Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.03.23
1930 8 Печатать

Бізнес поскаржився Мінфіну на складність взаємодії з ДПС

28 березня Європейській Бізнес Асоціації відбулась зустріч з Міністром фінансів України, Сергієм Марченком під час якої мова йшла про держбюджет, програму підтримки від МВФ, зміни в податковій та митній системі, тощо. Також, від Міністерства фінансів України участь у зустрічі взяла заступниця Міністра Світлана Воробей.

Так, Сергій Марченко наголосив, що було проведено колосальну роботу та, як результат, узгоджено програму підтримки від МВФ на 4 роки, хоча, варто відмітити, дискусії були складними. Програма відрізняється від попередніх, адже вперше МВФ запровадив програму для воюючої країни. Найближчим часом очікується фінальне рішення Ради директорів Фонду щодо програми розширеного фінансування. А перший транш фінансування від МВФ очікується вже весною. У програмі передбачається два етапи – під час воєнного стану та направлений на відновлення. На першому етапі передбачаються заходи фіскально-монетарного характеру, другий включає зміни та реформи щодо відновлення та інтеграції до ЄС.

Загалом, в контексті відновлення пан Міністр повідомив, що минулого тижня Світовий банк оприлюднив дослідження щодо збитків і втрат, яких зазнала економіка України – що й стане основою для роботи з донорами. Так, Світовий банк оновив оцінку коштів, яких потребує Україна для відновлення та реконструкції. Потреба зросла до 411 млрд доларів. Водночас, на переконання Міністра, Україна максимально наблизилась до покриття потреб на цей рік  – якщо партнери виконають зобов’язання, країна зможемо профінансувати потреби. До слова, завдяки підтримці партнерів, попит і пропозиція валюти виглядаються стабільно, тож Міністр не бачить валютних ризиків. Ключовими напрямками відновлення будуть – енергетична інфраструктура, розмінування, питання втраченого чи пошкодженого житла громадян, питання соціальної інфраструктури (школи, лікарні тощо), створення умов для розвитку бізнесу в Україні (кредитні та грантові програми, страхування військових ризиків, тощо).

Однак, ключова задача – створити умови для фінансування військового бюджету (адже наразі держбюджет отримує 80 млрд грн доходів, а на військову кампанію витрачається 130 млрд грн в місяць). Минулого тижня у ВРУ було підтримано зміни до держбюджету, якими збільшено видатки на військові потреби. За словами Сергія Марченка, цього року важливо зібрати заплановані податки, проте, кардинальних податкових змін не планується. А в контексті акцизного податку було домовлено провести окрему зустріч, адже враховуючи курс України на інтеграцію до ЄС, є і відповідні норми гармонізації законодавства, зокрема, акцизи на алкогольні вироби.

Продовжуючи обговорення податкових питань бізнес звернув увагу на складність взаємодії з податковими органами. Мінфін наголосив, що, дійсно, питання є, водночас, йде постійна робота над покращенням ситуації, до прикладу, моніторингової системи ризиків. І, за їх інформацією, відсоток блокування накладних знижується. А у квітні плануються зміни до постанови КМУ №1165 щодо системи ризиків СЕА ПДВ. Проєкт нових змін спрямованих на розшарування легального та нелегального бізнесу (завдання – налаштувати систему, аби вона краще сортувала такі накладні).

Реформа митниці, як і питання боротьби з корупцією, є актуальними питаннями. Тож найближчим часом там точно мають відбутись зміни в напрямку інтеграції баз, обміну досвіду з європейськими колегами, тощо.

В контексті підтримки бізнесу, Сергій Марченко повідомив, що програма “Доступні кредити 5-7-9” є єдиною для кредитування бізнесу, наразі у воєнний період. Тож вона буде продовжена, враховуючи продовження війни та складну економічну ситуацію. Програма портфельних гарантій продовжує працювати, якщо є потреба збільшити обсяг – банк має звернутись до регулятора і відбувається обговорення. Питання страхування інвестицій є світовою практикою. Наразі MIGA створює Фонд страхування військових ризиків для України. Тож, сподіваємось, що скоро побачимо перші застраховані інвестиції цим фондом. Зі свого ж боку Асоціація буде робити все можливе, аби проводити належну комунікацію на глобальній арені щодо брендингу країни та залучення нових інвестицій в Україну.

Щиро дякуємо Сергію Марченко за зустріч та сподіваємось на подальший діалог і проведення окремих секторальних зустрічей по домовленим питанням.

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Фунт
30.03.23 08:04

Обтекаемые фразы, уютный кабинет: одни придумали себе модное название "ЕБА", другой имитировал заботу о бизнесе!
Кто только не проявляет заботу о бизнесе, а ему всё хуже и хуже....

Ответить
  • Татьяна
30.03.23 09:18

Це усе із серії " жалів вовк кобилу...."

Ответить
  • Надежда
30.03.23 09:49

"А Васька слушает да ест " -
иронически о ситуации, когда один говорит, убеждает, а другой не слушает его, не считается с говорящим и продолжает делать свое (обычно предосудительное) дело

Ответить
  • Мария
30.03.23 10:02

Проєкт нових змін спрямованих на розшарування легального та нелегального бізнесу (завдання – налаштувати систему, аби вона краще сортувала такі накладні).   Я фигею Система внедрена в 2015 году !!!! И до сих пор не настроена. Вы охренели там все !! Работнички !! Языком, как помелом метут.

Ответить
  • Надежда
30.03.23 12:15

Если все это внести в законодательство, а потом попробовать написать программу СМКОР  включающую  " Да, за исключением, кроме, в случае, если, не более, не менее, нет, тощо...! " и спросить чат искусственного интеллекта GPT, что он думает о проводимых налоговых реформах в Украине, не исключено , что ответит в духе наших комментов. 

Ответить
  • Тетяна
30.03.23 13:22

Покажіть нарешті цю програму МВФ!!!! Дайте її у вільний доступ!!!

Ответить
  • Ольга
31.03.23 13:52

Тетяна, неужели  вы думате ,что этот мвф про вас думает.

Ответить
  • Надежда
30.03.23 15:17

Какая программа ? Непереводимая игра слов.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям