Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


03.10.23
1059 0 Печатать

Які зміни чекають на бізнес при отриманні дозволів на викиди: Міндовкілля надало роз’яснення

Про оновлення в політиці охорони атмосферного повітря говорили під час наради, організованої Міндовкілля із представниками бізнесу та обласних військових адміністрацій. У форматі “запитання-відповідь” учасники проаналізували всі зміни, які чекають на сферу вже цього місяця.   

Так, ще у липні минулого року внесені зміни в Закон “Про охорону атмосферного повітря”. Для їх виконання прийнято:

  • Порядок отримання дозволу на викиди; 
  • Порядок подання та розміщення звіту про дотримання умов дозволу на викиди;
  • Порядок запровадження обов’язкових автоматизованих систем контролю викидів; 
  • форми протоколу публічного обговорення; 
  • оновлену Інструкцію про вимоги до оформлення документів, в яких обґрунтовуються обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. 

Зазначена Інструкція набере чинності найближчими днями – з моменту її офіційного опублікування. 

Тож серед ключових нововведень:

  • відтепер для отримання дозволу на викиди змість 2 документів суб’єкти господарювання розроблятимуть лише один. Адже новими правилами виключено необхідність готувати звіт про проведення інвентаризації викидів забруднюючих речовин. Така інформація міститиметься лише в  обґрунтуванні обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.
  • звертаємо увагу, скасовано не саму процедуру інвентаризації викидів, а лише оформлення відповідного звіту;
  • якщо ж підприємства розробили документи та опублікували повідомлення про намір отримати дозвіл до набрання чинності нововведень, щоб заощадити час та ресурси, Міндовкілля рекомендуватиме обласним військовим адміністраціям завершити розгляд документів за старою процедурою;
  • крім того, з 1 жовтня набрали чинності зміни до Закону України "Про охорону атмосферного повітря", які були внесені Законом "Про систему громадського здоров’я". Це у жодному разі  не зупиняє процес видачі дозволів на викиди. Суб’єкти господарювання як і раніше подаватимуть дозвільному органу документи, а дозвільний орган розглядатиме їх, але вже без додаткового погодження Держпродспоживслужби;
  • наразі Міністерство розробляє ІТ-рішення, яке дозволить перевести процедуру  отримання дозволу на викиди у цифровий формат.
По материалам КМУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям