Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


17.11.23
545 0 Печатать

У Раді прокоментували рішення Нацбанку щодо вітчизняних експортерів

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха прокоментував рішення Нацбанку запровадити виключно для окремої групи товарів зниження граничного терміну повернення валютної виручки, яке передбачено здійснити у якості боротьби з тіньовим експортом аграрної продукції та неповерненням валютної виручки недоброчесними експортерами, а не розповсюджувати цей захід на усіх українських експортерів.

"Кілька тижнів тому від занепокоєних бізнес-асоціацій ми дізналися про дискусії на рівні Уряду і НБУ щодо зниження для українських експортерів граничного терміну повернення валютної виручки вдвічі - зі 180 днів (як зараз), до 90 днів", - інформує Дмитро Наталуха.

"Мотивацією для ухвалення такого рішення виступало, начебто, бажання вплинути на декількох недобросовісних експортерів аграрної сировини, які обходили вимоги закону за рахунок існуючого терміну.

Та скорочення цього терміну не лише для експортерів агросировини, а для всіх експортерів без виключення спричинило б критичні негативні наслідки для економіки в цілому, і створювало ризик вбити рештки несировинного експорту України.

Відповідно, Комітет з питань економічного розвитку терміново зібрався і одноголосно затвердив звернення до НБУ та КМУ з вимогою відкласти та переглянути це рішення.

У той день ніхто ніяких змін не зробив.

У своєму зверненні ми пропонували більш зважено підійти до цього питання і розглянути опцію диверсифікованого скорочення термінів, в залежності від типу діяльності і товарів, які експортуються.

Врешті, Нацбанк таки знизив терміни до 90 днів, але лише для 12 аграрних товарів, по яких і були найбільші маніпуляції з виручкою", - пише Дмитро Наталуха.

По материалам ВРУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям