Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.12.23
1384 7 Печатать

Федерація роботодавців виступає проти пільгового ввезення авто для військових

У вівторок, 19 грудня, разом з низкою власників та керівників підприємств – виробників наземних транспортних засобів взяли участь у засіданні робочої групи при Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики, присвяченому розгляду законопроектів № 10219 та № 10220 від 07.11.2023 р. 

У Федерації роботодавців вважають, що запропоновані цими законопроектами зміни до Податкового та Митного кодексів призведуть до дискримінації національного товаровиробника та створення режиму найбільшого сприяння режиму імпорту майже будь-яких наземних транспортних засобів іноземного виробництва.

Нагадаємо, зазначеними законопроектами пропонується до 31.12.24 р. звільнити від обкладання ПДВ, акцизним податком та ввізним митом операції з ввезення на митну територію України транспортних засобів, що класифікуються за товарними позиціями 8701, 8702 (моторні транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, включаючи водія, крім тролейбусів), 8703 (автомобілі легкові та інші транспортні засоби, крім: автомобілів легкових з типом кузова: седан, хетчбек, кабріолет, купе; гоночних автомобілів; транспортних засобів, що класифікуються у товарній підпозиції 8703 10), 8704, 8705 (моторнi транспортнi засоби спецiального призначення, крiм автобурових, автобетономiшалок), 8716 згідно з УКТ ЗЕД, що ввозяться на митну територію України для потреб ЗСУ підприємствами, установами та організаціями, які утворені органами місцевого самоврядування і оплата яких здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Тобто мова йде про встановлення максимальних податкових пільг на ввезення майже всіх видів наземних транспортних засобів.

Федерація роботодавців України наводить кілька аргументів проти таких ініціатив.

Перше – сьогодні вже існує механізм ввезення в Україну на пільгових умовах (без будь-якого оподаткування) необхідних для ЗСУ вантажів, в тому числі транспортних засобів, як гуманітарної допомоги. І за даними митниці минулого року таким чином для потреб сил оборони в Україну було ввезено понад 60 тисяч транспортних засобів. У тому числі їх ввезення цілком можливе за рахунок коштів місцевих бюджетів, які передаються на гуманітарні цілі.

Тому логічним є питання, навіщо взагалі приймати ці зміни, які аргументуються саме необхідністю врегулювання цього вже врегульованого питання. Модератор засідання та співавтор законопроектів №10219/10220 Олександр Ковальчук виразної відповіді на це питання так і не надав.

Український бізнес з перших днів повномасштабного наступу є основою допомоги оборонним силам України. Тільки члени ФРУ створили сотні благодійних фондів та надали десятки мільярдів допомоги. У ФРУ так само купують техніку для фронту, в тому числі тисячі автомобілів для Збройних Сил України.

Якщо механізм ввезення техніки, необхідної для ЗСУ, в якості гуманітарної допомоги є недосконалим для використання саме місцевими радами і створює якісь складнощі – ФРУ готова разом з Парламентом доопрацювати це питання, саме цей існуючий інструмент.

Але ФРУ категорично проти перспективи створення системи, в якій заздалегідь продукція, вироблена для ЗСУ на українських підприємствах, буде дискримінована у порівнянні з тією, що завезена із закордону.

Адже, якщо запропоновані законопроекти будуть прийняті, імпортний, приміром, турецький, трал буде коштувати на 20% дешевше і більшість місцевих рад буде купувати саме іноземну техніку, а не українську, яка виробляється мешканцями тих самих українських громад.

У Федерації роботодавців з перших днів збройної агресії з боку рф говорять про значимість економіки та сплати податків до бюджетів. Фінансування нашої оборони – це сплата податків, тому промисловість України має працювати.

Українські виробники навіть в сьогоднішніх надскладних умовах продовжують інвестувати у виробництво, освоюють випуск нової техніки, забезпечують безперервність виробництва, утримання десятків тисяч робочих місць на десятках підприємств транспортного машинобудування, сплачують при цьому до бюджетів і соціальних фондів мільярди гривень податків та соціальних внесків, забезпечуючи обороноздатність держави ще й на економічному фронті.

Слід зазначити, що по більшості позицій вказаних законопроектів українські виробники готові повністю задовольнити потреби військових в цій продукції.

Вони мають низку проектів з розроблення та виробництва техніки, для потреб ЗСУ.

Наші підприємства реалізують масштабні інвестиційні програми з вироблення військових вантажівок, військової інженерної техніки, спеціальних причепів, вже інвестували кошти і будують нові виробництва.

При цьому український виробник сплачує ПДВ, ввізне мито за комплектуючі, а у деяких випадках ще й акцизний податок. І це також гроші, які йдуть до державного бюджету.

Важливо, що й позиція керівництва держави полягає у забезпеченні потреб ЗСУ максимально власними силами. Про розширення власне українського виробництва говорили і під час візиту Президента Володимира Зеленського до Вашингтону.

Федерація роботодавців готує офіційне звернення до голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики з вимогою недопущення прийняття дискримінаційних для українських виробників законопроектів.

По материалам Федерація роботодавців України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Елена
22.12.23 09:29

ЭТО ОТКРЫТОЕ ИЗДЕВАТЕЛЬСТВО НАД НАШИМИ ВОЕННЫМИ? - как такое вообще можно писать???
Это что такое: "Слід зазначити, що по більшості позицій вказаних законопроектів українські виробники готові повністю задовольнити потреби військових в цій продукції." - ГОТОВЫ? - два года войны - а ребята не обеспеченны! 
Федерація роботодавці - ЭТО ВОЛКИ В ОВЕЧЕЙ ШКУРЕ У ВЛАСТИ! 
И после этого власть хочет мобилизовать оставшихся мужчин? - Так вот эта федерация пусть тогда и мобилизуется!

Ответить
  • Елена
22.12.23 14:57

Федерація роботодавців України (ФРУ) – найбільш впливове об'єднання українського бізнесу. Заснована у 2002 році, Федерація вже 20 років успішно представляє та захищає інтереси бізнесу як в Україні так і на міжнародному рівні.
ФРУ – представляє інтереси близько 8000 підприємств, які у сукупності генерують 70% ВВП України і дають роботу понад 3 млн. людей.КерівництвоБезлюдна Анна Віталіївна01030, м. Київ, вул. Михайла Коцюбинського, 1 (01030, 1, M. Kotsyubynskogo str., Kyiv, Ukraine)
Приймальня: +38 (044) 251-70-10

Ответить
  • Антонина
22.12.23 10:18

у нас производятся легковые автомобили?😮

Ответить
  • Тетяна
22.12.23 12:57

Як став голова Ради федерації роботодавців України у 33 роки (1997 рік) Президентом Асоціації Підприємств Скляної Промисловості «Скло України» так і по сі пори вдалий бізнесмен та відповідальний платник податків.🙈 Цікавий дяденька... Засновник у (всі зареєстровані за однією адресою - "кущовий центр"): 
АСОЦІАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВ СКЛЯНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ "СКЛО УКРАЇНИ" / #25296208Внесок: 0.00 грн, 0.000%ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ГОСТОМЕЛЬ АВТО ЛОГІСТИК СЕРВІС" / #34023701Внесок: 160 000.00 грн, 10.224%ЗАКРИТЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "НАЦІОНАЛЬНИЙ КЛІРИНГОВИЙ ЦЕНТР" / #34533043Внесок: 220 000.00 грн, 50.000%ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ГОСТОМЕЛЬ АВТО ЛОГІСТИК СЕРВІС" / #34023701Внесок: 782 500.00 грн, 50.000%

Ответить
  • Ірина
22.12.23 14:03

це зрада

Ответить
  • Шурик
22.12.23 17:40

И опять ПДВ введённое врагами народа причина всех проблем.

Ответить
  • Алла
26.12.23 10:18

Гадюки😡

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям