkUQMQSYGr1_-lBbMJP8BvCR/view), где чёрным по белому написано, что:
Чинним законодавством про працю НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО  обов’язковість фізичної особи-підприємця МАТИ ШТАТНИЙ РОЗПИС
/Тобто, ЗА БАЖАННЯМ самозайнята особа (у т.ч. ФОП) може складати штатний розпис. Але це – її право, а не обов'язок./  

Или, после мая 2019 Мінсоцполітики опять изменило мнение?

Ответить
  • Буржуй
27.03.23 08:11

Много раз задавал вопрос, сталкивался ли кто то , при наложении санкций, если у Единщика 1-е предупреждение, это ведь тоже санкция, будет ли штраф по КУпАП 8500-17000?

Ответить
  • Надежда
27.03.23 09:18

А якщо чоловік/син/батько на передовій, чи, не дай Боже, у полоні, чи пропав безвісти? Де папірці оформлювати? А  тилові хробаки хутко згадали про їх сім'ї, треба ще  жінку чи батьків добити, щоб вони замість церкви ходили та  поневірялися  по хабарникам з  податкової.
Хтось черговий по своєму списочку бажань план виконує.
Тлумачення законів щодо рідні військових кардинально треба змінити.
Не за такі "закони" чоловіки кров за рідну землю проливають.

Ответить
  • Olena
27.03.23 09:21

Недоречно в статті рекомендувати реєструвати ФОП з КВЕДом 69.20, оскільки надання послуг за даним КВЕДом передбачає постановку ФОПа на облік як суб'єкта первинного фінансового моніторингу в розумінні ЗУ № 361 від 06.12.2019 р. А це в свою чергу додаткові проблеми, витрати часу і грошей на проходження навчання і т.д. Треба двічі подумати, перш ніж реєструватись з даним КВЕДом

Ответить
  • Mariya A.
28.03.23 10:19

Olena, а яка процедура постановки ФОПа на облік як суб'єкта первинного фінансового моніторингу, не піддкажете? Я, коли відкривала свій ФОП, закон вже був, але процедури не було. Тобто в мене квед 69.20, але я досі не на обліку...
Може хтось із присутніх ставав на облік? Як це зробити? І яка відповідальність, якщо не ставати на облік?

Ответить
  • Olena
28.03.23 11:24

Mariya A., Для постановки на облік необхідно пройти навчання та подати спеціальну форму для постановки на облік (https://fiu.gov.ua/pages/finansovii-monitorint/tehnologi/formi-obliku-i-podannya-informacziji/formi-obliku-ta-podannya-informacziji-pov-yazanoji-iz-zdijsnennyam-finansovogo-monitoringu.html).
Є спеціальна академія фінансового моніторингу, що проводить навчання, там можна зареєструватись, пройти навчання та скласти іспит: https://finmonitoring.in.ua/grafik-navchannya/
Відповідальність за непостановку доволі суттєва, вимірюється сотнями тисяч гривень, тому раджу зважити всі за і проти цього рішення. Більш детально про штрафи в ст. 32 ЗУ 361.
З практики, майже всі знайомі бухгалтери та юристи (які працювали через ФОП) відмовились від цього КВЕДу після прийняття Закону і тепер надають інші послуги, які не зобов'язують ставати на облік СПФМ (70.22, наприклад)

Ответить
  • Mariya A.
28.03.23 12:29

Olena, велике Вам дякую за розгорнуту відповідь! 

Ответить
  • Надежда
27.03.23 09:42

Olena, За Вашим посиланням ще раз прочитала Закон "Стаття 15. Фінансові операції, що підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу"
,  на 99,9% бухгалтерів ФОПів, які ведуть мікро- та малі підприємства він росповсюджується. Але за нагадування -дякую.
Всім раджу вивчити.

Ответить
  • Галина
27.03.23 12:01

Надежда, як раз розповсюджується і виключень нема для мікро і малих

Ответить
  • Надежда
27.03.23 09:43

Перепрошую, помилка! " НЕ росповсюджується"!

Ответить
  • Olena
27.03.23 11:05

Надежда, цікава у вас статистика про 99,9%.
Стаття 6 зазначеного Закону пункт 7:

"7) спеціально визначені суб’єкти первинного фінансового моніторингу (крім осіб, які надають послуги в рамках трудових правовідносин):

а) суб’єкти аудиторської діяльності;

б) бухгалтери, суб’єкти господарювання, що надають послуги з бухгалтерського обліку"

Немає жодних виключень для бухгалтерів ФОПів, макро та малих і т.д. Виключення тільки для бухгалтерів, які працюють по трудовому договору)

Ответить
  • Надежда
27.03.23 15:14

Olena, ст 15 Закону моніторинг по опереціям 150 тис і більше за умови:................... перелік, який більшості пересічних підприємств не займає.
Перш за все, моніторінг проводять банки під час проведення , надання дозволу на проведення таких операцій. Як працювали банки з російським капіталом ..... краще промовчу. І  деякі наші  банки  не відставали. Свої для своїх.
А бухгалтер ФОП бачить вже виписку банку через деякий час.
Опереція пройшла, банк дозволив.   ФОП проти ОПГ великого капіталу та банків аж ніяк не виграє. Була у такій шкурі.

Ответить
  • Olena
27.03.23 16:53

Надежда, Стаття 15 ЗУ № 361 не містить жодного посилання на 150 тис. Якщо виговорите про порогову фінансову операцію, яка підлягає моніторингу, то це 400 тис. грн (стаття 20).
Ви якось перестрибнули на іншу тему, яка не стосується мого зауваження.
Банк, нотаріус, адвокат, юрист, самозайнятий бухгалтер - це все суб'єкти первинного фінансового моніторингу. Моніторинг здійснює не тільки банк на порогову суму.
Ось посилання на Закон, щоб вже закрити дану тему: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/361-20#Text

Ответить
  • Надежда
28.03.23 09:51

Olena, Дякую Вам. Дивилася не раду, а застарілу редакцію закону ще десь.Просто бухгалтерам ФОПам порада - не лізте в пекло.

Ответить
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям