Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


15.01.24
1638 0 Печатать

Остаточний розрахунок при звільненні: несвоєчасні виплати

Сайт Бухгалтер 911 пропонує ознайомитися із нюансами остаточного розрахунку при звільненні. Кодекс законів про працю зобов’язує провести його у день звільнення працівника.

Але це загальне правило. Чи можна провести остаточний розрахунок раніше дня звільнення? Законодавство заборони не містить.

Відповідальність установлено лише за затримку остаточного розрахунку. Звісно, при завчасному розрахунку можуть бути інші ризики.

Наприклад, якщо працівник в останні дні роботи (уже після отримання належних сум) захворіє. В такому разі доведеться провести перерахунок: за день фактичної хвороби відсторнувати уже виплачену зарплату і замість неї нарахувати лікарняні.

Детальніше про це читайте у статті за посиланням.

Відповідальність за затримку розрахунку при звільненні: трудовий та адміністративний штрафи, і навіть кримінальна відповідальність. Хоча її застосують лише у разі наявності вини роботодавця.

Також працівник можу звернутись до суду і відсудити середній заробіток за весь час затримки виплати по день фактичного розрахунку. Це передбачено стаття 117 КЗпП.

Якщо про належні до виплати суми є спір, то виплатити середній заробіток доведеться лише тоді, якщо цей спір виграє працівник.

Якщо ж він виграє частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який цей спір вирішує.

Якщо спору нема, не поспішайте одразу платити середню, коли затримали виплату при звільненні!

Самостійно, тобто без рішення компетентного органу нараховувати компенсацію не потрібно. Не факт, що й взагалі буде потрібно.

По-перше, якщо із працівником попрощатися по-дружньому, то скоріше за все він не стане роздмухувати скандал за пару днів затримки.

По-друге, навіть якщо працівник звернеться до суду, то в деяких випадках вина роботодавця може бути не зовсім очевидна: наприклад, працівник надав реквізити, на які потрібно перерахувати зарплату, пізно ввечері або ж через бойові дії не було світла і бухгалтер не встиг провести платіж. Важливо в принципі здійснити остаточний розрахунок з працівником. Тоді, навіть якщо згодом працівник піде до суду, сума середнього заробітку зростати не буде.

Якщо ж все ж таки доведеться виплатити середній заробіток, то розрахунок середнього проводять відповідно до Порядку № 100 виходячи з виплат за останні 2 календарних місяці. А визначати розрахунковий період потрібно від першого дня затримки виплати.

Якщо працівник працював у день звільнення, то першим днем затримки буде перший день після звільнення. Якщо ж ні — наступний день після того, як він пред’явить вимогу про розрахунок. Як правильно провести розрахунки, читайте у статтях за посиланням тут або тут.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям