Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.02.24
2434 5 Печатать

Держоргани отримають доступ до номерів банківських карток: Нацбанк пропонує змінити правила розкриття банківської таємниці

Національний банк України пропонує змінити правила розкриття банківської таємниці, пише Бізнес-Цензор.

Відповідні зміни пропонується внести до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, затверджених постановою правління НБУ №267 від 14 липня 2006 року, повідомляє пресслужба регулятора.

Зокрема, пропонується:

  • доповнити перелік інформації, що становить банківську таємницю та розкривається банками за запитами уповноважених державних органів;
  • уточнити вид інформації, що становить банківську таємницю та яку має право надавати Національний банк України Фонду гарантування вкладів фізичних осіб;
  • уточнити види перевірок, що здійснює Національний банк України, під час проведення яких банки зобов'язані надавати документи і їх копії, які містять інформацію, що становить банківську таємницю.

Порівняно із чинною редакцією Правил, банки додатково будуть розкривати на запит державних органів інформацію про унікальні ідентифікатори та/або номери емісійних платіжних інструментів (наприклад, номери платіжних карток) обох контрагентів операції (як платника, так і отримувача коштів), а також найменування надавача платіжних послуг контрагента.

Загалом, оновленою редакцією відповідного пункту Правил розкриття банківської таємниці пропонується встановити, що банки за запитом уповноважених державних органів розкриватимуть інформацію про:

  • наявність рахунків;
  • номери рахунків;
  • інформацію про унікальні ідентифікатори та/або номери емісійних
  • платіжних інструментів;
  • залишок коштів на рахунках;
  • операції списання з рахунків та/або зарахування на рахунки;
  • призначення платежу;
  • ідентифікаційні дані контрагента (для фізичних осіб - прізвище, ім’я та по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків України; для юридичних осіб - повне найменування, ідентифікаційний код у ЄДРПОУ);
  • номер рахунку контрагента;
  • інформацію про унікальні ідентифікатори та/або номери емісійних платіжних інструментів контрагента;
  • єдиний ідентифікатор Національного банку України (далі - код ID НБУ) надавача платіжних послуг контрагента;
  • найменування надавача платіжних послуг контрагента.

"Зміни пов’язані з необхідністю приведення Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці у відповідність до статей 62, 62-2 Закону України "Про банки і банківську діяльністьˮ та удосконалення порядку розкриття інформації, яка становить банківську таємницю, Національному банку України", - пояснили у НБУ.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Мария
23.02.24 08:26

Хочуть ліквідувати банки ,спочатку податки 50%,тепер це,половина відмовляється від використання карток 

Ответить
  • Вячеслав
23.02.24 13:16

Мария, банки никуда не денутся. Возможно "плохих" станет меньше в пользу "хороших". Ну, а чтобы люди от безнала не отказывались, максимально ограничат нал. Уже законодательные рычаги есть. Например, к запрету на расчет налом свыше 50т. между физиками при продаже недвижимости добавят штраф за такой способ расчёта. А безнал со справкой от военкомата :)

Ответить
  • Елена
23.02.24 11:24

я досі помню розмови-пропозиції від владних діячів про те що треба позбавлятися від кешу повністю і переводити країну виключно на ел. розрахунки. Та які ми будемо передові і звісно ж )))) це в парадигмі "весь світ рівняєтся на нашу країну-бо вона ж сама-сама..... (Доречі з цього, на мій погляд, і починається хвороба "величі", яка, як знову ж, я так бачу по скаженій московії, ну дуже заразна).
Тож розуміючи де я живу, одразу виникла картина, що ми всі попадемо в кріпацтво, повне і безповоротнє. Бо примус до будь чього буде простий-позбавлення базових засобів для існування. 
В цю ж копілку відкритття та доступу до інформації банківської для будь якої установи. НБУ після цього запевняв що це просто інформування а так то він все контролює і заспокойтесь.
Нема вже ніякої віри, і життя показує що нічого не здається, а так і просувають тотальний контроль та володіння тобою.

Ответить
  • Вячеслав
23.02.24 13:08

Судя по списку, заголовок не соответствует действительности. Контролирующие органы получат полный доступ ко всей информации на счетах клиента банка. И для этого достаточно запроса. Я как бы не возражаю. Констатирую. Так же вижу огромный пласт для злоупотреблений и обогащений. В общем работы непочатый край.

Ответить
  • Непогода
23.02.24 15:47

Непонятно что вообще останется от "банковской тайны"? Все это только подтолкнет к большему использования кэша. Это уже было в 90-е, когда доверия к банкам не было.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям