Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


13.12.23
722 0 Печатать

Закон про криміналізацію контрабанди: бізнес не проти, але є питання

Минулого тижня Верховна Рада України ухвалила загалом законопроект № 5420 щодо криміналізації контрабанди.

Документ передбачає кримінальну відповідальність за контрабанду товарів у значних та великих розмірах, а також за недостовірне декларування товарів. Запровадження кримінальної відповідальності набиратиме чинності поетапно. Так, за контрабанду підакцизних товарів – з 1 січня 2024 року, а контрабанду всіх інших товарів – з 1 липня 2024 року.

Відповідно від наявної в публічному просторі інформації від законотворців, Закон прийнято у редакції, до якої внесли правки на яких наполягав бізнес:

  • поріг, після якого настає кримінальна відповідальність за контрабанду, збільшено у п’ять разів – до 6 млн грн;
  • пороги по кримінальній відповідальності за контрабанду підакцизних товарів піднято у 2 рази – до 1,3 млн грн;
  • умисел скоєння злочину потрібно буде довести, бо раніше помилки  декларуванні вже могли інтерпретувати як контрабанда (а помилка не може бути підставою для притягнення до кримінальної відповідальності, водночас, адміністративна відповідальність вже і так передбачена законодавством).

Функцію контролю в контексті криміналізації контрабанди буде покладено на 2 служби – Митні органи та БЕБ. Водночас, документом передбачається, що через пів року має відбутися перезавантаження БЕБ.

В той же час варто зауважити, що у бізнесу залишається і кілька питань:

  • хто може бути притягнений до кримінальної відповідальності за такі злочини – керівник підприємства, декларант, митний брокер, перевізник тощо.
  • якою буде відповідальності посадових осіб (Митних служб, БЕБ) органів владних повноважень за перевищення повноважень.

Тож від імені бізнесу, Європейська Бізнес Асоціація дякує законотворцям за врахування пропозицій бізнесу в такому одіозному законопроєкті. В той же час, спільнота з нетерпінням очікує на публікацію Закону, аби особисто ознайомитись з формулюваннями в документі, адже наразі повна версія прийнятого Закону бізнесу ще не доступна для ознайомлення.

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям