Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


06.02.24
587 0 Печатать

Уряд визначив рівень дивідендів, які перерахують до бюджету держпідприємства

Державні підприємства мають приносити гроші у держбюджет.
 
Уряд на своєму засіданні 2 лютого визначив рівень дивідендів, які перерахують до бюджету акціонерні товариства з державною часткою за результатами господарської діяльності у 2023 році.
 
Отже, базовий норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів для підприємств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, - 80%.

Це також стосується господарських підприємств, 50% і більше акцій яких належить підприємствам зі 100% часткою держави, зокрема дочірніх підприємств.
 
Підприємства, за власної ініціативи, можуть перераховувати до бюджету і більшу частку.
 
Також уряд встановив такі нормативи відрахувань:
 
♦ для АТ “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” на рівні 95%;

♦ для АТ “Державний ощадний банк України” та ПрАТ “Українська фінансова житлова компанія” - 30%;

♦ для ПАТ “Укрнафта” - 30% за умови, що 50% прибутку спрямують на капітальні інвестиції, затверджені урядом у фінплані компанії на 2024 рік;

♦ для ПрАТ “УДП” (Українське Дунайське пароплавство) – 30 %, за умови спрямування 50% прибутку на оновлення флоту та розвиток виробничих потужностей Кілійського суднобудівельно-судноремонтного заводу;

♦ для АТ “Укрзалізниця” встановлений норматив 50%, за умови що 30% прибутку спрямують на фінансування капітальних інвестицій, затверджених у консолідованому фінансовому плані на 2024 рік, реконструкцію критичної залізничної інфраструктури та оновлення рухомого складу.
 
Закон України “Про Державний бюджет на 2024 рік” передбачає надходження частини чистого прибутку та дивідендів від підприємств у державній власності на понад 66 млрд грн.

По материалам Ніна Южаніна, народний депутат

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям