Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.02.24
842 0 Печатать

Нотаріальна перевірка набувача (фізичної особи) права власності на земельну ділянку

Правовий світ зазвичай має правила та обмеження; нотаріальна галузь не є виключенням. Так, нотаріальна перевірка набувача є важливим етапом укладання правочину з придбання земельної ділянки. Цей процес вимагає дотримання вимог Земельного кодексу України (далі - ЗКУ) відносно набувачів права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення (ст. 130, п.п. 14-1, 15 Перехідних положень ЗКУ) та врахування ряду аспектів, які гарантують законність та безпеку угоди.   

Нотаріус проводить детальну перевірку набувача земельної ділянки сільськогосподарського призначення відповідно до вимог Порядку здійснення перевірки відповідності набувача або власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення вимогам, визначеним статтею 130 Земельного кодексу України,  затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.06.2021 № 637 (далі - Порядку № 637).  

Алгоритм нотаріальної перевірки, зокрема, включає:  

1. Встановлення особи набувача (за документами, які підтверджують громадянство України).

2. Перевірку наявності застосовування санкцій відповідних видів, передбачених статтею 4 Закону України «Про санкції» (перевірка наявності через Державний реєстр санкцій).

3. Перевірку належності до терористичних організацій (перевірка факту включення набувача до переліку осіб, пов’язаних із провадженням терористичної діяльності, або щодо яких застосовано міжнародні санкції).

4. Перевірку джерел походження коштів (нотаріус може брати для перевірки будь-яку публічну інформацію, дані, які отримані безпосередньо від набувача, офіційні документи тощо).  

5. Визначення загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина України та юридичної особи, учасником (акціонером, членом) або кінцевим бенефіціарним власником якої він є (нотаріус витребовує необхідні документи та здійснює пошук даних у Державних реєстрах: Державному земельному кадастрі, Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Державному реєстрі актів цивільного стану громадян). 

6. Перевірка інформації про належність земельної ділянки до такої, яка була сформована в результаті виділення її в натурі (на місцевості) власнику земельної частки (паю), та про її віддаленість від державного кордону України.

Не менш важливою є перевірка наявності земельних ділянок на тимчасово окупованих територіях. У разі розташування земельної ділянки на тимчасово окупованих територіях – додатково проводиться перевірка в Державному земельному кадастрі про факти належності ділянки до виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв).  

За результатами перевірки нотаріус складає протокол, який стає гарантією правомірності та законності правочину. Протокол підписується нотаріусом та скріплюється його печаткою. Відповідальність за достовірність внесеної до протоколу інформації несе нотаріус, який проводив таку перевірку.

Нотаріальна перевірка набувача земельної ділянки сільськогосподарського призначення - це не лише формальний процес, але й гарантія порядку та законності. Кожен крок у цьому процесі має значення, оскільки від нього залежить майбутнє спокій та безпека всіх сторін угоди.

По материалам Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям