Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.03.24
1265 0 Печатать

До уваги пенсіонерів! Обов’язково повідомляйте про своє працевлаштування або звільнення з роботи!

У разі працевлаштування або звільнення з роботи пенсіонер протягом 10 днів має повідомити про цей факт органи Пенсійного фонду. Відповідна вимога міститься у ч.2 ст.16 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Чому важливо інформувати ПФУ про зміну статусу «працюючий» чи «непрацюючий»?

  • Неповідомлення або невчасне повідомлення про працевлаштування (або реєстрацію підприємницької діяльності) призводить до незаконних виплат пенсійних коштів, які підлягають обов’язковому поверненню органам ПФУ.
  • Після повідомлення про звільнення з роботи пенсіонери набувають право на надбавки та підвищення, які передбачені тільки для непрацюючих осіб. Приміром, непрацюючим пенсіонерам проводиться перерахунок пенсії у зв’язку з підвищенням розміру прожиткового мінімуму.

Звертаємо увагу пенсіонерів, які проходили реєстрацію підприємницької діяльності, але з різних причин не займалися нею. Відсутність доходу від підприємницької діяльності не є підставою відносити пенсіонера до непрацюючої особи. До того моменту, поки не буде надано інформацію про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП, особа вважаєтеся працюючим пенсіонером.

Яким чином повідомити ПФУ про зміну статусу «працюючий» чи «непрацюючий»?

Про дату працевлаштування, звільнення або припинення реєстрації підприємницької діяльності пенсіонери повідомляють органи ПФУ виключно шляхом подання заяви та документів, що засвідчують відповідні відомості (наказу або розпорядження про прийняття/звільнення з роботи, трудової книжки із записом про працевлаштування/звільнення, цивільно-правового договору тощо).

Саме для подання відповідної заяви днями звернувся до відділу обслуговування громадян №7 мешканець селища Тересва Іван Б. Оскільки чоловіку важко пересуватися, відповідні послуги за місцем його проживання надала головний спеціаліст Тячівського сервісного центру Марина Підлісна.    

Відповідну заяву також можна подати і в режимі онлайн – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua) або засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал Дія) з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису.

По материалам ГУ Пенсійного фонду в Закарпатській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям