Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.10.23
1022 0 Печатать

Справляння екологічного податку на територіях ведення бойових дій та ТОТ

Який перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, використовується для цілей справляння екологічного податку відповідно до підпункту 69.16 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ?

Податківці повідомляють, що 6 травня 2023 року набрав чинності Закон України від 11 квітня 2023 року № 3050-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» (далі – Закон № 3050), яким внесено зміни, зокрема, до підпункту 69.16 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Абзацами 1 і 2 підпункту 69.16 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що за період з 1 січня 2022 року по 31 грудня 2022 року не нараховується та не сплачується екологічний податок платниками цього податку, зареєстрованими (взятими на облік) за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення, за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання радіоактивних відходів на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих рф територіях України.

Починаючи з 1 січня 2023 року в частині територій, включених до Переліку територій, на яких ведуться (велися) активні бойові дії або тимчасово окупованих рф, екологічний податок не нараховується та не сплачується за період з першого числа місяця, в якому було визначено щодо відповідних територій дату початку бойових дій або тимчасової окупації, до першого числа місяця, що настає після дати завершення бойових дій або тимчасової окупації на відповідній території.

Дати початку та завершення бойових дій або тимчасової окупації визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф (абзац сьомий підпункту 69.16 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф (далі – Перелік територій), визначається у встановленому Кабміном порядку (абзац 8 п.п. 69.16 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Перелік територій, затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309 (далі – Наказ № 309) необхідно застосовувати при справлянні екологічного податку на відповідних територіях.

Наказом № 309 у розділі І затверджені території можливих бойових дій (частина перша) та території активних бойових дій (частина друга), у розділі ІІ затверджені тимчасово окуповані рф території України.

Отже, для цілей справляння екологічного податку відповідно до підпункту 69.16 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ застосовується тільки перелік територій активних бойових дій (частина друга розділу І) та тимчасово окупованих рф (розділ ІІ).

При цьому для цілей справляння екологічного податку у 2022 році Наказ № 309 застосовується у частині наявності певної території у Переліку територій, затвердженого Наказом № 309. Дати початку та завершення активних бойових дій або тимчасової окупації не враховуються.

Дати початку та завершення активних бойових дій або тимчасової окупації у 2023 році визначаються відповідно до даних Переліку територій, затвердженого Наказом № 309.

По материалам ГУ ДПС у Харківській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям