Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.12.23
886 0 Печатать

ДПС не забезпечила належне адміністрування рентної плати за лісокористування, - нардеп

ДПС не забезпечила належне адміністрування рентної плати за лісокористування, йдеться у звіті Рахункової палати:

  • дані ДПС щодо суми рентної плати (2,2 млрд грн) у 1,5 раза (або на 1 млрд грн) менші за дані Держлісагентства (3,2 млрд грн);
  • із донарахованих 369,4 млн грн сум за результатами документальних перевірок до державного бюджету надійшло лише 130,4 млн грн, або кожна третя гривня;
  • за результатами оскарження судами прийняті рішення на користь платників податків на  суму, що становить 60% до всієї суми позовів.

ДПС не володіє даними щодо кількості ФОП у сфері лісового господарства, що призводить до неповноти обліку таких платників і несплати ними відповідних податків до державного бюджету.

Щодо контролю з боку Держмитслужби, то митницями не забезпечено належного  рівня стягнення штрафів (лише 11,1 %) за порушення  митних правил.

Інші органи влади (крім податкової та митниці) не приділяють уваги лісовому господарству України.

Мінфін не забезпечив обґрунтованого прогнозування рентної плати за лісокористування до державного бюджету: прогнозний розрахунок здійснювався ним лише на підставі даних ДПС.

Як наслідок, показники доходів у 2020 та 2022 роках виконано на 115,6 % та 71,6 % відповідно.

Державна лісова охорона, Держекоінспекція та правоохоронні органи не забезпечили заходів щодо усунення порушень лісового законодавства: 97%  шкоди, заподіяної лісу, та 81% претензій про відшкодування збитків  залишилися невідшкодованою/нестягненими.

Держлісагентство не володіє даними про обсяги перевищення фактичної заготівлі деревини і, як результат, створено ризики недонадходження рентної плати за лісокористування до державного бюджету.

У звіті Рахункової палати зазначається, що загалом за площею лісів Україна займає 9 місце в Європі (10,4 млн га) та 7 – за запасами деревини (2,3 млрд кв. м).

Проте останній державний облік лісів у повному обсязі проведено в 1996 році, тобто на сьогодні актуальної інформації про ліси України нема.

Відомо лише, що за рік у лісах України в середньому приростає 35 млн кв. м деревини.

Відбувається поступове збільшення запасу, що вказує на значний економічний і природоохоронний потенціал наших лісів.

По материалам Ніна Южаніна, народний депутат

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям