Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


07.02.24
8703 7 Печатать

Уряд має провести аудит СМКОР, - рішення РНБО

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) вітає рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) «Про невідкладні заходи із забезпечення економічної безпеки на період дії правового режиму воєнного стану». Цим рішенням РНБО, зокрема, доручила Кабінету Міністрів провести аудит системи моніторингу ризиків і критеріїв для блокування податкових накладних та процедур і критеріїв їх розблокування.

НАЗК ще в грудні 2023 року повідомляло про наявну проблему у процедурі реєстрації податкових накладних. Тоді команда Національного агентства презентувала власне дослідження як комплексне вирішення питання, напрацьоване спільно з народними депутатами, представниками бізнес-спільноти, Ради бізнес-омбудсмена, Спілки українських підприємців, BRDO, Української ради бізнесу, Економічної експертної платформи, суддів, членів профільних громадських організацій тощо.

Національне агентство направило рекомендації за результатами дослідження до Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, Міністерства фінансів, Державної податкової служби України та Міністерства економіки та наголошує на необхідності впровадження ефективних антикорупційних запобіжників у цій сфері.

Нагадаємо, у дослідженні ідентифіковано низку корупційних ризиків. Це, зокрема:

  • непрозора робота системи автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних / розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків (СМКОР) на користь «ручного режиму» регулювання;
  • необґрунтоване зупинення реєстрації податкових накладних;
  • неврахування таблиць даних платника ПДВ.

За підсумками широкого обговорення з представниками бізнесу та влади напрацьовано спільні рекомендації, зокрема, для Міністерства фінансів України:

  • здійснити аналіз ефективності роботи СМКОР за період 2017-2023 років з оприлюдненням таких результатів; 
  • розглянути можливість залучення до аналізу ефективності роботи СМКОР Міністерства цифрової трансформації України, зокрема для реінжинірингу бізнес-процесів; 
  • за результатами аналізу запропонувати шляхи вирішення виявлених проблем у діяльності СМКОР.

Сподіваємось, що при проведенні зазначеного аудиту Кабінет Міністрів візьме до уваги ідентифіковані корупційні ризики та рекомендації НАЗК, надані у дослідженні, а органи Державної податкової служби в подальшому  належним чином забезпечать імплементацію наданих рекомендацій.

По материалам НАЗК

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • СержК
07.02.24 09:13

Це імплементарно, Ватсон!... Самі себе перевірять, знову опублікують тисячі нових таблиць, як мужньо зупинили мульони "ризикових" контрагентів, ефективно вкравши мілліарди ПДВ у підприємств та впровадять новітню систему контроля над олдною системою контроля... Введіть нарешті кримінальну відповідальність членів комісій за необгрунтоану зупинку податкових накладних та штрафи 200% від сум таких накладних з персональних карманів, хоча б у випадку, коли в залі суду платники це доведуть

Ответить
  • Мария
07.02.24 09:31

СержК, ну он же пааамятник, кто ж его посадит? 

Ответить
  • Ольга
07.02.24 10:03

СержК,
А таскаться по судам, шо то доказывать, а потом за каждую разблокированную накладную заплатить по три тысячи - как они с этим расстанутся?  А тут красота какая!!!  И аудита никакого не надо - мы сами им на блюдечке с голубой каемочкой предоставляем всю информацию от момента регистрации предприятия и до наших дней!
Особенно хорош пункт 8 - в налоговой есть информация, какая не скажем, потому что сами не знаем!
 

Ответить
  • Кирієнко Олена
07.02.24 11:43

Ольга, пункт 8 прямо в точку.

Ответить
  • Світлана
07.02.24 11:53

І все це лайно за наші кошти...

Ответить
  • Антонина
07.02.24 12:06

Неправда, вы все врёти. Гетьманцев вчера сказал, что ручного втручання нет, все разблокировали, ндс спасли. И позавчера сказал. И на той неделе. И омбудсмен с бизнесом согласились.

Ответить
  • Кирієнко Олена
07.02.24 13:47

Антонина, ха-ха-ха три раза

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям