Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.02.24
989 0 Печатать

У Гетманцева підтримують ідею розмитнення авто через Дію

Комітетом ВРУ з питань податкової та митної політики рекомендовано прийняти законопроєкт № 10380 про внесення змін до розділу XXI "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України та інших законів України щодо особливостей здійснення митного декларування легкових автомобілів засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг за основу. 

Законопроєкт розроблено з метою забезпечення зручності подачі електронної митної декларації для митного оформлення легкового автомобіля завдяки використанню засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг протягом періоду до набуття Україною статусу членства в ЄС.

Важливим аргументом впровадження запропонованої законопроєктом моделі митного оформлення є ліквідація можливості маніпулювання з вартістю легкового автомобіля, тобто корупційної складової на митниці під час визначення митної вартості легкового автомобіля, від якої розраховуються митні збори. 

Так, при запровадженні нової моделі ліквідуються схеми із: 

  • зазначення неіснуючих пошкоджень та несправностей легкового автомобіля; 
  • зміна модифікації легкового автомобіля; 
  • підробка договорів купівлі-продажу легкового автомобіля (купчих, інвойсів);  зміна показників одометра (штучне збільшення або зменшення пробігу легкового автомобіля).

Законопроєктом передбачається до набуття Україною статусу членства в Європейському Союзі запровадити можливість подачі електронної митної декларації засобами Порталу Дія, що спростить та прискорить процес митного оформлення легкових автомобілів, роблячи його більш доступним та зручним для громадян та підприємств.  

Зокрема, положеннями проєкту Закону пропонується: 

  • передбачити можливість подання електронної митної декларації засобами Порталу Дія; 
  • запровадити електронну базу даних для коригування митної вартості транспортних засобів, яка міститиме інформацію про митну вартість нових легкових автомобілів з урахуванням марки, моделі, об’єму циліндрів двигуна, типу пального; 
  • запровадити механізм коригування митної вартості вживаних легкових автомобілів, який буде застосовуватися у разі, коли задекларована митна вартість вживаного легкового автомобіля, є меншою ніж вартість легкового автомобіля, ідентичного за маркою, комерційним описом (моделлю) та характеристиками (рік випуску, тип та об’єм двигуна), що міститься в Базі даних.
По материалам Данило Гетманцев
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям